Гъби » Майска гъба

 Майска гъба
Tricholoma gambosum (Fг.)

Гъбата има няколко вариетета: albellum (Fr.) - чисто бяла, gambosum (Fr.) - жълто-бяла, graveolens (Pеrs.) - малка (звънчевидна) c по-тъмна (до светлокафява) и palumbinum (Quеll.) - с бледожълта шапка.
ЯДЛИВА ГЪБА, много ценна, подходяща за всякакъв вид преработка.
Расте още в началото на пролетта през май, откъдето носи и името си, по горските поляни, окрайнините на горите, просеките, парковете, по-рядко в иглолистните гори, отколкото в широколистните. Расте в големи находища по планински пасища, често в дълги редици или в кръгове („самодивско хоро").

ОПИСАНИЕ:

Шапката е средно голяма, полусферична, с вълновиден, обърнат навътре ръб, с кремавобяла кожица, суха, без гланц на повърхността, дебеломесеста, с диаметър от 5 до 15 см.
Плодовото месо е плътно, меко, белезникаво, с дъх на брашно.
Ламелите висят под шапката, имат белезникав цвят (при застаряване стават жълтеникавобели), чупливи са, гъсто разположени, тънки, тесни.
Спорите са бели (до белезникави), а споровият прашец - бял.
Пънчето е не по-дълго от 4-8 см и дебело 2 см, в долния си край доста удебелено, с бял до брашнестобял цвят.

Автор: recepty.bg
Начало