Още рецепти » Гозби с маслини

 Гозби с маслини

Манастирска яхния с маслини

Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 80 г лук, 250 г картофи, 60 г моркови, 40 г целина, 200 г дребни лукчета /арпаджик/, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 120 г домати, 80 мл олио, 10-12 зърна черен зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, морковите и целината и ги задушаваме до омекване в сгорещената мазнина и малко вода. Прибавяме към тях почистения арпаджик, почистените от костилките маслини, почистените и нарязани на ивички гъби и половината от черния пипер. Заливаме с топла вода, колкото да се покрият зеленчуците, посоляваме и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Прибавяме почистения и измит ориз и обелените и нарязани на кубчета картофи, а след десетина минути - обелените и настъргани домати. Печем ястието в глинен съд при умерена температура. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз и с останалия черен пипер, който сме смлели.

Зрял боб с ориз и маслини

Продукти за 5-6 порции: 1 1/2 чаени чаши зрял боб, 1 чаена чаша ориз, 1 глава кромид лук, 1-2 супени лъжици доматено пюре, 4 супени лъжици олио, 15-20 маслини, магданоз, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Бобът се накисва от вечерта в 5 чаени чаши вода. На другия ден се залива с прясна вода и се вари, докато поомекне. Тогава се прибавя нарязаният лук, а след половин час и доматеното пюре. Оризът се пържи до прозрачност в олиото и се прибавя към сварения боб заедно с почистените от костилките маслини. Сместа се посолява и се поръсва с черен пипер. Изсипва се в тава и се пече, докато набъбне оризът. При необходимост се долива малко вода. След изпичане ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз и се сервира.

Яхния от целина с маслини

Продукти за 4 порции: 2 глави целина, 15-20 маслини, 2-3 домата /или 1 с.л. доматено пюре/, 5-6 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обелените и настъргани домати /или размитото с малко вода доматено пюре/ и запържваме, докато останат на мазнина. Слагаме в запръжката почистената и нарязана на тънки филийки целина. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и наливаме топла вода, колкото да покрие целината. Варим ястието на умерен огън. Когато целината омекне, прибавяме маслините. Оставяме яхнията само да възври, отстраняваме от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Подлучена яхния с маслини

Продукти за 4 порции: 500 г лук, 1 глава чесън, 1 к.ч. олио, 2 равни с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 15-20 маслини, 10-12 зрънца черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме лука и го нарязваме на филийки. Задушаваме го в мазнината заедно с изчистения и нарязан на ивички чесън. Когато лукът започне да се пържи и стане светлозлатист, посоляваме и прибавяме леко препеченото брашно. Запържваме и брашното, поръсваме с червения пипер и разреждаме запръжката с гореща вода, докато добие умерена гъстота. След това прибавяме доматеното пюре, размито в малко студена вода, маслините и черния пипер. Варим ястието на умерен огън, докато остане почти само на мазнина.

Риба с маслини

Продукти за 4 порции: 1 кг едра риба, 2 моркова, 150 г домати, 2-3 глави лук, 3-4 с.л. олио, 1/3 пакетче краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, 100 г маслини, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, 2-3 с.л. оцет, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата и я измиваме обилно на течаща вода. Слагаме я в емайлиран съд, посоляваме, поръсваме с оцета и оставяме за 2-3 часа в хладилника. След това я нарязваме на порции, пускаме я във вряща подсолена вода и варим десетина минути. Отделно в сгорещеното олио и малко вода задушаваме ситно нарязаните лук, моркови и домати. Към края на задушаването при непрекъснато бъркане сипваме брашното и червения пипер, а след 2-3 мин прибавяме отварата, в която сме варили рибата, и половината от виното. След още 5 мин слагаме натрошения дафинов лист, зърната черен пипер, маслините, сварената риба и останалото вино. Варим още десетина минути. Сервираме рибата поръсена със ситно нарязан магданоз, сока от лимона и разтопеното масло.

Риба със зеленчуци и маслини

Продукти за 5 порции: 1,5 кг речна риба, 2 глави лук, 200 г домати, 1-2 чушки, 1-2 моркова, 1 1/2к.ч. вино, 4-5 скилидки чесън, 1 люта чушка, 20 маслини, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1/2к.ч. лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибата. Отцеждаме я и я слагаме в намаслена тавичка. Посоляваме и поръсваме с черния пипер, стритата чубрица и с част от лимоновия сок и ситно нарязания магданоз. Отделно в сгорещеното олио и малко вода задушаваме ситно нарязания лук, обелените и настъргани домати, нарязаните на малки кубчета моркови, нарязаните на тънки ивички чушки и ситно нарязаните чесън и люта чушка. След десетина минути отстраняваме от огъня и заливаме наредената в тавичката риба. Заливаме с виното и печем в умерена фурна. Сервираме рибата леко охладена, поръсена с останалия лимонов сок и магданоз и гарнирана с почистените от костилките маслини.

