05.12.2020 година
1564339898.swf
Т
емата
 10273 |  0 
Вкусни кифлички
Кифлички със сирене

Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 1 к.ч. олио, 250 мл прясно мляко, 20 г мая, 1 щипка; зa плънката: 150 г сирене или кашкавал; 1 жълтък за намазване.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко затоплено мляко и я оставяме да втаса. Смесваме разбитото яйце с останалото мляко. Прибавяме олиото и втасалата мая. Сипваме брашното и замесваме меко тесто. Разделяме тестото на 4 топчета и разточваме 4 кори с диаметър 20 см. Разрязваме всяка кора диагонално на 4 части. Слагаме върху всяка част по малко натрошено сирене или настърган кашкавал и завиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и ги оставяме да втасат. След това ги намазваме с жълтъка, който сме разбили с малко вода. Слагаме между кифлите парченца от маслото и печем при температура 150°С.

Домашни кифлички

Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в расмесена с ванилията пудра захар.

Икономични кифлички

Прoдукти: 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч.захар, 2 яйца, 2-3 ч.ч. брашно, 300 г смлени орехи, канела, сол.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко вода и 1/2 ч.л. сол. Прибавяме хладкото мляко, олиото, захарта, яйцата и брашно, колкото да замесим меко тесто. Разделяме тестото на 20 топчици, които разточваме на питки с размерите на десертна чинийка. Разрязваме всяка питка радиално на 6 или 8 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник слагаме по 1 ч.л. орехова плънка, приготвена от смлените орехи, подсладени на вкус, ароматизирани с канела и навлажнени с прясно мляко или вода. Увиваме от триъгълниците кифлички, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерено силна фурна. Още горещи овалваме кифлите в пудра захар.

Кифлички “Презбургер”

Прoдукти: 1 кг брашно, 300 г разтопена мас или масло, 30 г мая, 150-180 мл прясно мляко, 20 г захар; зa плънката: 200 г орехи, 200 г пудра захар, средата на 2 по-големи филии стар бял хляб, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, повечко канела, яйце за намазване

Нaчин на приготвяне: Маята размиваме с хладкото мляко. Пресяваме брашното и правим кратер. Слагаме всички продукти и измесваме тестото. Без да го оставяме да втасва, го разделяме на топки и всяка разточваме на тънка (около 3 см) кръгла кора. Нарязваме я с остър нож радиално на сектори. В острата част на сектора слагаме от плънката и навиваме кифличките. Подреждаме ги в намаслена тава и ги оставя-ме на студено поне 4-5 часа да втасват. След това ги мажем с яйце и ги печем в загрята силна фурна до поруменяване.

Ефектни кифли

Прoдукти: 1 кг брашно, 2 чаени чаши прясно мляко, 1 непълна чаена чаша олио, 10 супени лъжици захар, 2 яйца, 2 ванилии, 1 чаена чаша счукани орехи, сладко за плънка.

Нaчин на приготвяне: Млякото, захарта, олиото и 1 супена лъжица брашно смесваме с маята и оставяме сместа за около 1 час на топло да втаса. След което прибавяме останалото брашно, отделените от яйцата жълтъци и ванилията. Замесваме меко тесто, което удряме 50 пъти в масата. След това разделяме тестото на 4 топки, от които разточваме кори с дебелина 5 мм. Всяка от корите разрязваме на 8 еднакви сектора. От орехите и сладкото правим плънка, която разпределяме равномерно върху всички парчета тесто. Завиваме парчетата от широката към тясната страна и ги подреждаме в намазана с масло тава, като между тях оставяме известно растояние. Така престояват, докато удвоят обема си, намазваме ги с леко разбитите белтъци, поръсваме с пудра захар и печем в умерена фурна.

Виенски кифли с крем карамел

Прoдукти: 1 л сварено прясно мляко, 1ч.ч. захар, 4 яйца, 3-4 виенски кифли, 2 ванилии

Нaчин на приготвяне: В правоъгълна тава карамелизираме половината от захарта. Върху карамела подреждаме плътно едно до друго парченцата от нарязаните на филийки виенски кифли. Разбъркваме яйцата с другата половина от захарта и прибавяме към млякото. Така приготвената смес изсипваме върху подредените парченца кифли и печем в умерена фурна.

