Още рецепти » Постни гозби с прясно зеле

 Постни гозби с прясно зеле

Задушено зеле

Прoдукти: 1 средно голяма зелка, 4-5 моркова, 4-5 домата, 1 пакетче краве масло, 3 с.л. олио, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето и го смесваме с настърганите моркови. Добавяме олиото, половината масло и малко вода и задушаваме. Щом зелето и морковите омекнат, прибавяме обелените и едро нарязани домати, поръсваме с чубрица и черен пипер, посоляме и продължаваме да задушаваме. След като отстраним от огъня, заливаме с останалото масло.

Кюфтета от зеле

Прoдукти: 1 зелка, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио, галета, 3-4 с.л. прясно мляко, 1-2 яйца, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно зелето, сваряваме го в подсолена вода и отцеждаме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио.Поръсваме брашното и също го позапържваме. Разреждаме с млякото до гладка кашица. Прибавяме зелето, яйцата и малко галета, за да се получим гъстота. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтета от зеле и картофи

Прoдукти: 3 картофа, 2 моркова, половин малка зелка, 1 консерва зелен грах, 2 глави лук, 1/2 к.ч. олио, 4 с.л. брашно, 3 яйца, галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и зелето на ситно, настъргваме морковите на едро ренде, а картофите нарязваме на кубчета. Загряваме мазнината в отворена тенджера под налягане и леко запържваме лука в нея. Прибавяме морковите. Когато се позапържат и те, слагаме картофите и разбъркваме. Добавяме зелето, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 15 мин. Пасираме задушените зеленчуци /без зелето/ заедно със зеления грах, прибавяме разбитите яйца и смесваме със зелето. Оформяме от малки топчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтета от зеле с ориз

Прoдукти: 1 зелка, 1 ч.ч. олио, 2 глави лук, 3-4 с.л. ориз, 1 к.ч. брашно, 5-6 с.л. галета, 60 г краве масло, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол; зa панировката: 1-2 яйца, брашно и галета.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го задушаваме до омекване в 1-2 с.л. олио и малко подсолена вода. Сваряваме ориза в малко подсолена вода и го смесваме със задушеното зеле. Прибавяме гъст сос Бешамел, приготвен от брашното, маслото и млякото. Прибавяме също така ситно нарязания и запържен лук, разбитите яйца, ситно нарязан магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. Ако сместа рядка, прибавяме и малко галета. Оформяме кюфтета, панираме ги в разбитите яйца, брашното и галетата и ги пържим в сгорещена мазнина.

Пържено зеле

Прoдукти: 1 прясна зелка, 1 морков, 1-2 чушки, 2-3 домата, 2 дафинови листа, 3-4 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката, морковите и чушката и ги запържваме в сгорещената мазнина, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. След като зелето омекне, прибавяме обелените и настъргани домати и посоляваме. Продължаваме пърженето, като заливаме с 1 к.ч. гореща вода и пускаме бахара, черния пипер и дафиновите листа. Пържим ястието до извирането на водата и го оставяме на мазнина.

Запеканка от зеле и кашкавал

Прoдукти: 1 зелка /около 1 кг/, 100 г кашкавал, половин пакетче краве масло, 2 скилидки чесън, галета, сметана, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката на ситно, слагаме я в тенджера под налягане и наливаме 2 ч.ч. вода. Затваряме тенджерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляваме огъня и варим 5 мин. След това прецеждаме зелето и го обливаме със студена вода. Отделно в тиган запържваме ситно нарязания лук. Оставяме да изстине и го смесваме със зелето, разбитите яйца, настъргания кашкавал и счукания чесън. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и изсипваме сместа в мъничка тенжерка, чиито стени сме намазали с мазнина и сме поръсили с галета. В тенджера под налягане наливаме 1 ч.ч. вода, слагаме решетка, а върху решетката слагаме тенджерката с ястието. Затваряме тенджерата под налягане и я слагаме на силен огън. След като започне да съска, намаляме огъня и варим 15 мин. Заливаме готовата запеканка със сметана или доматен сос и я поръсваме със ситно нарязан копър.

