Още рецепти » Студоустойчива маслина вирее в България

 Студоустойчива маслина вирее в България

Маслиненият сорт Елит-1 е създаден след дългогодишна селекция в Пловдивската ботаническа градина. Той е способен да издържи температура от -21°С и може успешно да бъде отглеждан на много места в България. Плодовете му са едри до много едри и са с много добро съдържание на масло. Могат да се използват за добиване на масло или за консервиране.
Ако във вашият район смокините са големи дървета и изключително рядко измръзват до земята, това означава, че имате напълно реален шанс да отгледате голяма маслина в двора си. Маслините най-често мръзнат почти до земята през първите 1-2 зими, докато подземната част наддебелее достатъчно. След това вече пораженията от зимите са по-редки.
Подходящи райони за отглеждане на тази маслина са Кресненското дефиле, от Кресна до Кулата, Родопската яка (от Белово до родопските склонове южно от Първомай, и особенно районът между Първенец и Асеновград), Южното Черноморие, повечето южни склонове на Стара Планина, местата в близост до Свиленград и Ивайловград. Не са за пренебрегване пловдивските тепета и централните градски части на големите градове в Южна България, може би дори и центъра на София.
В останалите райони, неизброени по-горе, има отделни места с доста по-топъл микроклимат, който се познава от местните хора. Така или иначе в България смокини се отглеждат от много отдавна и те могат да бъдат ориентир. Ако при вас смокините са храсти и измръзват на всеки няколко години, то най-вероятно и маслината ще измръзва.

Ако искате да поръчате, натиснете ТУК




Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Засадете ранункулуса на влажно място

До неотдавна непознато в нашата градинарска практика, това цвете все по-убедително се утвърждава като хит на пролетта и все повече съпровожда пролетните поздравления между приятели и любими. Впечатляв...

Лоза на прозореца дава две реколти

Лозата на прозореца няма да ви причинява тревоги, освен това е красива, а и два пъти на година ще дава реколта. За да си направите насаждение, то забодете в почвата вдървесинени резници, които отре...

Как да сготвим шаран

Никулденски шаран Прoдукти: 1 шаран (около 1500 г), 1 връзка зелен лук, 300 г домати, 100 г орехови ядки, 100 г пресни гъби, 1 ч.ч. бяло вино, 1 пакетче краве масло, черен пипер (10 зърна), полов...

Десерти с грис

Грис халва Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар. Нaчин на приготвяне: Разтваряме за...

Начало