07.03.2021 година
1564339898.swf
Т
емата
 4186 |  0 
Пържени кюфтенца
Кюфтета по цариградски

Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото, изцеждаме го, натрошаваме го и го омесваме с каймата, нарязаните на дребно лук и магданоз, яйцето, черния пипер и сол на вкус. От сместа оформяме кюфтенца с големината на орех, овалваме ги в брашното и ги пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтенца с бира

Прoдукти: 300 г кайма, 1 глава лук, 1 к.ч. галета, 3 яйца, 1 бира, лимонов сок, лют сос, черен пипер, 1 ч.ч. кетчуп, хрян, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с лука, галетата и яйцата. Оформяме малки кюфтенца, изпичаме ги във фурната или ги изпържваме до златисто. Отцеждаме ги от излишната мазнина върху кухненска хартия. В тиган смесваме останалите продукти и оставяме да врат около 15 минути. Изсипваме кюфтенцата вътре и оставяме ястието на слаб котлон още 30 минути.

Кюфтенца със сирене

Прoдукти: 500 г кайма, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, 1 яйце, сол, черен пипер, червен пипер, кимион, 100 г сирене, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, прибавяме счукания чесън, каймата, брашното, яйцето и подправките. Омесваме добре и оформяме от сместа малки топки, в средата на които притискаме по парче сирене. Изпържваме кюфтенцата в сгорещената мазнина.

Вълчи кюфтета

Прoдукти: 500 г свинска кайма, 2-3 глави лук, 100 г бекон, 250 г печурки, 3 с.л. олио, магданоз, кимион, чубрица, черен пипер, сол; зa гарнитурата: 500 г картофи, 40 г краве масло, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, гъбите и бекона на ситно и ги задушаваме в сгорещената мазнина. После ги смесваме с каймата, прибавяме подправките и омесваме добре. Оформяме от сместа кюфтета, които изпържваме от двете страни в тефлонов тиган без мазнина. Сваряваме картофите в разтопеното масло, обелваме ги и ги нарязваме на дребно. Запържваме картофите в разтопеното масло и ги поръсваме с наситнен копър.

Панирани кюфтета

Прoдукти: 500 г кайма, 2 глави лук, 2 к. ч. ориз, 1/2 китка магданоз, черен пипер, сол, 2 с. л. брашно, 2 с. л. галета, 2 яйца, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, прибавяме го към каймата, добавяме изчистения и измит ориз, магданоза, черния пипер и солта. Месим продуктите около 10 мин. Оформяме плоски кюфтета, овалваме ги в брашно и ги сваряваме. След като се сварят, ги оставяме да се отцедят. Овалваме ги в галета, потапяме ги в разбитото яйце и ги изпържваме до златисто оцветяване.

Пълнени картофени кюфтета

Прoдукти: 1 кг картофи, 1 яйце, сол, мазнина за пържене; зa плънката: 300 г телешко месо, 4 с.л. олио, 1-2 глави лук, 1 зелена чушка, 1 парче джинджифил, 2-3 зърна бахар, 1 ч.л. червен пипер, кориандър, кимион, индийско орехче, канела, черен пипер, сол; зa панировката: 2 яйца, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, 150 г галета.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, намачкваме ги и ги омесваме с яйцето. Нарязваме на ситно лука, джинджифила, чушката и месото. Загряваме олиото и пържим 1-2 мин лука и джинджифила. Прибавяме чушката, а след 1-2 мин – месото. Когато месото побелее, добавяме подправките, пържим още 2-3 мин и отстраняваме от огъня.
С намазнени ръце разстиламе кръгове от картофеното пюре и слагаме във всеки по малко от плънката. Загъваме плънката в картофеното пюре и оформяме кюфтета. Потапяме кюфтетата в разбитите яйца, към които сме прибавили наситнения магданоз, овалваме ги в галетата и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

Пържени кебапчета

Прoдукти: 600-700 г кайма, 2 яйца, 3 с.л. галета, сол, черен пипер, смлян кимион, 1 ч.ч. кисело мляко, галета за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с яйцата, галетата, сол, черен пипер и кимион на вкус и оставяме за 1 час в хладилник. След това оформяме кебапчета, овалваме ги в галета и ги пържим в сгорещена мазнина. Разбиваме киселото с няколко лъжици от мазнината, в която сме пържили кебапчетата и посоляваме. Непосредствено преди сервиране заливаме кебапчетата с киселото мляко.

