23.10.2020 година
1564339898.swf
Т
емата
 5544 |  0 
Гозби с маслини
Манастирска яхния с маслини

Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 80 г лук, 250 г картофи, 60 г моркови, 40 г целина, 200 г дребни лукчета /арпаджик/, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 120 г домати, 80 мл олио, 10-12 зърна черен зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, морковите и целината и ги задушаваме до омекване в сгорещената мазнина и малко вода. Прибавяме към тях почистения арпаджик, почистените от костилките маслини, почистените и нарязани на ивички гъби и половината от черния пипер. Заливаме с топла вода, колкото да се покрият зеленчуците, посоляваме и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Прибавяме почистения и измит ориз и обелените и нарязани на кубчета картофи, а след десетина минути - обелените и настъргани домати. Печем ястието в глинен съд при умерена температура. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз и с останалия черен пипер, който сме смлели.

Зрял боб с ориз и маслини

Продукти за 5-6 порции: 1 1/2 чаени чаши зрял боб, 1 чаена чаша ориз, 1 глава кромид лук, 1-2 супени лъжици доматено пюре, 4 супени лъжици олио, 15-20 маслини, магданоз, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Бобът се накисва от вечерта в 5 чаени чаши вода. На другия ден се залива с прясна вода и се вари, докато поомекне. Тогава се прибавя нарязаният лук, а след половин час и доматеното пюре. Оризът се пържи до прозрачност в олиото и се прибавя към сварения боб заедно с почистените от костилките маслини. Сместа се посолява и се поръсва с черен пипер. Изсипва се в тава и се пече, докато набъбне оризът. При необходимост се долива малко вода. След изпичане ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз и се сервира.

Яхния от целина с маслини

Продукти за 4 порции: 2 глави целина, 15-20 маслини, 2-3 домата /или 1 с.л. доматено пюре/, 5-6 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обелените и настъргани домати /или размитото с малко вода доматено пюре/ и запържваме, докато останат на мазнина. Слагаме в запръжката почистената и нарязана на тънки филийки целина. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и наливаме топла вода, колкото да покрие целината. Варим ястието на умерен огън. Когато целината омекне, прибавяме маслините. Оставяме яхнията само да възври, отстраняваме от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Подлучена яхния с маслини

Продукти за 4 порции: 500 г лук, 1 глава чесън, 1 к.ч. олио, 2 равни с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 15-20 маслини, 10-12 зрънца черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме лука и го нарязваме на филийки. Задушаваме го в мазнината заедно с изчистения и нарязан на ивички чесън. Когато лукът започне да се пържи и стане светлозлатист, посоляваме и прибавяме леко препеченото брашно. Запържваме и брашното, поръсваме с червения пипер и разреждаме запръжката с гореща вода, докато добие умерена гъстота. След това прибавяме доматеното пюре, размито в малко студена вода, маслините и черния пипер. Варим ястието на умерен огън, докато остане почти само на мазнина.

Риба с маслини

Продукти за 4 порции: 1 кг едра риба, 2 моркова, 150 г домати, 2-3 глави лук, 3-4 с.л. олио, 1/3 пакетче краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, 100 г маслини, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, 2-3 с.л. оцет, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата и я измиваме обилно на течаща вода. Слагаме я в емайлиран съд, посоляваме, поръсваме с оцета и оставяме за 2-3 часа в хладилника. След това я нарязваме на порции, пускаме я във вряща подсолена вода и варим десетина минути. Отделно в сгорещеното олио и малко вода задушаваме ситно нарязаните лук, моркови и домати. Към края на задушаването при непрекъснато бъркане сипваме брашното и червения пипер, а след 2-3 мин прибавяме отварата, в която сме варили рибата, и половината от виното. След още 5 мин слагаме натрошения дафинов лист, зърната черен пипер, маслините, сварената риба и останалото вино. Варим още десетина минути. Сервираме рибата поръсена със ситно нарязан магданоз, сока от лимона и разтопеното масло.

Риба със зеленчуци и маслини

Продукти за 5 порции: 1,5 кг речна риба, 2 глави лук, 200 г домати, 1-2 чушки, 1-2 моркова, 1 1/2к.ч. вино, 4-5 скилидки чесън, 1 люта чушка, 20 маслини, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1/2к.ч. лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибата. Отцеждаме я и я слагаме в намаслена тавичка. Посоляваме и поръсваме с черния пипер, стритата чубрица и с част от лимоновия сок и ситно нарязания магданоз. Отделно в сгорещеното олио и малко вода задушаваме ситно нарязания лук, обелените и настъргани домати, нарязаните на малки кубчета моркови, нарязаните на тънки ивички чушки и ситно нарязаните чесън и люта чушка. След десетина минути отстраняваме от огъня и заливаме наредената в тавичката риба. Заливаме с виното и печем в умерена фурна. Сервираме рибата леко охладена, поръсена с останалия лимонов сок и магданоз и гарнирана с почистените от костилките маслини.

