23.10.2020 година
1564339898.swf
Т
емата
 7163 |  0 
Да приготвим лазаня
Лазаня болонезе

Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 60 г сланина, 2 с.л. зехтин, 150 г кайма, 50 мл червено вино, 250 г настъргани домати, 40 г краве масло, 500 мл прясно мляко, 40 г брашно, 40 г настърган кашкавал, 1 щипка настъргано индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистените моркови и целина нарязваме на ситно. Наситняваме и лука. Загряваме зехтина и пържим няколко минути с бъркане нарязаната на кубчета сланина и счукания чесън. Прибавяме зеленчуците и готвим с бъркане, докато поомекнат. Прибавяме каймата и щом се запържи, наливаме виното. Разбъркваме и задушаваме 2-3 мин. Прибавяме настърганите на ренде домати и подправките и готвим още 20 мин. В намаслена тавичка редим корите и сместа с кайма. Завършваме с кора. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване брашното. Наливаме топлото мляко и с бъркане сгъстяваме на равномерен гладък сос. Оставяме соса леко да изстине. Заливаме лазанята, наръсваме с настърган кашкавал, покриваме тавичката с фолио и печем 30 мин час на 200°С. Сваляме фолиото и допичаме, докато кашкавалът равномерно поруменее. Поръсваме със ситен магданоз.

Безмесна лазаня

Прoдукти: 340 г кори за лазаня, 4 тиквички, 4 моркова, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 125 мл прясно мляко, сол, черен пипер, 500 мл гъст доматен сок, пресен босилек, 60 г настърган кашкавал

Нaчин на приготвяне: Накисваме леко корите за лазаня. Обелените тиквички и моркови нарязваме на малки кубчета и ги задушаваме или варим 8-10 мин, за да поомекнат. Правим светла запръжка от брашното и по-голямата част от разтопеното масло. Наливаме на струйка топлото мляко като бъркаме непрекъснато и варим, докато сосът се сгъсти. Подправяме със сол и черен пипер. Намазняваме продълговата тавичка и слагаме първата кора. Намазваме с малко доматен сок, поръсваме наситнен босилек и разстиламе от зеленчуковата смес. Покриваме с втора кора и повтаряме процедурата. Продължаваме до изчерпване на продуктите. Покриваме най-отгоре с кора и поливаме с разтопено масло и с белия сос. Печем лазанята 20 мин на 180°С, наръсваме с настъргания кашкавал и допичаме, докато поруменее.

Лазаня а ла Равена

Прoдукти: 300 г брашно, 3 яйца, 1 ч.л. зехтин, 150 г спаначено пюре, 1 щипка сол; за плънката: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 100 г шунка, 100 г пилешки дробчета, 1 к.ч. бяло вино, 50 г бекон, 1 пакетче краве масло, 2 домата, 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 глава лук, 1 морков, 1 глава целина, 100 г гъби, 50 г гъби, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, яйцата, спаначеното пюре, зехтина, солта и малко хладка вода омесваме средно твърдо тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да отлежи 30 мин. Разточваме го на тънка кора и изрязваме квадратчета със страна 4-5 см. Сваряваме ги в голямо количество подсолена вода. Изваждаме ги, когато изплуват. Оставяме ги да се отцедят и изстинат. Отделно загряваме 3 с.л. масло и запържваме ситно нарязаните лук и бекон. Прибавяме ситно нарязаните морков и целина и задушаваме. Слагаме нарязаното на малки парченца месо и нарязаната шунка. Наливаме виното и продължаваме да задушаваме. Щом виното се изпари, прибавяме обелените и настъргани домати и варим десетина минути. Запържваме брашното в половината от останалото масло и вниматело сипваме млякото. Варим на умерен огън. Прибавяме нарязаните пилешки дробчета и продължаваме да варим. След десетина минути сипваме сметаната и нарязаните гъби. Покриваме дъното на намаслена тавичка с лазаня. Отгоре разстиламе последователно месото и соса. Поръсваме с настърган кашкавал и продължаваме по същия начин до изчерпване на продуктите. Накрая завършваме със соса, слагаме тук там масло и поръсваме с настърган кашкавал. Печем 30 мин в умерена фурна.

Лазаня с гъби

Прoдукти: 400 г тиквички, 200 г домати, 200 г гъби, 2 червени чушки, 250 г сирене, 200 г спанак, 250 г кашкавал, 4 ч.ч. доматен сос, 3 с.л. пресен босилек, 1 ч.л. сол, кори за лазаня.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките и чушките на кубчета, доматите - на парчета, гъбите - на лентички. Смесваме ги в тенджера, заливаме с чаша вода и ги сваряваме. Накрая добавяме босилека и махаме от котлона. Почистваме спанака, сваряваме го и отцеждаме. Смесваме го с 1 ч.ч. ситно настърган кашкавал и натрошено сирене. Формата за печене намазваме с 1 ч.ч. доматено пюре. Слагаме 1/4 от корите и разстиламе 1 ч.ч. спаначено пюре. Покриваме с още един пласт кори и с 1 ч.ч. доматен сос. Следващият ред гарнираме с гъбената смес. Редим на пластове до изчерпване на продуктите. Завършваме с кори и доматен сос. Покриваме ястието плътно с фолио и печем 45 минути. Махаме фолиото, поръсваме лазанята с останалия кашкавал и запичаме още 15 минути.

