Необходими са 1 кг месести динени кори след почистване на зелената външна част. Нарязнат се на кубчета със страна 2 см. После се посипват с 500 г захар и се заливат с 500 мл вода. Варят се точно 5 мин. Отделно се приготвя сироп от 500 мл вода и 500 г захар, с който се заливат сварените кубчета. След това кубчетата се оставят да престоят 8 часа и отново се кипват за 5 мин. Тази процедура се повтаря още 2 пъти. Накрая парченцата се прецеждат през гевгир и се слагат в сито, за да се отдели напълно захарният сироп. Добре изсъхналите кубчета се прибират в стъклен или порцеланов съд и се съхраняват на хладно.
Подобен десерт можете да приготвите и от недозрял пъпеш. Плодът се почиства от семките и кората. Месестата част се нарязва на малки резенчета или кубчета. Приготвя се като захаросаните динени кори.
Настъпи ли месец март, вече сме настроени за пролетта. За любителите на кактуси това е едно ново начало за грижи и радости. Цъфтящите през лятото видове цяла зима са били в истинска почивка. В избен...
Гостува ни доц. д-р Нели Василева, преподавател по Логопедия (диагностика и терапия на комуникативни нарушения при деца и възрастни) Катедра Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Телефон...
Платицериумът е особен вид папрат, произхождащ от умерените зони на Австралия. У нас е познат видът платицериум бифуркатум (Platycerium bifurcatum, а също и Platycerium alkikorne). Като саксийно расте...
Бегониите – този океан от неописуеми форми и багри на цветове и листа включва около 1000 вида. Те биват тревисти многогодишни растения, ниски храсти или полухрасти, та дори и лиани. Кореновата им сист...