Зеле в крем сос

Прoдукти: 1 средна бяла зелка /само сърцевината/, 1 ч.ч. пилешки бульон, 1 к.ч. прясно мляко, 250 г нишесте, разтворено в малко вода, 1 с.л. олио, 1 ч.л. бяло вино, 1 малка глава лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелевата сърцевина на ивици с дължина 10 см и ширина 1 см. Заливаме с вода и задушаваме на слаб огън под капак, докато омекне. Оставяме да се отцежда. Сгорещяваме олиото и запържваме леко ситно нарязания лук. Добавяме виното и бульона, посоляваме и оставяме всичко да заври. Добавяме зелето и веднага намаляме огъня. Оставяме ястието да се задушава, докато зелето поеме аромата на останалите продукти. Накрая добавяме млякото и разтвореното в малко вода нишесте. Преди да снемем ястието от огъня, напръскваме с малко горещо олио.

Зеле в мляко

Прoдукти: половин средно голяма зелка, 1 л студена вода, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. захар, 100 г краве масло, 1 л прясно мляко, 2 с. л. брашно
Нaчин на приготвяне: Махаме горните листа на зелката, останалата част нарязваме на лентички и ги измиваме. Възвираме подсолената и подсладена вода, пускаме зелето в нея и варим на умерен огън. Щом зелето омекне, изливаме водата, наливаме млякото, в което сме разбъркали добре брашното и варим на слаб котлон, докато се сгъсти. Сваляме от огъня, подправяме с маслото и досоляваме, ако е нужно.

Зеле с гъби

Прoдукти: 500 г прясно зеле, 400 г пресни гъби, 2 корена от магданоз, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 3 с.л. олио, 1 дафинов лист, 1 щипка черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца и ги задушаваме в малко вода. След 5-6 мин прибавяме нарязаното на ивички зеле и ситно нарязаните магданозени корени. Продължаваме да задушаваме. Запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Щом стане прозрачен, прибавяме брашното и също го позапържваме. Сипваме доматеното пюре, размито с малко вода, разбъркваме и слагаме запръжката в ястието. Задушаваме на слаб огън, докато зеленчуците омекнат. Към края прибавяме дафиновия лист и посоляваме на вкус.

Зеле с картофи

Прoдукти: 2 глави лук, 500 г прясно зеле, 500 г картофи, 3-4 домата, 2 дафинови листа, 2 счукани пъпки карамфил, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме в олио ситно нарязания лук. Прибавяме ситно нарязаното зеле, дафиновите листа, счукания в хаванче карамфил, червения и черен пипер. По желание можем да добавим и лютиво чушле. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и задушаваме на умерен огън, докато зелето започне да омеква. Тогава слагаме нарязаните на малки кубчета картофи и обелените и настъргани домати. Посоляваме и продължаваме да задушаваме вече на тих огън, докато зелето омекне напълно.

Зеле със зарзават и картофи

Прoдукти: 1 малка зелка, 2-3 пиперки, 4-5 домата, 500 г картофи, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, листа от целина, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката на ивички, посоляваме и стриваме с ръце. Поръсваме червения пипер и прибавяме нарязаните на ситно пиперки и половината от доматите. Разбъркваме добре сместа. Отделно обелваме и нарязваме картофите на резенчета. В тенджера нареждаме последователно пластове от зелева смес и картофи, като последният пласт трябва да е от зелева смес. Най-отгоре разстиламе останалите нарязани домати, поръсваме със ситно нарязаните магданоз и листа от целина, заливаме с олиото и 1 ч.ч. гореща вода, захлупваме и задушаваме на тих огън.

Леща с прясно зеле

Прoдукти: 500 г леща, 2 глави лук, 1 люта чушка, 500 г зеле, 1 к.ч. олио, 1 скилидка чесън, 1 с.л. къри, 1 ч.л. доматено пюре, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода. Отцеждаме, наливаме 1 л подсолена вода, прибавяме лютата чушка и 1 глава лук, нарязана на ситно. Варим на умерен огън. След 45 мин сипваме нарязаното на ситно зеле и варим още 45 мин. Отделно в олиото запържваме втората глава ситно нарязан лук и наситнената скилидка чесън. Щом поомекнат, поръсваме с кърито и пържим още 2-3 мин. Накрая прибавяме размитото в малко вода доматено пюре, разбъркваме и сипваме запръжката в лещата. Подправяме с лимонов сок и черен пипер на вкус и готвим още десетина минути. Сервираме яденето топло.