Задушен шаран с маслини

Продукти за 4 порции: 1 шаран /около 1 кг/, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, 7-8 скилидки чесън, 1 с.л. стрита мащерка, 15-20 маслини, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме шарана. Отстраняваме главата и опашката и нарязваме рибата на големи парчета, които нареждаме в тенджера с широко дъно. Наливаме олиото и топла вода, колкото да покрие парчетата. Прибавяме обелените и настъргани домати, счукания чесън, стритата мащерка и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме около 20 мин на тих огън. Почистваме маслините от костилките и ги нарязваме на ситно. Прибавяме ги към ястието и задушаваме още 15-20 мин на тих огън.

Ориз с маслини

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. маслини, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и леко го запържваме. Прибавяме почистения и измит ориз и също го запържваме. Поръсваме червения пипер и малко сол /защото маслините ще осолят ястието/, наливаме 3 ч.ч. гореща вода и варим на слаб огън. Когато оризът поеме половината от водата, прибавяме маслините и доваряваме ястието на слаб огън. Поднасяме го студено, поръсено с черен пипер.

Макарони с чушки и маслини

Продукти за 4 порции: 400 г къси макарони, 350 г домати, 3 чушки, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 80 г черни маслини, 1 дафинов лист, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги, отстраняваме сърцевината и ги нарязваме на едри парчета. Почистваме чушките от семената и също ги нарязваме на едро. Нарязваме чесъна и лука на ситно и ги запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме чушките и задушаваме около 5 мин. Слагаме доматите и дафиновия лист и разбъркваме. Подправяме с риган, черен пипер и сол на вкус. Оставяме всичко да ври около 20 мин без да захлупваме. После отстраняваме от огъня, изваждаме дафиновия лист и прибавяме почистените от костилките маслини. Отделно сваряваме макароните в подсолена вода. Отцеждаме ги, прибавяме приготвения сос, разбъркваме и поднасяме.

Овнешко с маслини

Продукти за 4 порции: 700 г овнешко месо, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 10-15 маслини, 1-2 скилидки чесън, 300 мл бяло вино, 1 дафинов лист, мащерка, черен пипер на зърна, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Отцеждаме го и го нарязваме на хапки. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио заедно с месото. Щом лука стане златист, прибавяме счукания чесън и наливаме виното. Загряваме на слаб огън и когато заври, прибавяме размитото с малко вода доматено пюре, дафиновия лист, мащерка, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме плътно и задушаваме около 15 мин. След това прибавяме маслините и размитото в малко вода брашно и доваряваме ястието.

Заек с маслини

Продукти за 6 порции: 1 заек, 2 глави лук, 500 мл оцет, 500 мл вода, подправки, 200 мл олио, 2 с.л. брашно, половин лимон, 25-30 маслини.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парчета изчистения заек и го заливаме с марината, приготвена от водата, оцета, нарязания на ситно лук, дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 4-5 зърна черен пипер. Оставяме месото в тази марината 2-3 дни. След това го изваждаме, подсушаваме и пържим. Отцеждаме месото от мазнината, а в нея леко запръжваме брашното и с бъркане наливаме малко хладка вода. Щом кашичката заври, връщаме порциите месо, прибавяме маслините, нарязания на филийки лимон и варим около 30 мин. Поднасяме това ястие студено.

Руло от шницели с плънка и маслини

Продукти за 4 порции: 4 шницела, четвърт пакетче краве масло, 4 резенчета сланина, 1 глава лук, 1 к.ч. бяло вино, 1 скилидка чесън, 100 г зелени маслини, черен пипер, сол; зa плънката: 2 филии сух бял хляб без кората, 4 с.л. прясно мляко, 100 г гъби, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме хляба и го заливаме с млякото. Почистваме гъбите, измиваме ги и ги нарязваме на дребно. Скълцваме на ситно магданоза и чесъна. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме. Начукваме шницелите и разпределяме върху тях плънката. След това ги навиваме на руло и ги увиваме в резенчетата сланина. Вързваме ги с конец и ги изпържваме от всички страни в тенджера със сгорещена мазнина. Изваждаме ги и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Връщаме рулцата в тенджерата, прибавяме виното, 1 к.ч. топла вода, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и варим 30 мин на умерен огън. Прибавяме изчистените от костилките маслини и доваряваме още 10 мин на слаб огън. Преди поднасяне отстраняваме конците и сланината.

