Още рецепти » Вкусни месца на скара

 Вкусни месца на скара

Кебапчета по ловджийски

Прoдукти: 500 г свинско месо от флейката, 200 г пушени гърди, 1 горнооряховски суджук или говежда луканка, 1 к.ч. полусухо бяло вино, 1 глава лук, 1 стрита люта чушка, червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица, сол.
Начин нa приготвяне: Обелваме суджука, почистваме месото от ципите, обескостяваме гърдите. Нарязваме всичко на едри парчета и прекарваме 2-3 пъти през месомелачка. Омесваме каймата, като постепенно прибавяме разтворена във виното сол. Слагаме омесената кайма в емайлирана тенджера, заглаждаме, покриваме с намокрена във вино кърпа и я оставяме да престои 1 нощ. На другия ден прибавяме ситно нарязания лук, подправките и стритата люта чушка, омесваме отново и оставяме каймата да престои още 2-3 часа. След това оформяме 25-30 кебапчета, които печем отначало на силна, а след това - на умерена скара, като ги обръщаме чрез търкаляне. По време на печенето можем да намажем кебапчетата с малко лой.

Кръчмарско кюфте на скара

Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 малка глава лук, 100-150 г гъби /пресни или стерилизирани/, 2 с.л. краве масло, 50 г кашкавал, кимион, черен пипер, сол.
Начин нa приготвяне: Омесваме каймата с нарязания на ситно лук, черен пипер, кимион и сол на вкус. Оформяме от сместа 5 питки, като в средата на питките правим вдлъбнатина. Във всяка вдлъбнатина слагаме по 1 с.л. от гъбите /които сме нарязали на ситно и сме задушили в маслото/ и по няколко парченца от нарязания на кубчета кашкавал. Затваряме отвора с кайма, внимателно разплескваме кюфтетата и ги изпичаме на силно сгорещена скара.

Татарски кюфтета на скара

Прoдукти: 1 кг кайма, 2 глави лук, 1-2 люти чушки, 200 г кашкавал, 1 щипка червен пипер, 1 щипка черен пипер, 1 щипка кимион, 1 щипка сода бикарбонат, 1 щипка чубрица, 1 к.ч. червено вино1 бутилка газирана вода, сол.
Начин нa приготвяне: Омесваме много хубаво каймата с подправките, настърганите лук и кашкавала, нарязаните на ситно чушки и виното. Оформяме кюфтета и ги оставяме 1 час в хладилника. После ги печем върху намазнена със сланина скара, като по време на печенето ги пръскаме с газирана вода.

Пържоли по шопски

Прoдукти: 5 броя свински пържоли, 2-3 глави лук, 4-5 домата, 100 г мас, 1 връзка магданоз, 5 люти чушлета, черен пипер, сол на вкус.
Начин нa приготвяне: Изпичаме пържолите на плоча (по възможност). Лукът и доматите, нарязани на дребно, задушаваме в мазнината до омекване, след което прибавяме лютите чушлета, ситно нарязания магданоз, черния пипер и сол на вкус. При поднасяне на пържолите под и над тях слагаме по малко от задушената смес.

Ребърца от Малта

Прoдукти: 1 кг свински ребра, 2 с.л. кетчуп, 2 с.л. мед, 2 с.л. соев сос, 1 ч.л. счукан чесън, 1 ч.ч. бира, черен пипер, сол.
Начин нa приготвяне: Смесваме кетчупа с меда и соевия сос, подправяме с черен пипер и сол, наливаме бирата и разбъркваме. Слагаме нарязаните ребра в така приготвената марината и оставяме да престоят 1 денонощие, като през 4 часа ги обръщаме. После ги отцеждаме и ги печем под грила по 5-6 мин от всяка страна.

Пълнени чушки на скара

Прoдукти: 12 зелени чушки, 600 г свинско месо, 100 г солена сланина, 150 г твърдо сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме чушките откъм дръжките и ги почистваме от семенната част. Почистваме месото, след което го накълцваме много ситно с помощта на сатър. Задушаваме го двадесетина минути на умерен огън в собствената му мазнина /докато омекне/. Нарязваме солената сланина на ситно. Натрошаваме /или настъргваме сиренето/. Смесваме всички продукти, напълваме чушките с тази смес и ги покриваме с капачетата, които сме отрязали откъм дръжките. След това изпичаме чушките на скара, като ги обръщаме от всички страни. Обелваме опечените чушки, посоляваме и поднасяме.

Агнешки флейки на скара

Прoдукти: 800 г агнешко месо от ребрената част, половин пакетче краве масло, 1-2 лимона,1 връзка зелен лук, 1 връзка пресен чесън, 1 връзка магданоз, черен пипер, кимион, сол, мас за намазване на скарата.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме флейките от месото и ги почистваме от ципи и сухожилия. Остъргваме месото около края на реброто, за да не изгори при печенето, а оголената част покриваме с фолио. Леко изтъняваме флейките и ги наръсваме с черен пипер и кимион. Оставяме за 1 час на хладно. Загряваме скарата и я намазваме с мас. Запичаме флейките от двете страни до лек загар със следи от решетките на скарата, като внимаваме да останат сочни. Посоляваме и ги сервираме топли с парченце масло и резенче лимон върху ситно нарязани лук, чесън и магданоз.

Големи кюфтета

Прoдукти: 2 пакетчета кайма, 2 глави лук, 100 г кашкавал, 100 г пушени гърди, 2 кисели краставички, сол, черен пипер, къри.
Начин нa приготвяне: Прибавяме към каймата сол, черен пипер, къри и настъргания лук, омесваме добре и оставяме в хладилника да престои. Пушените гърди и краставичките нарязваме на ситно и омесваме с настъргания кашкавал. От каймата оформяме големи кюфтета като правим в средата дупка, за да сложим по малко от плънката. Печем на скара и поднасяме с пържени картофи и салата.

