02.12.2020 година
1564339898.swf
Т
емата
 42149 |  0 
Консервиране на чорбаджийски чушки
Студено мариновани чорбаджийки

Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 150 г сол, 150 г захар, 300 мл оцет, 1 глава чесън, 2 връзки копър
Нaчин на приготвяне: Измиваме чушките и изрязваме дръжките им. Поръсваме ги със смес от сол и захар и ги оставяме да престоят 12 часа. Отцеждаме ги от получилия се сок и към него прибавяме оцет, а ако е необходимо, доливаме вода толкова, че да се покрият чушките. Сваряваме сместа и я оставяме да изстине. Нареждаме чушките в буркани, като помежду им слагаме чесън и копър. Заливаме ги с изстиналата саламура, затваряме с капачки и стерилизираме 5 минути.

Чорбаджийски чушки с олио

Прoдукти: 1 кг чорбаджийски чушки, 1 връзка пресен копър; за маринатата - 400 мл ябълков оцет, 40 г сол, 1 ч. ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Слагаме продуктите за маринатата в дълбок емайлиран съд на огъня. Щом заври, пускаме на части измитите и почистени от дръжките чушки. Варим ги 7 минути, след кипването на течността. Когато изстинат ги нареждаме плътно в буркани, като между тях ръсим нарязаните копър и чесън. Притискаме добре и заливаме с останалата марината. Затваряме бурканите с капачки и стерилизираме 10 минути.

Туршия от чорбаджийски чушки

Прoдукти: 5 кг чорбаджийски чушки, 1,5 л оцет, 300 мл олио, 300 г сол, зърна черен пипер, бахар, дафинов лист
Нaчин на приготвяне: Леко пърлим чушките и ги нареждаме в буркани заедно с подправките, в които сме сипали оцет, олио, захар и сол. Стерилизираме 2-3 мин.

Пържени чорбаджийки

Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 1 кг моркови, 700 мл оцет, 350 г захар, 350 мл вода, 70 г сол, 10 г черен пипер, 2 връзки копър, 1 глава целина, 2 глави чесън, 300 мл олио
Нaчин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушките и ги пържим в сгорещеното олио, докато леко си сменят цвета. Отцеждаме. Настъргваме морковите и целината на едро ренде. Наситняваме копъра и объркваме всичко това с чушките. Редим ги в малки бурканчета като между редовете ръсим черен пипер и наситнен чесън. Заливаме с изстиналото олио, затваряме херметически и стерилизираме 5 мин.

Чорбаджийки със зелени домати

Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 1 кг зелени домати, 1 кг моркови, 500 г лук, 2 връзки магданоз, 1 глава чесън, 1,2 л вода, 1,2 л оцет, 500 г захар, 200 г сол, 200 мл олио
Нaчин на приготвяне: Леко запичамe подрязаните към дръжките чушки. Нарязваме морковите на кръгчета, а доматите набождаме с игла тук-там. Лука и чесъна нарязваме на филийки. Редим ги на пластове в буркани като слагаме между редовете чесън и магданоз. От изброените продукти сваряваме марината, с която заливаме чушките. Затваряме бурканите херметически и ги държим на хладно място. Не стерилизираме.

Чорбаджийки с камбички

Продукти за 3-литров буркан: чорбаджийски чушки, малки червени камбички, 60 г сол, 60 г захар, 120 мл оцет, 16 вишневи и 10 дюлеви листа, вода до напълване на буркана
Нaчин на приготвяне: Измиваме двата вида чушки и махаме дръжките им. Нареждаме ги в буркана, като помежду им слагаме измити дюлеви и вишневи листа. Заливаме ги със смес от захарта, солта и оцета. Доливаме буркана с вода. Затваряме го с капачка и обръщаме няколко пъти буркана, за да се разтворят солта и захарта. В следващите няколко дни също го обръщаме по няколко пъти. Туршията е готова след 3-4 седмици.