Лазаня със зеленчуци

Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 1 шепа сушени гъби, 2 малки тиквички, 2 червени чушки, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 100 г кашкавал, 100 г сирене, 1 ч.ч. доматен сок, 1 ч.ч. заквасена сметана, 30 г краве масло, индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме гъбите в малко вода. Нарязваме тиквичките на кубчета, чушките на ивици, а лука и чесъна – на дребно. В сгорещения зехтин задушаваме 10 мин гъбите заедно с водата, в която са киснали, лука, чесъна и зеленчуците. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Нарязваме сиренето и кашкавала на дребни кубчета. Смесваме сметаната с доматения сок и подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол. Покриваме дъното на намаслена тавичка с лазаня. Отгоре разстиламе зеленчуци и поливаме с доматен сос. Продължаваме така до изчерпване на продуктите. Завършваме с лазаня. Най-отгоре слагаме парченца масло и кубчетата сирене и кашкавал. Печем 30-40 мин на 200°С.

Лазаня с извара и патладжан

Прoдукти: 350 г брашно, 3 яйца, 1 ч.л. зехтин, 1 щипка сол; зa плънката: 200 г извара, 4-5 домата, 1 к.ч. орехови ядки, 2 патладжана, 1 к.ч. зехтин, 100 г кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, яйцата, зехтина, солта и малко хладка вода омесваме средно твърдо тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да отлежи 30 мин. Разточваме го на тънка кора и изрязваме квадратчета със страна 4-5 см. Сваряваме ги в голямо количество подсолена вода. Изваждаме ги, когато изплуват. Оставяме ги да се отцедят и изстинат. Отделно загряваме зехтина и задушаваме обелените и настъргани домати, подправени с черен пипер и сол на вкус. Нарязваме патладжана на кръгчета и го изпичаме. Покриваме дъното на намаслена тавичка със слой лазаня. Отгоре последователно разстиламе доматен сос, патладжани, нарязани орехови ядки и извара. Повтаряме до изчерпване на продуктите. Най отгоре поръсваме с настърган кашкавал. Печем 35 мин в умерена фурна.

Лазаня с риба тон

Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 6 домата, 50 г настъргано сирене “Чедър”; зa соса: 50 г краве масло, 1 глава лук, 50 г брашно, 600 мл прясно мляко, сол и черен пипер, 1/2 ч.л. горчица, 1ч.л. сос “Уорчестър”, 175 г настърган “Чедър”, 400 г риба тон от консерва в собствен сос.

Нaчин на приготвяне: Запържваме нарязания на ситно лук в маслото, поръсваме с брашното, пържим още малко и разреждаме с прясното мляко. Бъркаме, докато сосът се сгъсти. Подправяме със сол и черен пипер. Прибавяме соса “Уорчестър”, размитата в малко вода горчица, рибата и настъргания “Чедър” за соса. Варим 2-3 мин. Леко намокряме корите за лазаня. В намаслена тавичка разстиламе един пласт от соса. Покриваме с кора и намазваме втори слой сос. Отгоре подреждаме нарязани кръгчета домати и пак слагаме кора. Продължаваме до изчерпване на продуктите. Завършваме със сос и риба тон. Наръсваме отгоре настъргания “Чедър”, украсяваме с няколко резенчета домати. Загряваме Покриваме тавата с фолио и печем 25 мин на 180°С. Махаме фолиото и печем още 15 мин.

Спаначена лазаня

Прoдукти: 600 г замразен или 1 кг пресен спанак, 1-2 скилидки чесън, 300 г нискомаслена извара, 125 г сметана, 100 г настърган кашкавал, 3 яйца, сол, черен пипер, 1 щипка настъргано индийско орехче, 220 г тесто, 30 г краве масло

Нaчин на приготвяне: Разточваме тестото на тънки кори. Наситняваме чесъна и го разбъркваме хубаво със сметаната и изварата. Прибавяме яйцата. Подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче. Размразяваме спанака /Ако е пресен, нарязваме го на ситно, бланшираме го 3-4 мин във вряща подсолена вода и го подсушаваме/. Намазняваме хубаво тавичка за печене. Разстиламе на дъното й 1-2 с.л. спанак, покриваме с тестена кора и отгоре нанасяме равномерен слой от изварената смес. Така постъпваме до изчерпване на продуктите като последният слой трябва да е спаначен. Поръсваме с настъргания кашкавал. Загряваме фурната на 200°С. Слагаме лазанята, намаляваме фурната на 180°С и печем 35 мин, докато кашкавалът равномерно поруменее.

