31.05.2023 година
1564339898.swf
Г
ъби
Манатарка кестенява
Gyroporus castaneus (Вull, ех Fr.)
ЯДЛИВА ГЪБА, добра за консумация, с приятен аромат на плодове.
Расте в смесените и широколистните гори, предпочита по-леки почви. Появява се в края на пролетта, през лятото и есента в находища сред гората около дърветата.

ОПИСАНИЕ:

Шапката е средно голяма, с диаметър от 6 до 12-15 см. Отначало е леко закръглена, след което става сводеста, при старите екземпляри разширена, неправилно оформена и набръчкана (при сухо време). Бързо се овлажнява. Цветът на кожицата е като цвета на кестена, откъдето е и името на гъбата. При застарелите екземпляри е шоколадовокафяв. Ръбът е непрекъснат.
Плодовото месо при младата гъба е бяло, при застарелите - жълтеникаво, а при пипане много леко синее. В младата гъба е твърдо, а по-късно става меко и нежно. Тръбичките са къси (до 1 см) и лесно се отделят от шапката. Първоначално са близо до самото пънче, а по-късно се отдалечават малко. Имат светложълт цвят, който преминава в жълтеникавозелен. При пипане с пръсти посиняват.
Спорите са безцветни, а споровият прашец е жьлто-светлокафяв.
Пънчето е високо 6-10 см, дебело 1-3 см, кухо, гладко, твърдо и леко изкривено. Удебелената му част е в основата, а под шапката е по-тънко. Цветът е кафяв до жълто-кафяв и винаги по-светъл от цвета на кожицата на шапката.
14.06.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023