Пъстри кюфтета

Прoдукти: 200 г телешко месо. 200 г шарено свинско месо, 200 г пилешко месо, 400 г картофи, 100 г гъби, 1 глава кромид лук, 1 яйце, 80 г кашкавал, сол, кимион, суха чубрица, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Измиваме месата и ги смиламе заедно на машинка, прибавяме почистените, измити и нарязани на ситно лук и гьби, яйцето, подправките и изместваме много добре каймата. Оформяме 4 големи и сплеснати кюфтета, които изпържваме в сгорещеното масло. Настъргваме кашкавала и с част от него поръсваме кюфтетата. Обелваме картофите, нарязваме ги и ги изпържваме в силно сгорещеното олио. Гарнираме с тях кюфтетата, като и картофите поръсваме с кашкавал.

Фрикадели

Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 2 яйца, сол, черен пипер, магданоз, 2-3 с.л. галета, 1 ч.ч. кисело мляко
Нaчин на приготвяне: Измесваме добре каймата, като слагаме яйцата, магданоза и останалите подправки. Оформяме дълги кебапчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина. Вадим ги и ги слагаме в топъл съд. В мазнината от пърженето прибавяме киселото мляко, размесено с малко брашно и сгъстяваме соса на котлона с непрекъснато бъркане. Заливаме с него фрикаделите.

Кюфтета от кайма и зрял фасул

Прoдукти: 2 ч.ч.зрял фасул, 4-5 картофа, 2 глави лук, 300 г кайма, 2 яйца, 1 филия сух хляб /без кората/, 1 к.ч.галета, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода, отцеждаме и го претриваме през цедка, като отстраняваме люспите. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги намачкваме с вилица. Прибавяме бобеното пюре, каймата, ситно нарязания лук, разбитите яйца, накиснатия и отцеден хляб. Подправяме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и оформяме от нея малки кюфтенца. Овалваме ги в галетата и ги изпържваме всгорещената мазнина.

Кюфтета от кайма и спанак

Прoдукти: 750 г нетлъста кайма, 500 г спанак, 1 малка глава лук, 2 яйца, 1 връзка магданоз, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме спанака, измиваме го и го задушаваме в подсолена вода. След като омекне, го отцеждаме и го нарязваме на много ситно. Прибавяме каймата, яйцата, лука и магданоза, нарязани на дребно. Посоляваме и омесваме. Оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашно и ги изпържваме в сгорещената мазнина.

Кюфтета от месо и картофи

Прoдукти: 400 г нетлъсто свинско месо, 200 г картофи, 1 яйце, 1-2 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме месото през месомелачка и го смесваме с обелените и настъргани картофи. Прибавяме яйцето, посоляваме и омесваме добре. Оформяме от сместа малки топчета, които опичаме в намаслен тефлонов тиган.

Кюфтета по шуменски

Прoдукти: 1 кг овнешка кайма, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, 3 яйца, счукан кимион, сол, черен пипер, брашно, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Измесваме каймата с настъргания лук, яйцата и подправките. Оформяме кюфтета, които овалваме в брашно и пържим до поруменяване в сгорещеното олио.

Кюфтета с гъби и кашкавал

Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г свинско месо, 200 г пилешко месо, 100 г гъби, 1 глава кромид лук, 1 яйце, 80 г кашкавал, чубрица, кимион, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Смиламе трите вида месо, прибавяме лука и гъбите, нарязани на ситно, яйцето, чубрица, кимион и сол и омесваме каймата много добре. За всяка порция оформяме по едно голяма сплеснато кюфте, което изпържваме в сгорещено масло. Настъргваме кашкавала и поръсваме с кюфтетата, докато са още топли.