Чорбаджийски чушки с чесън

Продукти за 1 буркан от 800 мл: чорбаджийски чушки, 1 глава чесън, ситно нарязан магданоз, 200 мл олио, 100 мл оцет, 1 равна с.л. сол, 2 равни с.л. захар, 2 аспирина
Нaчин на приготвяне: Изрязваме дръжките на чушките, измиваме ги и леко ги опукваме на котлон. Загряваме олиото и потапяме чушките за няколко минути. Разтваряме добре аспирина в оцета. Слагаме на дъното на бурканите оцета с аспирина, сол и захар. Плътно нареждаме чушките, ръсейки между редовете с магданоз и много ситен чесън. Заливаме догоре с препърженото олио и затваряме буркана херметически. Първите 5-6 дни обръщаме непрекъснато бурканите ту с капачките надолу, ту обратно. Туршията може да се приготви и без аспирин, но тогава трябва да я стерилизираме 5 мин.

Краставички с чорбаджийски чушки

Прoдукти: краставички, чорбаджийски чушки, черен пипер, дафинов лист, за всеки буркан - по 1/2 глава лук, 5 с.л. оцет, 1 с.л. сол, 3 счукани аспирина
Нaчин на приготвяне: На дъното на всеки буркан слагаме от изброените подправки, отгоре нареждаме чушки и краставички и доливаме със студена вода. Затваряме с капачки и на 3-4 дни обръщаме бурканите с капачките надолу за претакане. Повтаряме това 1 месец и прибираме на студено и тъмно място.

Мезе от чорбаджийски чушки

Прoдукти: 3 кг чорбаджийски чушки, 1,5 кг моркови, 5 връзки копър, 3 глави чесън, 600 мл оцет (6%), 1 ч.ч. захар, 5 с.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките, нарязваме ги на парчета и леко ги запържваме в олио. Прибавяме и настърганите моркови, наситнения копър и чесъна. Нареждаме плътно в бурканите ред чушки, ред моркови, подправките. От оцета, захарта и солта възваряваме марината и заливаме продуктите. Стерилизираме 20 минути.

Мариновани чорбаджийки с доматен сок

Прoдукти: 1,5 кг чорбаджийски чушки, 2 кг домати, 400 мл олио, 200 мл вода, 100 г сол, 50 г захар, магданоз
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семето и ги нарязваме по дължина. Нарязваме доматите на парчета. От останалите продукти приготвяме марината и когато кипне, бланшираме първо чушките, след това доматите и накрая нарязания магданоз. Напълваме буркани със зеленчуците, заливаме с останалата марината, затваряме и стерилизираме 20 минути.

Апетитка с чорбаджийски чушки

Прoдукти: 4 кг червени пиперки, 1 кг чорбаджийски чушки, 2 кг червени домати, 1 връзка целина, 3 глави чесън, 2 ч.ч. оцет, 2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. сол
Нaчин на приготвяне: Измиваме и почистваме чорбаджийските чушки от дръжките и семките и ги нарязваме на парченца, както са сурови. Изпичаме червените пиперките, обелваме ги и почистваме от семките. Поотделно режем пиперките и обелените домати на парченца. Обелваме внимателно всяка скилидка от чесъна. В дълбок съд разбъркваме оцета, олиото, солта и захарта, а после ги кипваме. Пускаме чорбаджийските чушки, а след като поврят 5 минути, добавяме печените пиперки. Накрая слагаме и доматите. Оставяме сместа да ври още 10 минути. Сваляме от огъня и поръсваме с наситнената целина и чесън на скилидки. Изстиналата апетитка насипваме в буркани и стерилизираме 10 минути.

Чорбаджийски чушки с кисело мляко

Прoдукти: 5 кг чушки, 10 кофички кисело мляко, олио, копър, чесън, сол
Нaчин на приготвяне: Измиваме чушките, нарязваме ги на парчета и леко ги запържваме в малко олио. Оставяме млякото да се отцеди и го прибавяме към чушлетата заедно с останалите продукти. Разбъркваме и напълваме буркани, които затваряме и стерилизираме 10 минути.

Патладжани с чорбаджийски чушки

Прoдукти: 3 кг патладжани, 1 кг чобаджийски чушлета, 300 г захар, 500 мл оцет, 500 мл олио, 3 с.л. сол, магданоз, дафинов лист
Нaчин на приготвяне: Нaрязваме патладжаните на тънки ивици, а чорбаджийките - на парчета. Приготвяме марината от оцета, захарта, солта и дафиновия лист. Слагаме я да заври и пускаме в нея чушките, докато променят цвета си. След това пускаме патладжаните. След като всичко изстине, ги смесваме и разбъркваме, прибавяме подправките, нареждаме в буркани. Затваряме бурканите и стерилизираме 10 минути.