Прясно зеле с ябълки

Прoдукти: 1 кг зеле, 500 г ябълки, 1 малка глава лук, 50 мл олио, бял винен оцет, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистените ябълки и зеле нарязваме на тънки парченца. В олиото запържваме до златисто ситно нарязания лук. Разстиламе лука в тенджера, а отгоре последователно редим на пластове зелето и ябълките. Смесваме оцет и вода на вкус (общ обем 250 мл), към тях добавяме 1 щипка захар и посоляваме. С тази пикантна марината заливаме подредените лук, зеле и ябълки и слагаме на силен огън да заври. След това задушаваме ястието на слаб огън под плътно прилепнал капак на тенджерата. Сервираме го като самостоятелно постно ястие.

Чушки пълнени със зеле

Прoдукти: 8 по-едри чушки, половин зелка, 1 глава лук, 2 с.л. ориз, 4-5 домата, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, копър, листа от целина, джооджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Първо запържваме ситно нарязания лук, после - ситно нарязаното зеле. Прибавяме ориза и наливаме 1 к.ч. вода. Слагаме ситно нарязаните поправки - копър, листа от целина и джоджен. Посоляваме и с тази плънка пълним чушките. Печем в умерена фурна. Почти опечени ги заливаме с обелените и настъргани домати, към които сме прибавили ситно нарязания магданоз и сол на вкус. Допичаме още 5-6 мин.

Пълнени зелеви листа

Прoдукти: 1 зелка, 1 1/2 к.ч. ориз, 1 глава лук, 200 г извара, 1 яйце, черен пипер и сол; зa соса: 3 с.л. олио, 2-3 с.л. брашно, 3 с.л. сметана, 1 връзка копър.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода. Обелваме от зелката по-големите листа и също леко ги сваряваме в подсолена вода, като след това запазваме водата.Смесваме ориза със ситно нарязания лук, половината скълцан копър, изварата и разбитото яйце. Поръсваме с черен пипер и посоляваме. Разпределяме плънката в средата на сварените зелеви листа, навиваме ги и ги завързваме, за да не се развият. Варим ги в малко вода на слаб огън 20-25 мин. От олиото, брашното и водата, в която сме варили зелевите листа, сваряваме сос. Когато се посгъсти, прибавяме към него сметаната и останалия ситно нарязан копър и поръсваме с черен пипер. Подреждаме готовите зелеви листа в плато и ги заливаме със соса.

Пълнена зелка в бяло вино

Прoдукти: 1 не много голяма прясна зелка, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. олио, половин бутилка бяло вино, 1 глава лук, половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме цялата зелка 10 мин във вряща подсолена вода. Изваждаме и оставяме да изстине. В 1 к.ч. олио и 1 к.ч. вода задушаваме 3 мин ситно нарязания лук и почистения и измит ориз. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и отстраняваме от огъня. Поръсваме с черен пипер. Разтваряме листата на поизстиналата зелка така, че да заприлича на разцъфнала роза. Насипваме между тях ориза, прибираме ги обратно, притискаме и ги завързваме здраво с конец. Слагаме зелката в подходяща тенджера, прибавяме нарязания на резенчета лимон, виното, останалото олио и 1 к.ч. вода. Посоляваме, захлупваме тенджерата и варим на тих огън. След 20 мин обръщаме зелката в тенджерата обратно и варим още 20 мин.

Запечено зеле със сирене

Прoдукти: 1 средна зелка, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 к.ч. натрошено сирене, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме зелката на четвъртинки, заливаме с вряща подсолена вода и леко задушаваме. Отцеждаме и нарязваме зелето надлъжно на ивички, които навиваме на рулца и нареждаме в намаслена тавичка. Отделно правим светла запръжка от леко препеченото брашно и 1-2 с.л. разтопено масло. Прибавяме млякото, сметаната и малко от сиренето. Подправяме със сол и черен пипер и варим 2-3 мин. Заливаме зелето с този сос, поръсваме настърганото сирене и слагаме тук там парченца масло. Печем в силно загрята фурна.

Зеле с ориз и сирене

Прoдукти: 1 малка зелка, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. настъргано сирене, 3 с.л. олио, 4 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим зелката в подсолена вода, докато омекне. Внимателно отделяме листата. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в мазнината. Прибавяме ориза и също го запържваме. Отстраняваме от огъня, сипваме сиренето и подправяме с черен пипер и наситнен магданоз. В намаслена тавичка последователно нареждаме зелеви листа и оризова смес, като завършваме със зеле. Заливаме ястието с 2 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Накрая заливаме с разбитите яйца и запичаме.

