Още рецепти » Есенни гювечи

 Есенни гювечи

Гювеч със зеленчуци и картофи

Прoдукти: 600 г картофи, 2-3 глави лук, 1 глава целина, 1 по-малка прясна зелка, 1-2 моркова, 1 ч.ч. арпаджик, 1 ч.ч. грах, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме по-едро лука, морковите, целината и зелето. Задушаваме ги в олиото и малко вода заедно с обеления арпаджик. Щом поомекнат, прибавяме граха и продължаваме да задушаваме. Когато продуктите омекнат напълно, ги прехвърляме в глинен гювеч. Прибавяме картофите и нарязаните на кръгчета домати. Посоляваме, слагаме дафиновия лист и поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз. Наливаме малко топла вода, захлупваме и доваряваме на умерен огън.

Вегетариански гювеч

Прoдукти: 500 г картофи, 4-5 стръка праз, 500 г моркови, 1 к.ч. ориз, 100 мл олио, масло, 5-6 стръка целина, 200 г стерилизирани гъби, 1-2 дафинови листа, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на колелца морковите и праза и ги задушаваме в олиото. Добавяме нарязаните на кубчета картофи, заливаме сместа с малко вода и оставяме на тих огън за около 20 минути. Прибавяме ориза, дафиновите листа и когато гювечът е вече полуготов, прибавяме останалите подправки. Изсипваме в тавичка и добавяме ситно нарязаните гъби. Запичаме в умерено загрята фурна.

Гювеч със зрял фасул

Прoдукти: 2 ч.ч. едър зрял фасул, 2-3 глави лук, 2 големи домата, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в леко подсолена вода. Изваждаме омекналия фасул с решетеста лъжица и го разстиламе в пръстен гювеч. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Сипваме запръжката в гювеча, посоляваме и прибавяме натрошения дафинов лист и едро счукания черен пипер. Покриваме ястието с нарязаните на кръгчета домати и печем 15-20 мин в умерено загрята фурна.

Гювеч с картофи

Прoдукти: 1 кг картофи, 2 глави лук, 2 домата, 150 г сирене, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещената мазнина. Щом поомекне, прибавяме ситно нарязаните домати и задушаваме. После прехвърляме сместа в глинен гювеч и прибавяме нарязаните картофи. Поръсваме с червен пипер и сол. Наливаме гореща вода, захлупваме и печем в умерена фурна. Поднасяме готовия гювеч, поръсен с натрошено сирене и ситно нарязан магданоз.

Гювеч с яйца и картофи

Прoдукти: 1,5 кг картофи, 500 мл прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме едри жълти картофи, нарязваме ги на тънки филии, нареждаме ги в тавичка и посоляваме. В отделен съд разбиваме яйцето, прибавяме млякото и с получената смес заливаме картофите. Отгоре слагаме парченца краве масло. Печем в умерена фурна, докато картофите попият млякото, омекнат и станат златисти. Не бъркаме по време на печенето.

Млечен картофен гювеч

Прoдукти: 1 кг картофи, 2-3 ч.ч. прясно мляко, 100 г краве масло, 2 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кръгчета и ги разстиламе в глинен гювеч. Посоляваме и заливаме с яйцата, които сме разбили с млякото. Слагаме тук там парченца масло, захлупваме и печем в умерена фурна.

Гювеч с ориз и картофи

Прoдукти: 3 картофа, 2 домата, 1 к.ч. ориз, 1/2 ч.л. червен пипер, джоджен, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в мазнината и малко вода. Добавяме червения пипер, а след малко и картофите, нарязани на колелца. Посоляваме и заливаме с гореща вода. Варим, докато картофите поомекнат. Прибавяме ориза и настърганите домати. Изсипваме ястието в гювеч и печем, докато остане на мазнина. Поръсваме готовия гювеч с прясно нарязан джоджен.

Гювеч с ориз и лукчета

Прoдукти: 20-25 малки лукчета, 2-3 с.л. оцет, 2 глави лук, 1 глава чесън, 1 с.л. доматено пюре, 1 1/2 к.ч. олио, 1 непълна ч.ч. ориз, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лукчетата, разцепваме ги до половината на кръст и ги варим до омекване във вода, към която сме прибавили оцета и малко сол. Отделно нарязваме на ситно лука и чесъна. Посоляваме и запържваме в 1 к.ч. олио. Прибавяме ориза и също го позапържваме. Наливаме 2 1/2ч.ч. гореща вода, в която сме размили доматеното пюре, посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и оставяме сместа да ври, докато се посвари оризът. Тогава изсипваме в намаслена тавичка, нареждаме отгоре лукчетата, така че да потънат наполовина и заливаме с останалото олио. Печем гювеча в умерено силна фурна.