Салата от зелен фасул с чорбаджийски чушлета

Прoдукти: 3 кг зелен фасул, 600 г чорбаджийски чушлета, 600 мл оцет, 1,5 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сол, 1,5 ч.ч. захар, 10 глави чесън, 5 връзки магданоз.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме марината от оцета, олиото, солта и захарта. Почистваме и измиваме зеления фасул и чорбаджийските чушки. Пускаме фасула в маринатата и го варим 40 мин, отцеждаме и оставяме да изстине. Изпичаме леко чушлетата и ги прибавяме към фасула. Почистваме чесъна, нарязваме ситно магданоза, прибавяме ги към фасула и объркваме всичко. Пълним буркани със сместа, наливаме марината и стерилизираме 30 минути.

Чорбаджийски чушки със зелен фасул

Прoдукти: 4 кг млад зелен фасул, 1,5 кг чорбаджийски чушки, 2-3 глави чесън, 4 връзки копър; за маринатата: 1 л вода, 1 лоцет, 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч захар.
Нaчин на приготвяне: Попарваме фасула 2-3 мин в кипяща вода. Сваряваме марината от изброените продукти и изсипваме в нея чушките, за да омекнат, но не ги варим. Редим фасула в буркани, като между редовете ръсим наситнен копър и слагаме чушки и скилидки чесън. Заливаме с топлата марината, изчакваме да изстине, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Чорбаджийски чушки с доматен сос и зеленчуци

Прoдукти: 1,5 кг чорбаджийски чушки, 300 г моркови, 50 г целина, 10 скилидки чесън, китка копър и магданоз, 200 мл олио, 50 г захар, 50 г сол, 50 мл оцет, 3 л доматен сок.
Нaчин на приготвяне: Слагаме доматения сок да се вари на огъня 30 минути. Измиваме чорбаджийските чушки и ги нарязваме на парчета, настъргваме морковите и целината, наситняме копъра и магданоза. Изсипваме всичко към врящия доматен сок и варим още 10 минути. Насипваме готовата смес в буркани, затваряме ги веднага с капачки и обръщаме да стоят върху капачките до пълното им изстиване.

Заралийска апетитка

Прoдукти: 6 кг домати, 3 кг червени чушки, 1,5 кг чорбаджийски чушки, 5 глави лук, 1 връзка магданоз, олио, оцет, сол
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите и ги пържим до гъста смес. Изпичаме червените чушки, обелваме ги и правим на лентички или на дребни парченца. Нарязваме лука на филийки и ги изпържваме до омекване. Всичко разбъркваме добре, прибавяме нарязаните на кръгчета чорбаджийски чушки и допържваме. Посоляваме на вкус. Разпределяме апетитката в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Патладжанена закуска

Прoдукти: 3 кг патладжани, 1 кг чобаджийски чушлета, 300 г захар, 500 мл оцет, 500 мл олио, 3 с.л. сол, магданоз, дафинов лист
Нaчин на приготвяне: Нaрязваме патладжаните на тънки ивици, а чорбаджийките - на парчета. Приготвяме марината от оцета, захарта, солта и дафиновия лист. Слагаме я да заври и пускаме в нея чушките, докато променят цвета си. След това пускаме патладжаните. След като всичко изстине, ги смесваме и разбъркваме, прибавяме подправките, нареждаме в буркани. Затваряме бурканите и стерилизираме 10 минути.

Маринована мешана туршия

Прoдукти: 3,5 кг чорбаджийски чушки, 500 г зелени домати, 1 кг моркови, 1 кг зеле, 100 г чесън, 300 г целина листа, 500 г олио, 1,6л оцет, 300 г сол, 300 г захар, черен пипер, бахар, 3 дафинови листа
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на колелца, доматите надупчваме с вилица, а листата целина нарязваме на дребно. Изрязваме дръжките на чушките на 1 см от основата им. Зелето нарязваме на едри ивици. Нареждаме зеленчуците на пластове в по-голям съд. Смесваме оцета, олиото, захарта, солта и подправките и кипваме за 10 мин. С изстиналата марината заливаме зеленчуците. Туршията е готова след 20 дни.
22.08.2016 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020