Пълнена зелка със зеленчуци

Прoдукти: 1 зелка, 1 к.ч. олио, 50 г краве масло, 1глава лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 2 картофа, 2-3 домата, 3 с.л. ориз, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-голяма зелка и я издълбаваме. Нарязваме на дребно лука, морковите, целината и картофите заедно с издълбаната вътрешност на зелката и ги задушаваме в маслото, докато поомекнат. Прибавяме ситно нарязаните домати и ориза, и задушаваме още 10 мин. Подправяме със сол, черен пипер и дребно нарязан магданоз. Напълваме зелката, поливаме я с олиото и печем в умерена фурна.

Мусака от зеле с картофи

Прoдукти: 1 средно голяма зелка, 500 г картофи, 250 мл олио, черен пипер, сол; зa заливката: 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивици, посоляваме го, намачкваме го с ръце и го оставяме да престои 1 час. В 1 к.ч. олио изпържваме нарязаните на филийки и посолени картофи. В останалата мазнина и 1 к.ч. вода задушаваме зелето на слаб огън, докато омекне. В намаслена тавичка нареждаме последователно пласт задушено зеле, пласт картофи, отново зеле и отново картофи. Отгоре заливаме с разбитите в прясното мляко яйца, посоляваме леко и запичаме в умерена фурна.

Мусака от прясно зеле и ориз

Прoдукти: 1 прясна зелка, 1 малка глава лук, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. ориз, 2 твърдо сварени яйца, 3 сурови яйца, 1 к.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме листата на зелката и ги сваряваме в солена и подкиселена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от мазнината. Прибавяме ориза и го пържим, докато стане прозрачен. Наливаме 2 ч.ч. топла вода и задушаваме, докато оризът омекне. Нарязваме на ситно твърдо сварените яйца и ги прибавяме към ориза заедно с натрошеното сирене. Посоляваме, прибавяме ситно нарязания магданоз и малко черен пипер и разбъркваме. Разделяме ориза на 2 части. Зелевите листа разделеме на три части. В намаслена тавичка разстиламе последователно пластове от зелеви листа и ориз, като завършваме със зелеви листа. Заливаме ястието с 1 к.ч. топла вода, поръсваме го с останалата мазнина и печем в умерено силна фурна. Когато зелевите листа се зачервят, заливаме мусаката със суровите яйца, които сме разбили с млякото, и допичаме в силна фурна.

Прясно зеле, запечено с домати

Прoдукти: 1,5 кг прясно зеле, 500-600 г домати, 1 1/2 к.ч. олио, 1 глава лук, червен пипер, дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивички, поръсваме със сол и го претриваме с ръце. Нарязваме доматите на кръгли филийки. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината мазнина, докато стане прозрачен. Прибавяме зелето, задушаваме до омекване и поръсваме с червен пипер. В намаслена тава разстиламе зелето на два пласта, като между тях и отгоре нареждаме доматените филийки и поръсваме с натрошен дафинов лист. Поръсваме ястието с останалата мазнина и запичаме в умерена фурна.

Прясно зеле на фурна

Прoдукти: 1 зелка, 1 к.ч. натрошено сирене, 6 с.л. краве масло, 3 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на едро и варим в подсолена вода, докато омекне. Отцеждаме и го нареждаме на един ред в намаслена тавичка. Поръсваме с натрошеното сирене и поливаме с разтопеното масло. Най-отгоре заливаме с разбитите с млякото яйца и запичаме в силна фурна.

Прясно зеле по ловджийски

Прoдукти: 1 прясна зелка, 1 кг картофи, 250 г гъби, 1 к.ч. олио, 2-3 с.л. брашно, 2-3 ч.ч. зеленчукова отвара или подсолена вода, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги варим в подсолена вода, докато поомекнат. Нарязваме гъбите на едро и ги задушаваме в част от мазнината и малко вода. Нарязваме зелето на едро и го попарваме с вряща вода, към която сме прибавили лимонов сок и сол. Отцеждаме и леко го изстискваме. В намаслена тавичка разстиламе половината от отцеденото зеле. Върху зелето разстиламе гъбите, а върху тях – картофите. Покриваме с останалото зеле. От брашното и останалото масло приготвяме светла запръжка, която разреждаме със зеленчуковата отвара. Подправяме получения сос със сол и лимонов сок, оцветяваме с червения пипер, кипваме на огъня и го изсипваме върху ястието. Печем в умерена фурна, докато зелето омекне. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Прясно зеле с кашкавал