Гювеч с лук

Прoдукти: 1,5 кг домати, 5 глави лук, 2-3 с.л. галета, олио, сол, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: В съд с горещо олио отначало запържваме, а след това задушаваме лука, нарязан на полумесеци. В тавичка, намазана с олио, подреждаме един ред домати, нарязани на кръгчета, посоляваме и поръсваме с 1 с.л. галета. Слагаме от задушения лук върху доматите. Поръсваме с черен пипер и магданоз. По този начин редим доматите и лука, като най-отгоре завършваме с домати. Поръсваме с галета и ситно нарязан магданоз, поливаме с 1-2 с.л. олио и печем в умерено силна фурна. По желание може да направим заливка от кисело мляко и яйце.

Гювеч от цели лукчета

Прoдукти: 1 кг дребни лукчета (арпаджик), 1 к.ч. ориз, 2 домата, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме лукчетата. Сипваме ги в глинен гювеч и ги заливаме с мазнината. Посоляваме и поръсваме с черен и червен пипер. Наливаме 1-2 к.ч. гореща вода и запичаме в умерена фурна. След десетина минути прибавяме ориза и нарязаните домати. Продължаваме да печем, докато омекне оризът.

Млечен гювеч

Прoдукти: 250 г сирене, 500 мл прясно мляко, 2 кофички кисело мляко, 6 яйца, 1 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. галета, 1 голяма връзка магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и последователно прибавяме към тях натрошеното сирене, зехтина, прясното и киселото мляко. Посоляваме и поръсваме с наситнения магданоз. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем гювеча в силна фурна.

Праз в пръстен гювеч

Прoдукти: 2-3 стръка праз, 3 домата, 1 к.ч. олио, 150 г сирене, 2 яйца, 40 г краве масло, 1 люто чушле, сол.
Нaчин на приготвяне: В пръстен гювеч сипваме олиото и нарязания на кръгчета праз. Задушаваме в умерена фурна, докато празът поомекне. Добавяме обелените и настъргани домати, натрошеното сирене и лютото чушле. Посоляваме, ако сиренето не е много солено и заливаме с разбитите яйца и разтопеното масло. Запичаме във фурната, докато ястието се позачерви.

Бахчевански гювеч

Прoдукти: 500 г шилешко месо, 1 було, 1 глава лук, 4 домата, 5-6 розички от карфиол, 1 к.ч. грах, 3-4 картофа, 3-4 месести пиперки, 1-2 люти чушлета, 1 к.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, 1-2 ч.ч. гореща вода, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. ситно нарязан копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на порции, посоляваме го, слагаме го в плитък и широк съд и го заливаме с горещата вода и част от олиото. Варим го около 40 мин на умерен огън. След това прибавяме всичките зеленчуци /без лютите чушки/, които сме почистили, нарязали и смесили като за салата. Поръсваме ястието с червения пипер, посоляваме го, прибавяме лютите чушлета, заливаме го с останалото олио и го покриваме с булото. Захлупваме плътно съда и варим около 1 час на тих огън. Преди да поднесем, заливаме с разтопеното масло и поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър.

Гювеч от шилешко месо

Прoдукти: 1 кг обезкостено шилешко месо, 3-4 глави лук, 2-3 моркова, 1 корен от хрян, 500 г домати, половин пакетче краве масло, 6 средно големи картофа, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки, заливаме ги със студена вода и варим на умерен огън, докато омекнат. След това отцеждаме месото и го слагаме в пръстен гювеч /или дълбока тава/. Прибавяме ситно нарязания лук, нарязаните на кубчета моркови, попарените, обелени и настъргани домати, настъргания хрян, нарязаните на тънки филийки картофи и сол на вкус. Отделно запържваме ориза, разбъркваме го с червения пипер и го добавяме към останалите продукти. Прецеждаме бульона, в който сме варили месото, и наливаме в гювеча, колкото продуктите да се покрият. Печем в умерена фурна, докато остане на мазнина, ако е необходимо, доливаме по малко от бульона. Поднасяме гювеча топъл, поръсен със ситно нарязан магданоз.

Гювеч от овнешко с прясно зеле

Прoдукти: 800 г овнешко месо, 1 прясна зелка (около 1,5 кг), 2-3 глави лук, 4-5 домата, 1-2 с.л. доматено пюре, сокът от половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го задушаваме в малко вода. Изваждаме го, щом поомекне, и в същата вода задушавамеситно нарязания лук. Когато лукът поомекне, наливаме доматеното пюре, разтворено в 1 к.ч. топла вода, и поръсваме червения пипер. Връщаме месото, посоляваме, наливаме още малко топла вода и оставяме сместа да се вари на тих огън. Отделно нарязваме зелето на ивички, посоляваме го и поръсваме с лимоновия сок. Разстиламе го в глинен гювеч, а върху него разпределяме месото. Наливаме малко топла вода, захлупваме и печем в умерено силна фурна. Когато ястието е почти готово, покриваме месото с нарязаните на филийки домати и печем още десетина минути.