Лазаня със сьомга и спанак

Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 400 г филета от прясна сьомга, 400 г спанак, 1 кубче зеленчуков бульон, 200 мл доматен сок, 200 мл заквасена сметана, ситно нарязан пресен босилек, 50 г настърган мек кашкавал, сол и черен пипер

Нaчин на приготвяне: Филетата сьомга оставяме за 15 мин във фризера, за да се стегнат. Нарязваме ги на тънки ивички. Възвираме вода с малко сол и кубчето бульон. Варим в нея нарязания на тънки ивички спанак 7 мин, отцеждаме и го обливаме със студена вода. На дъното на правоъгълна тавичка нареждаме 3 кори за лазаня. Наливаме 1/3 от доматения сок, подправен със сол, черен пипер и ситно нарязан босилек. Покриваме с 1/3 от сьомгата, спанака и сметаната. Посоляваме и поръсваме черен пипер. Повтаряме тази процедура до изчерпване на продуктите, като последният слой трябва да е от кори. Наръсваме настъргания кашкавал. Загряваме фурната на 180°С и печем 30 мин. Увеличаваме фурната и допичаме до поруменяване на кашкавала.

Бърза лазаня със зелен лук

Прoдукти: 250 г лазаня, 100 г доматено пюре, 500 г меко сирене или извара, 2-3 скилидки чесън, 1-2 яйца, 1 връзка зелен лук, 1 щипка захар, 1 щипка сушен риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим лазанята в подсолена вода до полуготовност, след което я отцеждаме. Разбъркваме доматеното пюре със захарта, счукания чесън, стрития риган, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме сиренето заедно с яйцата, наситнения лук и малко черен пипер. На дъното на намаслена тавичка нареждаме пласт лазаня. Намазваме с доматеното пюре и покриваме с тънък слой от сиренето. После оформяме по същия начин още 3-4 пласта. Най-отгоре завършваме с лазаня и по желание поръсваме с настърган пармезан. Печем 15-20 мин в предварително загрята силна фурна.

Лазаня с кайма

Прoдукти: 250 г кори за лазаня, 50 г настърган кашкавал, 250 г телешка кайма (може и смес), 3 филийки бекон, 1 консерва белени домати (4-5 пресни), 2 с.л. доматено пюре, 3 с.л. мазнина, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, мащерка, риган, черен пипер, сол; за соса: 40 г краве масло, 4 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, сол, настъргано индийско орехче.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме лука с бекона, добавяме каймата, а след няколко минути и останалите продукти. Оставяме соса да ври половин час на слаб огън. Сваряваме корите за лазаня в леко подсолена вода за 5 минути. Изцеждаме и ги разделяме. Разтопяваме маслото в тенджера и добавяме брашното. Наливаме млякото при непрекъснато бъркане, посоляваме и подправяме с индийско орехче. На дъното на огнеопорна тава сипваме малко от соса, нареждаме пласт кори, слагаме от плънката, сос бешамел и пак кори. Редим така на пластове до изчерпване на продуктите. Завършваме със сос бешамел и настърган кашкавал. Печем около половин час във фурна, предварително загрята до 200°С.

Лазаня Фонтина

Прoдукти: 1 пакет пресни кори за лазаня, 1 голяма глава лук, 50 г краве масло, 1 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, 2 дафинови листа, 1 кг гъби, 250 мл зеленчуков бульон, 1 с.л. доматено пюре, 1 щипка морска сол, 300 г сирене Фонтина, 50 г настърган пармезан, 3 ч.ч. сос бешамел, индийско орехче.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и го запържваме в смес от маслото и зехтина заедно с дафиновите листа и нарязания чесън. Щом поомекне, прибавяме нарязаните гъби, намаляваме огъня до среден и пържим 15 мин, като периодично разбъркваме. Когато гъбите са готови, сипваме доматеното пюре и бульона, усилваме огъня и варим, докато течността остане наполовина. Накрая подправяме с черен пипер и сол.
Покриваме дъното на намаслена тавичка с кори за лазаня, заливаме с 1/4 от бешамела, подправен с индийско орехче, разстиламе 1/3 от приготвената плънка и поръсваме с настъргано сирене Фонтина. Повтаряме операцията още 2 пъти. Отгоре покриваме с последните кори, заливаме с останалия бешамел и поръсваме с настърган пармезан. Печем 45 мин в умерено загрята фурна – до получаването на златистокафява коричка.
10.04.2011 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020