Задушен шаран с маслини

Продукти за 4 порции: 1 шаран /около 1 кг/, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, 7-8 скилидки чесън, 1 с.л. стрита мащерка, 15-20 маслини, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме шарана. Отстраняваме главата и опашката и нарязваме рибата на големи парчета, които нареждаме в тенджера с широко дъно. Наливаме олиото и топла вода, колкото да покрие парчетата. Прибавяме обелените и настъргани домати, счукания чесън, стритата мащерка и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме около 20 мин на тих огън. Почистваме маслините от костилките и ги нарязваме на ситно. Прибавяме ги към ястието и задушаваме още 15-20 мин на тих огън.

Ориз с маслини

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. маслини, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и леко го запържваме. Прибавяме почистения и измит ориз и също го запържваме. Поръсваме червения пипер и малко сол /защото маслините ще осолят ястието/, наливаме 3 ч.ч. гореща вода и варим на слаб огън. Когато оризът поеме половината от водата, прибавяме маслините и доваряваме ястието на слаб огън. Поднасяме го студено, поръсено с черен пипер.

Макарони с чушки и маслини

Продукти за 4 порции: 400 г къси макарони, 350 г домати, 3 чушки, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 80 г черни маслини, 1 дафинов лист, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги, отстраняваме сърцевината и ги нарязваме на едри парчета. Почистваме чушките от семената и също ги нарязваме на едро. Нарязваме чесъна и лука на ситно и ги запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме чушките и задушаваме около 5 мин. Слагаме доматите и дафиновия лист и разбъркваме. Подправяме с риган, черен пипер и сол на вкус. Оставяме всичко да ври около 20 мин без да захлупваме. После отстраняваме от огъня, изваждаме дафиновия лист и прибавяме почистените от костилките маслини. Отделно сваряваме макароните в подсолена вода. Отцеждаме ги, прибавяме приготвения сос, разбъркваме и поднасяме.

Овнешко с маслини

Продукти за 4 порции: 700 г овнешко месо, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 10-15 маслини, 1-2 скилидки чесън, 300 мл бяло вино, 1 дафинов лист, мащерка, черен пипер на зърна, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Отцеждаме го и го нарязваме на хапки. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио заедно с месото. Щом лука стане златист, прибавяме счукания чесън и наливаме виното. Загряваме на слаб огън и когато заври, прибавяме размитото с малко вода доматено пюре, дафиновия лист, мащерка, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме плътно и задушаваме около 15 мин. След това прибавяме маслините и размитото в малко вода брашно и доваряваме ястието.

Заек с маслини

Продукти за 6 порции: 1 заек, 2 глави лук, 500 мл оцет, 500 мл вода, подправки, 200 мл олио, 2 с.л. брашно, половин лимон, 25-30 маслини.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парчета изчистения заек и го заливаме с марината, приготвена от водата, оцета, нарязания на ситно лук, дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 4-5 зърна черен пипер. Оставяме месото в тази марината 2-3 дни. След това го изваждаме, подсушаваме и пържим. Отцеждаме месото от мазнината, а в нея леко запръжваме брашното и с бъркане наливаме малко хладка вода. Щом кашичката заври, връщаме порциите месо, прибавяме маслините, нарязания на филийки лимон и варим около 30 мин. Поднасяме това ястие студено.

Руло от шницели с плънка и маслини

Продукти за 4 порции: 4 шницела, четвърт пакетче краве масло, 4 резенчета сланина, 1 глава лук, 1 к.ч. бяло вино, 1 скилидка чесън, 100 г зелени маслини, черен пипер, сол; зa плънката: 2 филии сух бял хляб без кората, 4 с.л. прясно мляко, 100 г гъби, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме хляба и го заливаме с млякото. Почистваме гъбите, измиваме ги и ги нарязваме на дребно. Скълцваме на ситно магданоза и чесъна. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме. Начукваме шницелите и разпределяме върху тях плънката. След това ги навиваме на руло и ги увиваме в резенчетата сланина. Вързваме ги с конец и ги изпържваме от всички страни в тенджера със сгорещена мазнина. Изваждаме ги и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Връщаме рулцата в тенджерата, прибавяме виното, 1 к.ч. топла вода, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и варим 30 мин на умерен огън. Прибавяме изчистените от костилките маслини и доваряваме още 10 мин на слаб огън. Преди поднасяне отстраняваме конците и сланината.