Прoдукти: 1 малка зелка, 2-3 с.л. оцет, 50 г краве масло, 2-3 с.л. настърган кашкавал, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме зелката и я разрязваме на 8 резена, които слагаме за 10-15 минути във вода, подкиселена с оцета. След това ги пускаме във вряща подсолена вода и ги оставяме да врят на умерен огън, докато омекнат. Изваждаме ги внимателно с решетеста лъжица и ги оставяме да се отцедят. Нареждаме ги в подходяща тавичка, заливаме ги със сгорещено масло, покриваме с настъргания кашкавал и поръсваме с червен пипер. Ако желаем, може да не запичаме ястието, но по-пикантно е запечено в умерена фурна. Поднасяме го топло.

Прясно зеле с масло и сметана

Прoдукти: 1 прясна зелка, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сметана, 3 с.л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим зелката в подсолена вода, докато омекне, за да можем да отделим листата й. В намаслен съд нареждаме зелевите листа като ги поръсваме с олио и сметана. Най-горния лист застиламе със запържената в гореща мазнина галета, заливаме с остатъка от олиото и от сметаната и печем 15 мин в умерена фурна.

Прясно зеле със сирене

Прoдукти: 1 прясна зелка, 50 г масло, 20 г брашно, 100 мл прясно мляко, 100 г заквасена сметана, 100 г сирене, черен пипер, сол, 2-3 скилидки чесън, копър.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката на едри парчета и я слагаме в съд с подсолена вода. Варим, докато омекне. Намазваме тавичка с половината масло. Изваждаме свареното зеле и го разстиламе в тавичката. В отделен съд сгорещяваме останалото масло и запържваме брашното. Заливаме с прясното мляко и оставяме да ври, докато се сгъсти. Сваляме от огъня и прибавяме сметаната, настърганото сирене, черния пипер, сол, ситно нарязан копър и счукания чесън. Така приготвената заливка изсипваме равномерно върху зелето. Печем ястието в силна фурна. Сервираме веднага, като гарнираме с резени от пресни домати.

Рагу от зелеви листа

Прoдукти: целите листа от 1 по-голяма зелка, 2-3 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 250 г краве сирене, 1 к.ч. олио, 2 твърдо сварени яйца, черен пипер, сол; зa заливката: 4 яйца, 50-60 г стрито сирене.
Нaчин на приготвяне: Варим зелевите листа в подсолена вода, докато омекнат. В горещата мазнина изпържваме до зачервяване ситно нарязания лук. Прибавяме ориза, стритете сварени яйца и натрошеното сирене. Посоляваме, поръсваме счерен пипер и разбъркваме добре сместа. В намаслена тавичка нареждаме последователно пласт от сварените зелеви листа, пласт от оризовата смес, отново зелеви листа и отново ориз. Завършваме със зелеви листа. Заливаме с 1-2 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Когато ястието е почти готово, заливаме с разбитите със стритото сирене яйца и запичаме, докато се зачерви заливката.

Макарони със зеле и сирене

Прoдукти: 400 г къси макарони, 700-800 г червено зеле, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 30 г краве масло, 3-4 капки мастика, 1 ч.ч. сладка сметана, 150 г настърган кашкавал, 2 домата, босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в разтопеното масло. Подправяме с мастиката и прибавяме сметаната. Сипваме сиренето и бъркаме, докато се разтопи. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Обелваме доматите, отстраняваме семената и ги нарязваме на ситно. Нарязваме зелето на ивички, варим го 2-3 мин в подсолена вода, отцеждаме и изчакваме да изстине. Смесваме го с макароните и доматите, подправяме с приготвения сос и украсяваме с пресен босилек.