Патица с маслини

Продукти за 6 порции: 1 патица, 30 г краве масло, 2-3 с.л. олио, 1 к.ч. брашно, 4 глави лук, 6 моркова, 1 1/2 ч.ч. бяло вино, 200 г доматено пюре, 150 г маслини, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме маслото и 1 с.л. олио и слагаме патицата и нарязаните на парчета лук и моркови. Изпържваме патицата от всички страни до порозовяване. Отделно правим светла запръжка от брашното и останалото олио. Разреждаме с виното и доматеното пюре, размито с гореща вода. Слагаме патицата и подправяме с магданоз, черен пипер и сол. Наливаме малко бульон и задушаваме около 1 час. Попарваме маслините в гореща вода, обезкостяваме и ги прибавяме към соса.

Пиле с маслини във вино

Прoдукти: 1 пиле, 3 с.л. брашно, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 стрък розмарин, 5 с.л. олио, 200 мл бяло вино, 100 г маслини без костилките, 2 с.л. винен оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме пилето, подсушаваме го и го разделяме на 8 порции. Натриваме го със сол и черен пипер и го овалваме в брашното. Нарязваме на ситно лука и чесъна. Измиваме розмарина, подсушаваме го добре, отделяме листенцата му и ги наситняваме. В сгорещеното олио запържваме лука, половината чесън и половината розмарин. Прибавяме пилешките порции и ги изпържваме до златисто-кафяв цвят. Наливаме виното. Готвим пилето в открита тенджера около 60 минути. Десетина минути преди да свалим от огъня, прибавяме останалия чесън, розмарин, маслините и оцета.

Мусака от пиле и маслини

Прoдукти: 1 пиле, 1/2 ч.ч. ориз, 3 яйца, 2 глави лук, 1/2 глава чесън, 20 маслини без костилките, 100 г кашкавал, олио, черен пипер, сол, по желание малко шунка.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето, обезкостяваме го и го нарязваме на ситни парченца. Задушаваме в олиото ситно нарязания лук. Прибавяме ориза, леко го позапържваме и тогава слагаме маслините, нарязани на парченца, и счукания чесън. Най-накрая прибавяме и пилешкото месо. Разбъркваме сместа и я изсипваме в тава. Заливаме със смес от 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон, разбитите жълтъци, черен пипер и сол. Печем ястието в умерена фурна. Накрая поливаме със смес от трите белтъка, разбити на пяна, и настъргания кашкавал. Запичаме мусаката 10 минути.

Яхния от маслини със сушена бамя

Нaчин на приготвяне: Натъркваме 50 г суха бамя със сол, за да и падне мъха, и я киснем 1 час в студена вода. В 2-3 с.л. олио изпържваме 2 стръка ситно нарязан праз. Прибавяме 1 с.л. брашно, зачервяваме с 1 ч.л. червен пипер и доизпържваме. Заливаме с 3 ч.ч. топла вода. Прибавяме изкиснатата бамя и 100 г маслини. Варим около 30 мин, докато бамята се свари добре. Ако е необходимо, доливаме гореща вода. Малко преди да отстраним яхнията от огъня, прибавяме 1 ч.л. доматено пюре, размито с малко хладка вода, поръсваме със смлян черен пипер и посоляваме.

Варен керевиз с маслини

Продукти за 4 порции: 2 глави керевиз с част от листата, 1 морков, 1-2 глави лук, 3-4 с.л. масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 1 к.ч. бяло вино, 100 г почистени от костилките маслини, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на тънки филийки почистения керевиз. Настъргваме на ренде лука и моркова и ги изсипваме в 1 ч.ч. вряща подсолена вода заедно със ситно нарязаните листа на керевиза. Добавяме 1 с.л. олио и варим до омекваме. Изцеждаме зеленчука и го претриваме през сито. С полученото пюре и прецедения бульон заливаме нарязания керевиз /ако е необходимо, прибавяме малко вода, за да бъде керевизът покрит от течността/. Кипваме ястието и варим на умерен огън, като добавяме и останалото олио. Когато керевизът омекне, прибавяме виното, размитото в студена вода брашно, доматеното пюре, маслините и сол, ако е необходимо. Кипваме ястието, отстраняваме го от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Симуланти ли са хипохондриците?

Хипохондриците не са симуланти. Не се преструват на болни, за да получат някаква изгода. Напротив, те действително се чувстват болни. Не се числят също и към групата, в която психическото натоварване ...

Каква брава да изберем за дома си?

Сравнението на съществуващите типове брави не позволява да се направи еднозначен извод за превъзходството на някои от тях. Идеалната брава за стоманена брава трябва да притежава две важни свойства: не...

Ястия с прясна бакла

Супа от зелена бакла с чесън Прoдукти: 500 г зелена бакла, 20 зелени джанки, 1 глава чесън, 2 чушки, 2 глави лук, 1 морков, 60 г краве масло, 1 с.л. брашно, копър, черен пипер, сол. Нaчин на пр...

Какво харесват димитровчетата

В нашите градини, които пъстреят с есенните си одежди, най-обичани са многогодишните зимоустойчиви димитровчета. Те зацъфтяват още в края на септември, но истинската им хубост проличава, когато настъп...

Начало