Патица с маслини

Продукти за 6 порции: 1 патица, 30 г краве масло, 2-3 с.л. олио, 1 к.ч. брашно, 4 глави лук, 6 моркова, 1 1/2 ч.ч. бяло вино, 200 г доматено пюре, 150 г маслини, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме маслото и 1 с.л. олио и слагаме патицата и нарязаните на парчета лук и моркови. Изпържваме патицата от всички страни до порозовяване. Отделно правим светла запръжка от брашното и останалото олио. Разреждаме с виното и доматеното пюре, размито с гореща вода. Слагаме патицата и подправяме с магданоз, черен пипер и сол. Наливаме малко бульон и задушаваме около 1 час. Попарваме маслините в гореща вода, обезкостяваме и ги прибавяме към соса.

Пиле с маслини във вино

Прoдукти: 1 пиле, 3 с.л. брашно, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 стрък розмарин, 5 с.л. олио, 200 мл бяло вино, 100 г маслини без костилките, 2 с.л. винен оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме пилето, подсушаваме го и го разделяме на 8 порции. Натриваме го със сол и черен пипер и го овалваме в брашното. Нарязваме на ситно лука и чесъна. Измиваме розмарина, подсушаваме го добре, отделяме листенцата му и ги наситняваме. В сгорещеното олио запържваме лука, половината чесън и половината розмарин. Прибавяме пилешките порции и ги изпържваме до златисто-кафяв цвят. Наливаме виното. Готвим пилето в открита тенджера около 60 минути. Десетина минути преди да свалим от огъня, прибавяме останалия чесън, розмарин, маслините и оцета.

Мусака от пиле и маслини

Прoдукти: 1 пиле, 1/2 ч.ч. ориз, 3 яйца, 2 глави лук, 1/2 глава чесън, 20 маслини без костилките, 100 г кашкавал, олио, черен пипер, сол, по желание малко шунка.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето, обезкостяваме го и го нарязваме на ситни парченца. Задушаваме в олиото ситно нарязания лук. Прибавяме ориза, леко го позапържваме и тогава слагаме маслините, нарязани на парченца, и счукания чесън. Най-накрая прибавяме и пилешкото месо. Разбъркваме сместа и я изсипваме в тава. Заливаме със смес от 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон, разбитите жълтъци, черен пипер и сол. Печем ястието в умерена фурна. Накрая поливаме със смес от трите белтъка, разбити на пяна, и настъргания кашкавал. Запичаме мусаката 10 минути.

Яхния от маслини със сушена бамя

Нaчин на приготвяне: Натъркваме 50 г суха бамя със сол, за да и падне мъха, и я киснем 1 час в студена вода. В 2-3 с.л. олио изпържваме 2 стръка ситно нарязан праз. Прибавяме 1 с.л. брашно, зачервяваме с 1 ч.л. червен пипер и доизпържваме. Заливаме с 3 ч.ч. топла вода. Прибавяме изкиснатата бамя и 100 г маслини. Варим около 30 мин, докато бамята се свари добре. Ако е необходимо, доливаме гореща вода. Малко преди да отстраним яхнията от огъня, прибавяме 1 ч.л. доматено пюре, размито с малко хладка вода, поръсваме със смлян черен пипер и посоляваме.

Варен керевиз с маслини

Продукти за 4 порции: 2 глави керевиз с част от листата, 1 морков, 1-2 глави лук, 3-4 с.л. масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 1 к.ч. бяло вино, 100 г почистени от костилките маслини, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на тънки филийки почистения керевиз. Настъргваме на ренде лука и моркова и ги изсипваме в 1 ч.ч. вряща подсолена вода заедно със ситно нарязаните листа на керевиза. Добавяме 1 с.л. олио и варим до омекваме. Изцеждаме зеленчука и го претриваме през сито. С полученото пюре и прецедения бульон заливаме нарязания керевиз /ако е необходимо, прибавяме малко вода, за да бъде керевизът покрит от течността/. Кипваме ястието и варим на умерен огън, като добавяме и останалото олио. Когато керевизът омекне, прибавяме виното, размитото в студена вода брашно, доматеното пюре, маслините и сол, ако е необходимо. Кипваме ястието, отстраняваме го от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
22.11.2011 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020