Пиринчлия гювеч

Прoдукти: 750 г тлъсто овнешко месо от поясната или предната част, 250 г ориз, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца, посоляваме и поръсваме с черен пипер. След това изпичаме много добре. Когато месото започне леко да се къса, прибавяме ориза и наливаме 3 ч.ч. гореща вода. После сипваме олиото, подправяме на вкус, разбъркваме и печем, докато оризът набъбне и омекне напълно.

Гювеч със свинско месо по манастирски

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2-3 глави лук, 2-3 червени домата, 500 г пресни гъби, 3-4 пиперки, 3/4 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.ч. червено вино, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го задушаваме в част от мазнината и малко вода. Изваждаме месото и в същата мазнина слагаме ситно нарязания лук, част от доматите, нарязани на ситно, и червения пипер. Връщаме месото и заливаме с гореща вода и виното. Посоляваме ястието, прибавяме гъбите, а след 10 минути - пиперките нарязани на ивички. Варим докато омекнат гъбите. Тогава слагаме останалата част от мазнината и ориза. Прехвърляме ястието в гювеч и печем. Малко преди да го извадим от фурната слагаме останалите домати. Поръсваме гювеча със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Смесени меса в глинен съд

Прoдукти: 500 г шарено свинско месо, 500 г сурова наденица, 500 г черен дроб, 1-2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, бялата част на 2-3 стръка праз, 10-12 маслини, 1-2 чушки, черен пипер на зърна, сол, червен пипер, суха чубрица, 150 мл червено вино, 2-3 с.л. олио
Нaчин на приготвяне: Нарязваме свинското и дроба на хапки, а наденицата нарязваме на по-големи парченца. Слагаме месата в глинен съд. Прибавяме нарязаните на филийки лук и чесън, нарязаната на по-големи парченца чушка и маслините, без костилките. Наливаме олиото, виното и 250 мл вода. Поръсваме подправките. Захлупваме и печем 30 мин на силна фурна. Рязко намаляваме фурната и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато месото напълно омекне, а сосът му се сгъсти.

Славянски гювеч с телешко месо

Прoдукти: 750 г телешко месо от гърба заедно с бъбреците, 2 глави лук, 4-5 пиперки, 300 г гъби, 3-4 домата, 1 и 1/2 к.ч. ориз, 1 и 1/2 к.ч. олио, черен и червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и бъбреците на порции и ги запържваме в част от мазнината заедно със ситно нарязания лук. Щом месото побелее, посоляваме и поръсваме с червен пипер. Наливаме гореща вода и варим, докато месото омекне. После прехвърляме в глинен гювеч, прибавяме нарязаните гъби и пиперки и печем в умерена фурна. Когато зарзаватът омекне, прибавяме обелените и нарязани домати и почистения и измит ориз. Наливаме останалата мазнина, подправяме с черен пипер и допичаме ястието. Поръсваме готовия гювеч с наситнен магданоз.

Телешки гювеч с лук

Прoдукти: 800 г телешко месо, 3-4 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 100 г краве масло, 1 дафинов лист, 8-10 зрънца черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, които нареждаме в глинен гювеч. Покриваме с едро нарязания лук и обелените скилидки чесън, прибавяме дафиновия лист и черния пипер, слагаме тук там парченца от маслото, посоляваме и наливаме виното и малко вода. Захлупваме и слагаме гювеча в студена фурна. Загряваме фурната до 200°С и печем около час и половина.

Телешки гювеч

Прoдукти: 500 г телешко месо от гърдите, 1 буркан гювеч зарзават, 2 глави лук, 1 яйце, брашно, олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме почистеното и измито месо на парчета, слагаме го в плитка тенджера, поръсваме го с черен пипер и сол. Прибавяме 2 с.л. олио и ситно нарязания лук, заливаме с вода, колкото да се покрие месото и варим на умерен огън. Щом месото се свари, прибавяме гювеча от консервата, който предварително сме посолили, разбъркваме добре и печем в умерена фурна. Малко преди да извадим гювеча от фурната го заливаме със смес от яйцето, 1 с.л. брашно и малко брашно и оставяме още малко фурната, за да се запече заливката.