Кифлички-рула

Прoдукти: 750 г брашно, 3 яйца, 180 г захар, 1 кофичка кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 30 г мая, настъргана лимонова кора; зa плънката: 100 мл прясно мляко, 100 г захар, 2-3 с.л. какао, 200 г счукани орехи.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да втаса. Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата, втасалата мая, настърганата лимонова кора и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да втаса. През това време възвираме млякото на огъня заедно със захарта и какаото. Прибавяме орехите, разбъркваме много добре и отстраняваме от огъня. Разделяме втасалото тесто на 4 топки, които разточваме на правоъгълни кори. Разпределяме плънката върху корите и ги навиваме на рула. Нареждаме рулата в намаслена тавичка, завиваме ги с кърпа и ги оставяме да втасат. След това ги намазваме с разбитото яйце и ги печем в умерено загрята фурна.

Кифлички с вино

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. бакпулвер; зa плънката: 1 к.ч. счукани орехи, 1-2 с.л. стафиди, 2-3 с.л. прясно мляко; зa сиропа: 1 к.ч. захар, 1 к.ч. вода, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Смесваме виното с олиото и сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме меко тесто. Отделно разбъркваме орехите и стафидите със затопленото мляко. Късаме малки топки от тестото, разплескваме ги върху дланта си, слагаме по малко от плънката и оформяме кифлички. Нареждаме ги в намаслена тавичка и ги изпичаме в умерено загрята фурна. Приготвяме гъст сироп от захарта, водата и ванилията и заливаме изстиналите кифлички с горещия сироп.

Кифлички с кокосов аромат

Прoдукти: 1/2 ч.ч. стопено масло, 1/2 ч.ч. кокосова мазнина, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 4 жълтъка, 5-6 с.л. захар, около 500 г брашно, 1 ванилия, мая, колкото орех, сол, кокосови стърготини; зa плънката: 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. бяла “Пина Колада”, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 1 ванилия, 3 светли локумчета, желателно с кокосов аромат или добавяме 1 капка есенция

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко мляко, 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставяме настрани, а през това време пресяваме брашното, което е желателно да бъде френско или специално за козуначени изделия. Добавяме останалите продукти и замесваме тесто. За около половин час то започва да удвоява обема си. След това разточваме на тънка кора и нарязваме на квадрати. Объркваме продуктите за плънката, слагаме ги за малко на котлона, а когато сместа изстине, разстиламе върху тях. Навиваме кифлички, които намазваме с жълтък и печем в умерена фурна. Докато са още топли, овалваме в пудра захар, разбъркана с ванилия.

Кифлички с моркови

Прoдукти: 1 пакетче маргарин, 100 г захар, 1 яйце, 250 г настъргани моркови, 500 г брашно, 1 пакетче амонячна сода, 1 с.л. кисело мляко, 1 ванилия, портокалова кора, мармалад, едро счукани орехови ядки, пудра захар за наръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маргарина със захарта и прибавяме яйцето, настърганите моркови, разтворената в млякото сода и настърганата лимонова кора. Отделяме 1-2 с.л. от брашното, а останалото брашно прибавяме към морковената смес и замесваме тесто. Разделяме го на 6 топчета, овалваме ги в брашното и разточваме от тях кори, дебели около 4-5 мм. Изрязваме от корите триъгълници, слагаме им плънка от мармалад и орехи и навиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка, изпичаме ги в силна фурна и докато са още топли, ги поръсваме с пудра захар, размесена с ванилията.

Кифлички с орехова плънка

Прoдукти: 300 г брашно, 3/4 ч.ч. олио, 2 с.л. захар, 1 щипка сол, 1 ч.ч. пепелява вода; зa плънката: 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1-2 с.л. захар, 2 белтъка, 1 ч.л. канела, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, олиото, захарта, солта и пепелявата вода. Разделяме тестото на 8 топки и от всяка топка разточваме кора с големината на чиния за хранене, а всяка кора разделяме по диаметъра та 3 триъгълника. Отделно смесваме смлените орехи със захарта, канелата и разбитите на сняг белтъци. Слагаме в основата на всеки триъгълник по малко от плънката и навиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и ги изпичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме готовите кифлички с пудра захар.

Кифлички с пълнеж от галета и крокан

Прoдукти: 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. мазнина, 1 ч.ч. прясно мляко, 3-4 яйца, 20 г мая, около 850 г брашно, орехи; зa плънката: 1 ч.ч. орехови ядки, 7 с.л. крокан, 4 с.л. галета, 4-6 локумчета, ломонова кора

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното, в средата му правим кладенче, в което слагаме размитата мая. Бием яйцата със захарта и млякото, с малко от тях размиваме маята и оставяме да шупне. Приготвяме меко тесто, което оставяме на топличко да втасва, покрито с памучна кърпа, а после го премесваме и набучкваме с орехови ядки. Късаме топчици, разточваме ги, оформяме парченца, в средите им слагаме плънката, приготвена предварително. Завиваме кифличките като колелца и ги слагаме да втасват, после ги печем, намазани с жълтък и наръсени със захар.