Кюфтета с ориз и кашкавал

Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 100 г настърган кашкавал, 3 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. брашно, магданоз, копър, суха чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме почистения и измит ориз, охлаждаме го и го смесваме с каймата. Прибавяме ситно нарязания лук, настъргания кашкавал, 1 яйце, черен пипер, чубрица, ситно нарязани магданаз и копър, сол на вкус. Омесваме добре и оставяме сместа да престои половин час в хладилник. През това време разбиваме яйцата с малко сол. Оформяме от каймата кюфтета, потапяме ги в разбитите яйца и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

Кюфтета със сусам

Прoдукти: 500 г кайма, 2 жълтъка, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.л. стрита мащерка, 50 г овче сирене, черен пипер, сол, сусамови семена, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с жълтъците, ситно нарязания лук, счукания чесън, мащерката, сол и черен пипер на вкус. От сместа правим топчета, като във всяко топче слагаме по парченце овче сирене. Овалваме така приготвените кюфтенца в сусамовите семена и ги пържим в сгорещената мазнина.

Гръцки кюфтета с бадеми

Прoдукти: 500 г кайма, 3 сварени картофа, 1 яйце, 30 г смлени бадеми, 30 г стафиди, мащерка, копър, сол, черен пипер, 5-6 с. л. олио за пържене, брашно за овалване, доматен сос за гарнитура
Нaчин на приготвяне: Намачкваме сварените и обелени картофи с вилица, прибавяме каймата, яйцето, всички подправки, бадемите и измитите стафиди. Омесваме добре тази смес и оформяме кюфтета. Овалваме ги в брашното, пържим ги от двете страни в предварително сгорещената мазнина и ги сервираме с доматен сос.

Кюфтета от пиле

Прoдукти: 1 пиле, 1 филийка бял хляб, 150 мл прясно мляко, 1 яйце, магданоз, 2 с.л. брашно, черен пипер, 1 к.ч. мазнина, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме суровото пиле, посоляваме месото и го смиламе. Прибавяме накиснатия в млякото и изцеден хляб, яйцето и подправките. Омесваме и оставяме сместа да престои на студено около 1 час. След това оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина.

Кюфтета от пилешко месо и гъби

Прoдукти: 1 пиле, 200 г гъби, 1 глава лук, 1 яйце, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ситно, задушаваме ги в 3 с.л. мазнина и ги оставяме да изстинат. Настъргваме лука на ситно ренде. Сваряваме пилето в леко подсолена вода, обезкостяваме го и прекарваме месото през месомелачка. Прибавяме настъргания лук, задушените гъби, разбитото яйце, стритата чубрица, галетата, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и оформяме от нея кюфтета, които овалваме в брашното и пържим в силно сгорещената мазнина.

Кюфтета от пилешко месо и картофи

Прoдукти: 1 пиле, 300 г картофи, 100 г сирене, 5 яйца, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода. Обезкостяваме го и прекарваме месото през месомелачка. Сваряваме картофите, пасираме ги и ги смесваме с намачканото сирене. Прибавяме пилешката кайма, 3 яйца, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и оформяме кюфтенца, които овалваме в брашното, потапяме в останалите разбити яйца, овалваме в галетата и пържим от двете страни в силно загрятото олио.

Кюфтета от пилешко месо с кашкавал

Прoдукти: 1 пиле, 4 яйца, 1 к. ч. брашно, 1 ч. ч. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол, мазнина.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, към която сме прибавили малко мазнина. Обезкостяваме и го нарязваме на кубчета. Разбиваме яйцата с настъргания кашкавал, брашното и ситно нарязания магданоз. Добавяме месото, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Гребем с лъжица от тази смес и оформяме кюфтенца, които изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

Кюфтета от пилешко месо с праз

Прoдукти: 800 г бяло пилешко месо, 2 глави лук, 3-4 стръка праз, 2-3 яйца, черенпипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накълцваме бялото месо на ситно и го смесваме със ситно нарязания и запържен лук и ситно нарязаната бяла част от праза. Подправяве с черен пипер и сол и разбъркваме. Прибавяме яйцата и омесваме много добре. Оставяме сместа да почива 10 мин. След това с помощта на лъжица оформяме топки, които изпържваме в сгорещеното олио.