Пълнена зелка

Прoдукти: 1 зелка, 60 г ориз, 100 г мазнина, 50 г сухар, 2-3 червени домата, 1/2 ч. л. червен пипер, 2 моркова, парче целина, 1 патладжан, 200 г картофи, 1 глава стар лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пържим лука, нарязан на дребно. Слагаме нарязаните моркови и целина, а след като се позадушат прибавяме нарязаните патладжан и картофи. Пържим, докато омекнат. Прибавяме подправките и червените домати, нарязани на ситно. Пълним зелката с приготвения фарш, като внимателно я подреждаме в малък съд. Заливаме с доматен сос и вода и оставяме да ври със затворен капак. Изваждаме зелката, когато се задуши напълно, режем я на порции и сервираме с масло и препържен сухар.

Червено зеле с ябълка

Прoдукти: 1 малка червена зелка, 1 ябълка, 1 малка главичка лук, 1-2 с.л. разтопено краве масло, 1 щипка захар, 1 ч.л. оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето и лука на ситно. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, прибавяме захарта и оцета и разбъркваме. Наливаме малко вода и задушаваме на умерен огън. Когато зелето поомекне, прибавяме нарязаната на тънки парченца ябълка и продължаваме да задушаваме, докато течността се изпари напълно. Поръсваме готовото ястие с разтопеното масло.

Зеле на тиган

Прoдукти: 1 средна прясна зелка, 5 скилидки чесън, олио (зехтин), 2 с. л. соев сос, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ивички зелето и задушаваме в малко подсолена вода до омекване. Отцеждаме и го оставяме настрана. Сипваме в тигана олиото и задушаваме в него чесъна. Прибавяме зелето и подправките. Преди сервиране поливаме със соев сос и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Панирани кюфтета от зеле

Прoдукти: 1 зелка, 1 ч.ч. олио, 2 глави лук, 3-4 с.л. ориз, 1 к.ч. брашно, 5-6 с.л. галета, 60 г краве масло, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол; зa панировката: 1-2 яйца, брашно и галета.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го задушаваме до омекване в 1-2 с.л. олио и малко подсолена вода. Сваряваме ориза в малко подсолена вода и го смесваме със задушеното зеле. Прибавяме гъст сос Бешамел, приготвен от брашното, маслото и млякото. Прибавяме също така ситно нарязания и запържен лук, разбитите яйца, ситно нарязан магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. Ако сместа рядка, прибавяме и малко галета. Оформяме кюфтета, панираме ги в разбитите яйца, брашното и галетата и ги пържим в сгорещена мазнина.

Странджански кюфтета от зеле

Прoдукти: 1,5 кг зеле, 1 ч.ч. мазнина, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 2 с.л. галета, 1 глава лук, сол, магданоз, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънко, варим го до омекване и го изстискваме. Прибавяме настъргания лук, заедно с белия сос, приготвен от брашното, сока от зелето и мазнината. Подправяме с магданоз, чубрица и сол. Прибавяме яйцата и омесваме всичко. От полученото тесто правим елипсовидни кюфтета, които панираме в брашно, яйце и в галета. Пържим ги в гореща мазнина.

Зеле с лук и картофи

Прoдукти: 600 г прясно зеле, 400 г картофи, 400 г лук, 100 г доматено пюре, 150 мл олио, 1 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 с.л. къри на прах, 2 дафинови листа, 4-5 карамфилчета, 1 каф.л. кимион, 1 каф.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и го задушаваме в загрятото олио. Щом поомекне, поръсваме кърито и задушаваме още 3-4 мин на слаб огън, така че да се съхрани ароматът на подправката. После слагаме останалите подправки и нарязаното зеле. Задушаваме още десетина минути, като често разбъркваме. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги прибавяме към ястието заедно с доматеното пюре. Наливаме бульона и доваряваме на тих огън. Накрая опитваме на сол и отстраняваме дафиновите листа и карамфилчетата.

Градинарски гювеч

Прoдукти: 1 тиквичка, 1 патладжан, 1 к.ч. грах, 1 ч.ч. нарязан зелен фасул, 3 чушки, 4 картофа, 1 парче прясно зеле, 2 глави лук, 1 ч.ч. бамя (почистена от дръжките), 3 домата, 1 к.ч. олио, 3 яйца, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме и го оставяме в наклонен съд да се отцежда. Нарязваме чушката на кръгчета, зелето - на ивички, а тиквичката и картофите - на кубчета. Нарязваме лука на тънки и дълги ивички и го задушаваме в 3 с.л. олио. Щом омекне, го прехвърляме в глинен гювеч. В същата мазнина задушаваме патладжана и тиквичките, след което ги сипваме в гювеча. После доливаме олио, сипваме малко вода и задушаваме зеления фасул и граха. По-нататък последователно задушаваме чушките, зелето, картофите и бамята, като периодично доливаме по малко олио. Щом задушим всички зеленчуци и ги прехвърлим в гювеча, посоляваме и поръсваме с червен пипер. Захлупваме, слагаме гювеча в студена фурна и постепенно загряване. Печем 2 часа в слаба фурна. Накрая нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати, заливаме с разбитите яйца, поръсваме с наситнения магданоз и държим гювеча още десетина минути в изключена фурна.