Кифлички със сладко от зелени смокини

Прoдукти: 5 яйца, 1 пакет краве масло, 1/2 ч.ч.кафява захар, 5 с.л. прясно мляко, 1 лимон, 1 бакпулвер, 300 г брашно, аромати, орехи, сусам; зa плънката: 15 ореха, 15 ч.л. галата, 3 с.л. нишесте, 1 голям буркан сладко с дребни смокини

Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото масло със захарта. Постепенно прибавяме млякото с ароматите, лимоновата кора, част от месото на лимона и сока. Работим с пасатора. Брашното размесваме с бакпулвера, оформяме като кладенче и замесваме меко тесто, ръсейки постепенно ореховите ядки, докато стане готово за разточване. От получената голяма кора режем лентички и във всяка завиваме отцедени цели или половинки плодове, оваляни в нишесте и галета. Оставяме да бухнат, наредени в тава и намазваме с жълтък. Отгоре поръсваме със сусамени семена. Изпичаме във фурната при 180˚С до порозовяване.

Кифлички с халва и сусамено семе

Прoдукти: 3 ч.ч. захар, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. натрошена халва, 1 ч.ч. кокосова мазнина или олио, 1 лимон, 5 яйца, мая, колкото кибритена кутийка, брашно, сусам

Нaчин на приготвяне:Разбъркваме маята с малко мляко и брашно, за да получим рядка кашичка, която оставяме да шупне. Когато втаса, разбъркваме на няколко пъти. Разбиваме яйцата със захарта чрез кухненска тел. Добавяме настърганата кора от лимона, месим продуктите, топейки постоянно ръцете си в мазнината, като трябва да получим меко тесто. Оставяме го да втаса, по-късно късаме топки и всяка разточваме на кора, около 3 мм с диаметър около 26-28 см. Режем всяка на няколко парченца, в които слагаме халва по избор, може да е от грис, фъстъчена с брашно, ядкова, тахан или нуга. Навиваме кифлички, мажем отгоре с яйце, посипваме обилно със сусам и печем до готовност.

Кифли с мармалад

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 непълна кафена чашка олио, 30 г мая, 300 г мармелад.

Нaчин на приготвяне: Маята размиваме с хладкото мляко, прибавяме към останалите продукти /без мармелада/ и замесваме средно твърдо тесто, което оставяме на топло да втаса. След като втаса, разточваме тестото на кори с дебелина около 5 мм и диаметър около 20 см. Всяка кора разрязваме на 8 еднакви сектора. Така получените парчета намазваме с мармелада и завиваме на кифли от широката към тясната страна. След като втасат, намазваме кифлите с жълтъка, поръсваме с кристална захар и ги нареждаме в предварително намазнена и набрашнена тавичка. Слагаме тавичката в незагрята фурна и печем кифлите до розово при умерена температура.

Орехови кифлички

Прoдукти: 300 г брашно, 1 1/2 пакет краве масло, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 15 г мая, 2 жълтъка за тестото, 1 жълтък за намазване, 1 щипка сол, орехи; зa плънката: 1 1/3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 400 г орехи, 10 целувки, 1 ванилия

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта. Вътре изсипваме орехите и леко объркваме. Сваляме от огъня и прибавяме ванилията и начупените целувки, може и меки меденки. От втасалото козуначено тесто, към което ръсим орехи по наша преценка, разточваме кора, която нарязваме на триъгълници. Поставяме плънката и навиваме като кифлички. Редим го в намаслена тава, но крайчетата, които сме завили, трябва да подпъхнем отдолу. Намазваме с жълтък, поръсваме със захар. Надулите се кифлички изпичаме по-късно в умерена фурна до златисто оцветяване. Получаваме около 25 броя.

Сусамени кифлички с локум и орехи

Прoдукти: 1 ч.ч. краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 яйца, 25 г мая, 6 с.л. захар, брашно; зa плънката: 1 кутия локум, 10-12 ореха; зa гарниране: 1 жълтък, 5-8 с.л. с връх сусам, 3 с.л. мак

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко мляко, брашно и 2-3 щипки захар, така че да получим гъста кашичка. След като пресеем 1,5-2 чаши брашно и в средата му направим кладенче, изсипваме всички продукти. Измесваме тесто върху добре наръсена с брашно повърхност и преценяваме колко още от него ще поеме. Оставяме го да почине за известно време. После разточваме, получаваме към 22 парченца, в средата на всяко слагаме по 1 локумче с орехче и завиваме стегнато. Отгоре намазваме с яйце, поръсваме с препечения сусам, нареждаме в намаслена тава и печем при температура 180°С.
21.03.2011 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020