Кюфтета от пилешко месо със сирене

Прoдукти: 600 г пилешко месо, 400 г спанак, 1 глава лук, 80 г сирене, 1 яйце, лимонов сок, чубрица, 40 г краве масло, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме пилешкото месо и го смиламе. Настъргваме лука и сиренето на ренде. Смесваме с месото, чубрицата, малко сол, яйцето и част от маслото. Омесваме каймата и я оставяме да престои на хладно място 2 часа. Оформяме кюфтета, които изпържваме в сгорещено масло. Попарваме спанака в подсолена вода и го нарязваме на ситно. Задушаваме го в останалото краве масло и го подправяме с лимонов сок.

Пилешки кюфтета с ябълки

Прoдукти: 1 кг пилешко месо, 100 г ябълки, 3 яйца, 1 глава лук, 3 с.л. прясно мляко, 1 филия бял хляб, галета за паниране, 1 с.л. ром, олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме пилешкото месо и го смиламе заедно с лука и обелените и почистените от семето ябълки. Прибавяме накиснатия в мляко и отцеден хляб, сол, рома, черен пипер и 2 белтъка. Омесваме много добре. При омесването прибавяме малко галета, за да се получи по-стегната смес. Оставяме да отлежи на хладно място. Оформяме кюфтета, които панираме в галета и разбитите яйца и ги пържим в сгорещено олио.

Кюфтета от риба и ориз

Прoдукти: 600-700 г риба, 1 к.ч. ориз, 3 яйца, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 11/2 ч. ч. прясно мляко, копър, сол, черен пипер, галета, 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата, обезкостяваме и смачкваме место с вилица. Запържваме брашното леко в маслото и разреждаме с прясното мляко. Варим соса, като бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти. След като изстине, смесваме с рибата, сварения ориз, разбитите яйца, ситно нарязания копър, сол и черен пипер. Разбъркваме сместа добре, оформяме от нея кюфтенца, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтета от прясна риба

Прoдукти: 400 г филе от прясна риба, 3 моркова, 1 парче целина, 1 яйце, 3-4 с.л. брашно, 6-7 с.л. олио, лимонов сок, черен пипер, сол, галета, мазнина.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме рибата през месомелачка, подправяме с лимонов сок, сол и черен пипер и оставяме да отлежи на хладно 1 час. Варим зеленчуците, нарязани на едро в 1/2 ч. ч. подсолена вода и 1 ч. л. олио, докато омекнат. Отцеждаме и ги нарязваме много ситно. Прибавяме ги към рибата заедно с брашното и яйцето. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтета, които овалваме в галета и пържим в силно сгорещено олио до зачервяване. Поднасяме кюфтетата студени.

Кюфтета от риба по коринтски

Прoдукти: 500 г рибно филе, 100 г сланина, 1 главичка лук, 1 филия хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 3 с.л. галета, 3 с.л. краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото и изстискваме добре. Смиламе рибата заедно със сланината и лука. Прибавяме хляба, яйцето, солта и черния пипер. Правим от сместа кюфтета, които овалваме в галета и пържим във вряло масло.

Кюфтета от риба по селски

Прoдукти: 600-700 г дребна речна риба, 150 г сланина, 2 средно големи глави лук, 2-3 картофа, 1 яйце, черен пипер, кимион, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата и я прекарваме два пъти през месомелачка, заедно със сланината. Прибавяме ситно нарязания лук и настърганите картофи. Поръсваме със сол, черен пипер и кимион, прибавяме яйцето и омесваме добре сместа. След това оформяме от нея кюфтенца и ги пържим в сгорещената мазнина без да ги овалваме в брашно.