Селска манджа

Прoдукти: 20 сладки пиперки, 1 голяма глава лук, 1 морков, 1 парче зеле, 1 1/2 ч.ч. доматен сок, 1 ч.ч. ориз, 3-4 с.л. олио, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме моркова и лука, нарязваме ги на дребно и ги задушаваме в сгорещеното олио. Изчистваме пиперките от дръжките и семената и ги нарязваме на дребно. Изчистваме ориза, измиваме го и го задушаваме в мазнина. Слагаме така подготвените продукти в тенджера под налягане, заливаме с доматения сок и посоляваме. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим още 6 мин. Поднасяме ястието студено, украсено с листенца от пресен магданоз и копър.

Гювеч със зеленчуци и картофи

Прoдукти: 600 г картофи, 2-3 глави лук, 1 глава целина, 1 по-малка прясна зелка, 1-2 моркова, 1 ч.ч. арпаджик, 1 ч.ч. грах, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме по-едро лука, морковите, целината и зелето. Задушаваме ги в олиото и малко вода заедно с обеления арпаджик. Щом поомекнат, прибавяме граха и продължаваме да задушаваме. Когато продуктите омекнат напълно, ги прехвърляме в глинен гювеч. Прибавяме картофите и нарязаните на кръгчета домати. Посоляваме, слагаме дафиновия лист и поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз. Наливаме малко топла вода, захлупваме и доваряваме на умерен огън.

Задушено червено зеле

Прoдукти: 1 кг червено зеле, 2 глави лук, 1 парче целина, 1-2 моркова, 1 корен от магданоз, 2 кисели ябълки, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. червено вино, 1 ч.л. захар, 1-2 карамфилчета, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, а целината, морковите, магданозения корен и обелените ябълки нарязваме на кубчета. Задушаваме продуктите в олиото в същата последователност. Накрая прибавяме почистеното и нарязано на тънки ивички зеле. Посоляваме на вкус, поръсваме захарта, наливаме съвсем малко топла вода, захлупваме и задушаваме, докато зелето омекне. Накрая прибавяме виното, карамфилчетата и лимонов сок на вкус. Задушаваме ястието още 10 мин.

Нудли

Прoдукти: 500 г фиде или тънки спагети, 10 броя зелеви листа от сърцевината, 4 с.л. соев сос, 1 непълна ч.л. лют червен пипер, 3 с.л. зехтин, 2 с.л. разтопена мас, четвърт глава ситно нарязан лук.
Нaчин на приготвяне: Пущаме фидето във вряща вода и варим, докато омекне. Нарязваме зелевите листа на много тънки ивички и няколко минути преди да свалим фидето от огъня, прибавяме зелевите ивички. В 6 купички разпределяме по равно всички останали съставки. Накрая разпределяме и горещоото фиде в купичките и разбъркваме добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

На пикник с добра компания

Ако решите да се разходите сред природата през през оставащите дни до края на месеца, то пикникът е едно от най-приятните занимания там. Нужно ви се само малко време за подготовка и незабравимите почи...

Лошите изненади на сезона

Летните удоволствия си имат и своята обратна страна. Какво да правим, ако получим топлинен удар, ужили ни пчела или се докоснем непредпазливо до медуза? Спасение има, особено ако сме предвидили възмож...

Стомашните болки при децата

По принцип болките в стомаха се появяват доста често във всяка детска възраст. При кърмачето до 1 година болката е предизвикана преди всичко от колики и натрупване на газове в червата. Болката се изяв...

Стъклените вази в интериора

Денят на жената – 8 март, е повод за празнуване и радост. Може да се отбележи в заведение, на културно мероприятие или у дома. Ако предпочетете празникът да бъде в домашна обстановка, нека тя бъде по-...

Начало