Още рецепти » Апетитни понички

 Апетитни понички

Козуначени понички

Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 ч.ч. конфитюр, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на две топки и разточвамe от всяка топка кора с дебелина около 1 см. С помощта на водна чаша отбелязваме върху едната кора кръгове. В средата на всеки кръг слагаме по малко конфитюр. Със същата чаша изрязваме кръгове от другата кора. Слагаме кръговете върху пълнежа и притискаме краищата към долната кора. После изрязваме така приготвените понички и ги нареждаме върху набрашнена кърпа обърнати с долната страна нагоре. Покриваме ги с друга кърпа и ги оставяме да престоят на топло около 1 час. После ги пържим в голямо количество сгорещена мазнина. Изваждаме ги от мазнината, изчакваме да се поизцедят и изстинат и поръсваме с пудра захар.

Понички с извара

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 1 ванилия, 2 яйца, 200 г безсолна извара, 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. стафиди, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло заедно със захарта и ванилията. Прибавяме разбитите яйца и изварата. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Бъркаме, докато получим гладка смес. Накрая прибавяме стафидите. С лъжица гребваме от сместа и пускаме във врящата мазнина. Пържим поничките до златисто оцветяване и от двете страни.

Понички с кайма

Прoдукти: 400 г месо (по избор), 1 глава лук, 1 кг брашно, 100 г мая, 2 яйца, 100 г краве масло, 200 г извара, 1 щипка захар, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото и го прекарваме през месомелачка. Към получената кайма прибавяме обеления и настърган лук и черен пипер на вкус, посоляваме и леко запържваме. Отделно омесваме средно твърдо тесто от брашното, маята, яйцата, изварата, захарта и малко сол. Разточваме тестото на кора с дебелина 5 мм. С помощта на чаша изрязваме кръгчета. Слагаме във всяко кръгче по малко от плънката, прищипваме краищата им и ги изпържваме в силно сгорещено олио.

Понички с шоколад

Прoдукти: 250 г брашно, 30 г захар, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 10 г мая, 50 г настърган шоколад, 2-3 с.л. пудра захар, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко топло мляко и я оставяме да втаса. После прибавяме останалото мляко, разбитите жълтъци, захарта, брашното и малко сол. Разбиваме с дървена лъжица, докато се появят мехурчета. Тогава внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и оставяме сместа на топло място за 30 мин. Разточваме тестото на кора, дебела около 1 см и го нарязваме на кръгчета. Оставяме кръгчетата да престоят още 30 мин и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Отцеждаме готовите понички и ги поръсваме със смес от пудра захар и настърган шоколад.

Пържени руски понички

Прoдукти: 1 кг брашно, 2 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 с.л. масло, 2 жълтъка, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 30 г мая, 150 г свинска или гъша мас, 150 г олио или топено масло, 1 с.л. водка, шипков, ябълков мармалад или плодова извара за плънката
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко хладко мляко и брашънце, покриваме я и я оставяме на топло да шупне. Пресяваме брашното със солта, правим в средата “кладенче” и изсипваме там маята, стопената мазнина, жълтъците, останалото мляко и захарта. Омесваме еластично тесто, разделяме го на топчета, колкото орех, подреждаме ги в намаслена тава на разстояние 3 см едно от друго и ги оставяме 15 мин на топло, за да втасат. Правим с намаслени пръсти вдлъбнатина във всяка поничка, напълваме я с плънката и покриваме вдлъбнатината с тесто. Сгорещяваме мазнината в дълбок съд с дебело дъно. Сипваме водката, за да не стават поничките много мазни, когато ги пържим и намаляваме рязко котлона. Пържим по 3-4 наведнъж, докато поруменеят равномерно, като периодично ги обръщаме в мазнината. Изваждаме ги с решетеста лъжица и ги оставяме върху домакинска салфетка, за да се отцедят. Наръсваме ги с пудра захар и ги сервираме със заквасена сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отглеждане на бебето – къде грешим

Хранене, сън, хигиена... Възгледите за детското възпитание непрекъснато се променят. Методи, довчера смятани за непогрешими, днес се преосмислят тотално. При тези обстоятелства младите майки трудно на...

Какво да сготвим с кренвирши?

Супа "Аламинут" Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. стерилизиран грах, 2 кренвирша, 2-3 гъби от консерва, 1/2 пакетче картофено пюре, 1 с.л. вегета, 30 г краве масло, черен пипер, сол. Нa...

Латинката - рицар с щит и шпори

Кой и кога е пренесъл латинката по българските земи, не е известно. Най-вероятно това е сторил някой “латинянин”, както в далечни времена са били наричани западноевропейците. Оттам явно идва името н...

Сложете бяла форзиция в дъното на градината

Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дъл...

Начало