Телешки гювеч с ориз

Прoдукти: 700-800 г телешко месо, 3-4 с.л. олио, 3 моркова, 1-2 корена магданоз, 1 парче целина, 7-8 зелени чушки, 3-4 домата, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го запържваме в сгорещената мазнина. Последователно прибавяме нарязаните на дребно лук, моркови, магданозени корени, целина и домати. Поръсваме с червения пипер, заливаме с малко топла вода и задушаваме на тих огън, докато омекне месото. Припавяме опечените, обелени и ситно нарязани чушки. Посоляваме ястието, прибавяме ориза, разбъркваме и изсипваме в тавичка. Заливаме с 1 к.ч. гореща вода и печем в умерена фурна, докато оризът поеме течността. Поднасяме гювеча, поръсен с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Гювеч с бял дроб

Прoдукти: 500 г телешки дроб, 1 кг картофи, 1 глава лук, 1-2 моркова, 2 -3 дафинови листа, 1 к.ч. картофи, 1 глава лук, 1-2 моркова, 2-3 дафинови листа, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от кръвоносните съдове и бронхите и го нарязваме на тънки ивици. Запържваме го в сгорещена мазнина, посоляваме и го слагаме в пръстен гювеч, заедно с почистените и нарязани на малки кубчета картофи. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, досоляваме и продължаваме да задушаваме, докато и картофите омекнат.

Гювеч от пилешко месо с ориз

Прoдукти: 1 пиле, 1 ч.ч. ориз, половин пакетче краве масло, черен пипер, чубрица, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в леко подсолена вода и го нарязваме на порции. Сипваме ориза в разтопеното масло и го задушаваме, докато стане прозрачен. После сипваме 3 ч.ч. бульон от пилето и варим, докато оризът омекне. Прехвърляме го в намаслен гювеч и нареждаме отгоре пилешките порции. Поръсваме подправките, захлупваме и печем в умерено загрята фурна.

Гювеч от дребна риба

Прoдукти: 1 кг риба, 3 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 5-6 скилидки чесън, 2-3 глави лук, 2 дафинови листа, черен пипер на зърна, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и я слагаме в пръстен гювеч. Наливаме олиото и виното и добавяме ситно нарязаните скилидки чесън, нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязан магданоз, дафиновите листа и черен пипер. Захлупваме и печем в умерена фурна.

Гювеч от пъстърва

Прoдукти: 1 кг пъстърва, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 3 домата, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, посоляваме и оставяме да престои 30 мин. Нарязваме лука на тънки филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме обелените и настъргани домати и също ги позапържваме. Поръсваме червения пипер, сипваме ориза, посоляваме и задушаваме 10 мин. Слагаме рибата в намаслена тавичка и я заливаме с доматената смес. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна.

Гювеч от скумрия

Прoдукти: 800 г филе от скумрия, 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 2 моркова, 1 парче целина, 3 домата, 3 чушки, 1 к.ч. ориз, 1-2 връзки магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Сгорещяваме олиото и последователно задушаваме нарязания на филийки лук, нарязаните на кубчета целина и моркови, 2 обелени и настъргани домата, нарязаните на ивички чушки, ориза и половината магданоз. Посоляваме и държим на умерен огън, докато оризът набъбне. Изсипваме сместа в тавичка, нареждаме отгоре рибата, а върху рибата слагаме кръгчета от домата. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна. Готовото ястие поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Гювеч от шаран

Прoдукти: 1 шаран, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 3 домата, 1 к.ч. стерилизиран грах, 1 к.ч. стерилизиран зелен боб, 5-6 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана го на порции, посоляваме и оставяме да престои 30 мин. Загряваме олиото и последователно запържваме нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязаните, морков целина и магданозен корен, обелените и настъргани домати. Изсипваме всичко в пръстен съд, прибавяме зеления фасул и граха. Нареждаме отгоре парчетата риба, добавяме черния пипер, посоляваме на вкус, наливаме малко топла вода и печем в умерена фурна.

Тракийски рибен гювеч

Прoдукти: 750 г филе от скумрия, 1 ч.ч. олио, 2 глави лук, 2 моркова, 1 парче целина, 1/3 буркан паприкаш консерва, 1-2 домата, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. ориз, 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибното филе на порции и посоляваме. Задушаваме в мазнината ситно нарязания лук. Когато поомекне, прибавяме нарязаните на кубчета целина и моркови и също ги позадушаваме. След това слагаме паприкаша, червения пипер, ориза и ситно нарязания магданоз. Посоляваме, разбъркваме и изсипваме сместа в тавичка. Отгоре нареждаме рибата и върху всяко парче риба слагаме по кръгче от доматите. Заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Поръсваме опечената риба с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Афтите в устата се лекуват с билки

Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...

Сега цикламата е в стихията си

Малко са цветята, които ни радват с красиви цветове и фин аромат през цялата зима. Може би затова цикламата е безспорна фаворитка сред стайните растения в студения сезон. Освен че изглежда елегантно и...

Пет растения за тъмните ъгли на дома

За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...

МИЛИНКИ

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Начало