Естерхази на скара

Прoдукти: 800 г говеждо филе, 2 глави кромид лук, 1-2 моркова, 2-3 с.л. мас (или масло), 1 парче черен хляб, малко вино, 1 с.л. каперси, 4-5 сардини, сметана, сол, черен пипер.
Начин нa приготвяне: Нарязваме говеждото филе на късчета с дебелина около 1 см, начукваме ги леко, намазваме ги с масло и изпичаме на скара от двете страни. Поръсваме ги със сол и черен пипер. Запържваме леко нарязаните на тънки кръгчета моркови и лук и върху тях поставяме парчетата месо. Заливаме с виното и слагаме парчето черен хляб. Добавяме бульон или топла вода, колкото да покрие месото, похлупваме съда и задушаваме около 1 час. Прецеждаме соса и слагаме ситно нарязаните каперси и наситнените сардини. Сипваме сметаната и задушаваме още веднъж.

Телешки рулца на скара

Прoдукти: 2 червени чушки, 4 стръка градински чай, 4 с.л. олио, 4 тънки парченца телешко филе, 8 парчета бекон, бял и черен пипер, сол.
Начин нa приготвяне: Измиваме чушките, почистваме ги и ги разрязваме на четвъртинки. Слагаме ги върху скарата и ги печем, докато кожичката им не започне да образува мехурчета. Обелваме ги. Измиваме градинския чай, оставяме го да се отцеди и откъсваме листенцата. Смесваме олиото със солта, черния и белия пипер. Измиваме месото, подсушаваме го и върху всяко парче слагаме по 2 парчета бекон, 2 четвъртинки от чушка и листенца чай. Завиваме на рулце, срязваме всяко на парчета и ги набучкваме на шишчета. Намазваме рулцата с олио и ги печем на скарата по 4 минути от всяка страна.

Кюфтета с кашкавал

Прoдукти: 700 г свинска кайма, 100 г кашкавал, 1 глава лук, 1/2ч.л. кимион, 1 ч.л. черен пипер, сол.
Начин нa приготвяне: Смесваме свинската кайма със ситно нарязания лук, кимиона и черния пипер. Посоляваме на вкус, омесваме добре и оставяме сместа да престои 2 часа в хладилник. След това оформяме от каймата кюфтенца, в средата на които правим вдлъбнатини. Сипваме във вдлъбнатините по малко от настъргания кашкавал, а отгоре покриваме с кайма. Изпичаме кюфтетата от двете страни на скара.

Маринована телешка пържола

Прoдукти: 1 пържола около 450 г, черен пипер, 50 мл зехтин, 50 мл прясно изцеден лимонов сок, 2 с.л. соев сос, 2 счукани скилидки чесън, 1 с.л. захар, сол
Начин нa приготвяне: Начукваме леко пържолата и я натриваме със сол и черен пипер. Смесваме зехтина, лимоновия сок, соевия сос, чесън и захарта. Избъркваме добре и заливаме пържолата. Държим я в хладилника 2-3 часа като обръщаме периодично. Намазваме скарата с олио и я загряваме. Печем 5-6 мин от едната страна като я мажем с марината непрекъснато. Обръщаме я от другата страна и печем по същия начин още 5-6 мин.

Сръбска плескавица с лук

Прoдукти: 300 г кайма, 1 глава стар лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Каймата трябва да е 75% телешко и 25% свинско месо. Нарязваме лука на ситно, прибавяме каймата, посоляваме, омесваме и оформяме кръгли кюфтета. Задължително печем на скара с дървени въглища - 7-8 минути при температура от 180 до 220 градуса.

Телешко вретено с орехи и гъби

Прoдукти: 1кг телешко филе, 10 мариновани гъби, 2 с.л. орехови ядки, 1/2 връзка лук, 1с.л. краве масло, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Начукваме филето с чукче и го поръсваме със сол, черен пипер и част от маслото. Отгоре разстиламе ситно нарязаните гъби, лук и орехи. Навиваме месото на вретено, намазваме го с останалото масло и го изпичаме на скара.

Чорбаджийски шишчета

Прoдукти: 200 г луканка, 300 г сурова наденица, 2 глави червен лук.
Начин нa приготвяне: Нарязваме лука на едри резени и го бланшираме 3-4 минути в подсолена вода. Луканката нарязваме на филийки, а наденицата - на късове. Нанизваме на шишчетата луканката и наденицата, като между тях слагаме от лука. Изпичаме ги на скарата от всички страни.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Глицинията - водопад в лилаво

Украсете градината си с едно от най-декоративните увивни растения - глицинията. Тя е високо ценена както поради обилния продължителен цъфтеж, така и заради свежата тъмно зелена листна маса. Измежду ли...

Петродворец – феерия от злато и водни струи

Когато Петър Велики се възкачва на престола, той има ясната цел да ориентира изостаналата Русия към модернизиращата се Европа. Той реорганизира и осъвременява армията, превръща страната си в морска си...

Гозби с леща

Леща по манастирски Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 стрък праз, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 червен домат, 1 глава чесън, 2-3 с.л. олио, суха чубрица, магданоз, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: ...

Декоративен троскот за мързелива морава

Какво всъщност представлява декоративният троскот? - Това е вид коренищна, силно сухоустойчива трева, която се развива добре във всякакви почви: сухи, каменливи или тежки глинести, както и на силно пр...

Начало