Китайски кюфтенца

Прoдукти: 600 г свинска кайма от плешка, сол, черен пипер, 1 ч.л. полусухо шери, 1 ч.л. сусамово олио, 1/2 ч.л. джинджифил, 2 ч.л. ситно нарязан пресен лук, 1 яйце, 2 с.л. царевично брашно, 1 с.л. топла вода, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Измесваме пухкава смес от каймата, яйцето, лука, сусамовото олио, шерито, царевичното брашно, подправките и водата. С мокри ръце оформяме малки кюфтенца, които овалваме в брашно. Сгорещяваме олиото и пържим в него кюфтенцата до поруменяване. Отцеждаме ги от мазнината и ги сервираме веднага със салата от китайско зеле и задушен ориз.

Ароматни американски кюфтета

Прoдукти: 500 г кайма (смес), 1 яйце, 50 г изчистени слънчогледови семки, 40 г кашкавал, 1 скилидки чесън, по щипка босилек и магданоз, 1 ч. л. горчица, 75 г галета, сол, черен пипер и олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Изпържваме семките без допълнителна мазнина и ги смиламе. Прибавяме към тях счукания чесън, настъргания кашкавал, босилека, магданоза и всичко объркваме с 3 с. л. олио. Измесваме каймата с яйцето, галетата, горчицата и 2 с. л. топла вода. Подправяме със сол и черен пипер и оформяме с мокри ръце кюфтетата. Във всяко правим вдлъбнатина в средата, която пълним със слънчогледовата смес. Покриваме плънката с част от каймата и пържим кюфтетата в силно сгорещеното олио.

Шведски кюфтенца

Прoдукти: 400 г смляно говеждо месо, 1 глава лук, 30 г краве масло, 1 филия твърд бял хляб, 1 люта чушка, 150 мл месен бульон, 150 г заквасена сметана, 1 с. л. брашно, магданоз, индийско орехче, сол
Нaчин на приготвяне: Изпържваме ситно нарязания лук в половината от маслото. След като изстине, го прибавяме към каймата. Добавяме и накиснатия и изцеден хляб, посоляваме, прибавяме ситно нарязан магданоз и малко настъргано индийско орехче. Омесваме от каймата малки кюфтенца, които изпържваме в останалото масло. Изваждаме кюфтенцата и в същата мазнина наливаме бульона, възваряваме го и прибавяме разбитата с брашно сметана. Връщаме кюфтенцата в соса и ги оставяме да врят няколко минути на тих огън. Поднасяме ястието с варени картофи, полети с разтопено масло и поръсени със ситно нарязан копър.

Кюфтета от телешко шкембе

Прoдукти: 500 г шкембе, 1 глава лук, 2-3 с.л. брашно, 3 яйца, 1 бучка маргарин, 1 ч.л. доматено пюре, галета, настърган кашкавал, сол, черен пипер, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накълцваме почистеното и сварено шкембе на ситно и го оставяме да отлежи. Приготвяме от маслото, брашното, малко вода и 1 жълтък гъст сос, към който прибавяме шкембето,ситно нарязания и запържен лук, черен пипер и сол на вкус. От сместа оформяме големи кюфтета, потапяме ги последователно в брашно, разбити яйца и галета. Изпържваме ги до златисто в гореща мазнина. Веднага след изваждането ги разпределяме в чинии и ги наръсваме с кашкавал. В мазнината прибавяме останалото брашно, размито в малко вода, доматено пюре, по 1 щипка сол и захар и по 1-2 капки оцет и коняк. Сипваме соса в основата на кюфтетата.

Кюфтета от черен дроб

Прoдукти: 680 г черен дроб, 60 г краве масло, 2 яйца, 1-2 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме почистения и измит дроб през месомелачка и го смесваме с накиснатия и отцеден хляб. Прибавяме яйцата, посоляваме и омесваме. Получената смес е рядка и от нея трудно се правят кюфтета, ето защо гребваме с лъжица, овалваме в брашното, оформяме кюфтенца и пържим в гореща мазнина.

Кюфтенца от воденички

Прoдукти: 1 кг пилешки воденички, 1 средно голяма глава лук, 1 ч. л. черен пипер, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. чубрица, 1 яйце, 1 с.л. кисело мляко, 1 с.л. галета, 1 картоф, 1 с.л. кашкавал, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме воденичките в подсолена вода и ги прекарваме през месомелачка. Прибавяме ситно нарязания лук, настърганите картоф и кашкавал, яйцето, киселото мляко и галетата. Подправяме с чубрица, черен и червен пипер. Посоляваме и омесваме много добре. Каймата е готова за пържене, когато започне да се отделя от съда, в който сме я месили. Оформяме средно големи кюфтенца и ги пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтенца с шунка и картофи

Прoдукти: 200 г шунка, 2 картофа, 1 глава лук, 2 картофа, 2 яйца, 4 с.л. брашно, 1 каф.л. бакпулвер, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги настъргваме. Нарязваме лука и шунката на ситно и ги смесваме с картофите. Прибавяме брашното с бакпулвера, разбитите яйца, черен пипер и сол навкус. Разбъркваме добре и с помощта на лъжица оформяме от сместа малки кюфтенца, които изпържваме в сгорещената мазнина.

Кюфтета от мозък

Прoдукти: 1-2 по-малки телешки мозъка, 2 яйца, 1 филия сух бял хляб, 1 к.ч прясно мляко, 1 главичка лук, брашно, галета, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накисваме мозъка в хладка вода, за да отстраним ципата и после го пресоваме. Месим го с изцедения от млякото хляб, ситно нарязания лук, изпържен в масло, и 1 яйце. Подправяме с магданоз, черен пипер и сол на вкус. Оформяме кюфтета, които овалваме в брашно, галета и топим в разбитото яйце. Пържим ги в сгорещено масло.

Агнешки кюфтенца

Прoдукти: 1 кг агнешка кайма, 2 глави лук, 300 г зелени пиперки, 2 белтъка, 4 лимона, 50 г корени от джинджифил, 8 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. стрити листа от кориандър, 1 щипка сода бикарбонат, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно пиперките, лука и чесъна и ги прибавяме към каймата. Подправяме с настъргания джинжифил, кориандъра и сол на вкус. Прибавяме содата и омесваме. От получената смес оформяме малки кюфтенца, които овалваме в разбитите белтъци и пържим в сгорещената мазнина до златисто оцветяване.

Кюфтета от охлюви с ориз

Прoдукти: 1 кг охлюви, 500 г ориз, 5 яйца, 2 глави лук, магданоз, галета, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме охлювите, изваждаме месото и го нарязваме на ситно. Сваряваме ориза и го прекарваме през преса. Смесваме получената каша с месото на охлювите. Добавяме 4 яйца, ситно нарязания лук, малко ситно нарязан магданоз, малко галета, черен пипер и сол. От получената смес правим кюфтета, които овалваме в разбито яйце, галета, пак яйце и пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтета от миди

Прoдукти: 1,5 кг миди с черупките, 1-2 яйца, 1 глава лук, 1 картоф, 1-2 с.л. брашно, черен и червен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме мидите с много малко вода, за да се отворят. Изваждаме месото, доваряваме го и го нарязваме на дребно. Прибавяме яйцата, ситно нарязания лук и сварения и пресован картоф. Посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер и омесваме добре сместа. Оформяме кюфтета, които овалваме в брашно и изпържваме в сгорещената мазнина.

Кюфтета от октопод

Прoдукти: 2 кг октопод, 2 яйца, 2 филета аншоа от консерва, 3-4 скилидки чесън, 3-4 с.л. зехтин, 1 с.л. галета, 1 ч.л. вегета, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме октопода, отделяме месото и го варим в малко безсолна вода, докато омекне. Отцеждаме, изчакваме да изстине и го прокарваме през месомелачка заедно с филетата аншоа. Добавяме разбитите яйца, ситно нарязаните магданоз и чесън, вегетата, зехтина и галетата. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и омесваме. Оформяме от каймата малки кюфтета, които изпържваме в сгорещената мазнина.
13.11.2014 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021