Още рецепти » Вкусотии с пилешки дреболии

 Вкусотии с пилешки дреболии

Пилешки дробчета по ловджийски

Прoдукти: 900 г дробчета, 150 г брашно, 1 ч.л. черен пипер, 6 с.л. олио, 25 г краве масло, 12 по-големи гъби, 100 г кромид лук, 1-2 счукани скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 125 мл сухо бяло вино, ½ ч.л. семе от копър, 1 голям червен домат, сол
Нaчин на приготвяне: Поръсваме дробчетата с черен пипер и сол и ги овалваме в брашното. На умерен котлон сгорещяваме 3 с.л. олио и 1 с.л. масло, задушаваме 1-2 мин нарязаните на ивици гъби и ги вадим от мазнината. Връщаме тигана на котлона, сипваме останалата мазнина /без зехтина/, прибавяме наситнените лук и чесън и задушаваме 2 мин. Сгорещяваме зехтина и пържим в него 4-5 мин дробчетата, докато равномерно поруменеят. Изваждаме ги в затоплен съд, а в мазнината слагаме семето от копъра и виното и оставяме тази смес да къкри на умерен котлон 4-5 мин. Прибавяме всички съставки на ястието в тази смес и накрая – обеления и наситнен домат. Щом сместа заври, поръсваме със сол и черен пипер, разбъркваме и сваляме от котлона.

Пилешки дробчета с ябълки

Прoдукти: 500 г пилешки дробчета, 2-3 глави лук, 3 кисели ябълки, сокът от 1 лимон, 3 с.л. олио, 150 г течна сметана, магданоз, сол, черен пипер, 3-4 с.л. вишновка
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме жилките и ципите дробчетата и ги нарязваме на парчета. Нарязваме лука на тънки колелца. Обелваме ябълките и ги нарязваме на по 8 резенчета. Напръскваме ги с лимоновия сок, покриваме и ги оставяме настрана. В огнеупорен стъклен съд редим ред дробчета, ред лук, като солим и поливаме с олио. Задушаваме във фурната 30 мин. Изваждаме съда, прибавяме сметаната и ябълките и разбъркваме. Подправяме със сол, черен пипер, магданоз и вишновката. Връщаме във фурната и задушаваме още 15 мин.

Кюфтенца от воденички

Прoдукти: 1 кг пилешки воденички, 1 средно голяма глава лук, 1 ч. л. черен пипер, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. чубрица, 1 яйце, 1 с.л. кисело мляко, 1 с.л. галета, 1 картоф, 1 с.л. кашкавал, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме воденичките в подсолена вода и ги прекарваме през месомелачка. Прибавяме ситно нарязания лук, настърганите картоф и кашкавал, яйцето, киселото мляко и галетата. Подправяме с чубрица, черен и червен пипер. Посоляваме и омесваме много добре. Каймата е готова за пържене, когато започне да се отделя от съда, в който сме я месили. Оформяме средно големи кюфтенца и ги пържим в сгорещена мазнина.

Панирани пилешки воденички

Прoдукти: 1 кг пилешки воденички, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. олио, 1 ч.л. смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме воденичките, посоляваме ги и ги варим, докато омекнат. После ги отцеждаме, една по една ги овалваме в брашното, потапяме ги в разбитите яйца и ги поръсваме с черен пипер. Изпържваме ги до зачервяване в сгорещеното олио.

Панирани пилешки дробчета

Прoдукти: 800 г пилешки дробчета, 1 ч.ч. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме дробчетата. Поръсваме ги със сол и черен пипер. Овалваме ги в брашното и ги потапяме в разбитите яйца. Пържим ги до златисто в силно сгорещеното олио.

Плевенска мусака от пилешки дреболии

Прoдукти: 300 г пилешки дреболии, 1 кг картофи, 3-4 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. разтопено краве масло или маргарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В мазнината задушаваме до омекване нарязания на тънки филийки лук. Прибавяме пилешките дреболии, нарязани по преценка на домакинята. Задушаваме ги 5-6 минути и наливаме виното и 1 ч. ч. топла вода. Отново задушаваме 15 минути. Нарязваме на филийки картофите и в намазана тавичка нареждаме пласт картофи, а след това смес от пилешки дреболии и лук, като всеки пласт поръсваме със сол и черен пипер. Най-отгоре завършваме с картофи. Завиваме тиквичката с алуминиево фолио и печем 1 час в слаба фурна. Махаме фолиото и запичаме картофите до златисто.

Пилешки дреболии в доматен сос

Прoдукти: 800 г пилешки дреболии, 1 глава лук, 60 г краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 скилидки чесън, черен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме до златисто в сгорещеното олио. Изчистваме и нарязваме пилешките дреболии, прибавяме ги към лука и пържим, докато омекнат. Разпределяме изпържените дреболии в четири пръстени гювечета, посоляваме, слагаме във всяко гювече по скилидка чесън, 1-2 зърна черен пипер, бучка масло и заливаме с доматен сок. Захлупваме гювечетата и печем 10-15 мин в силна фурна.

Пилешки дреболии с гъби

Прoдукти: шийката, крилцата и дреболиите от 1 пиле, 2 с.л. брашно, 4 с.л. олио, 250 г гъби, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в гореща подсолена вода, като дробчетата слагаме малко по-късно, защото по-бързо увират. Обезкостяваме и нарязваме на дребно. С част от мазнината и брашното правим светла запръжка. Наливаме бульона и с бъркане правим гладка кашичка, която подправяме със сол и черен пипер. В останалата мазнина запържваме нарязаните на ивички гъби. Слагаме ги в кашичката заедно с дреболиите и разбъркваме. Готвим с бъркане още 10 мин. Ако преценим, че ястието е твърде гъсто, може да разредим с още малко топъл бульон. Наръсваме го с черен пипер и по желание подкиселяваме с лимонов сок или подлучваме със счукан и размит в малко оцет чесън.

Пилешки дреболии с ориз

Прoдукти: 300-400 г пилешки сърца и воденички, 100-150 г печено или варено пилешко месо, 1 ч.ч. ориз, 50 г гъби, 15-20 стафиди, 60 г краве масло, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме дреболиите с 1 ч.ч. бульон /или подсолена вода/ и варим, докато омекнат. Прибавяме гъбите и пилешкото месо и варим, докато омекнат гъбите. Тогава изваждаме продуктите с решетеста лъжица и прецеждаме бульона и го доливаме с гореща вода до 2 1/2ч.ч. Загряваме маслото и запържваме ориза до прозрачност, заливаме с бульона и оставяме на тих огън, докато набъбне. Прибавяме отцедените и нарязани на малки парченца дреболии, месо и гъби. Слагаме и стафидите, разбъркваме и разпределяме сместа в подходящи съдове за сервиране. Преди да поднесем поръсваме с разтопеното масло и настъргания кашкавал.

Пилешки дробчета в гювечета

Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, 1-2 ч.ч. олио, 500 г картофи, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме половината от мазнината и задушаваме в нея под капак ситно нарязания лук и пилешките дробчета, докато омекнат. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, заливаме с виното и задушаваме още десетина минути. Отделно в останалата мазнина изпържваме картофите. Разпределяме дробчетата в 6 гювечета, отгоре слагаме изпържените картофи, я най-отгоре нареждаме резенчета лимон. Печем десетина минути в силна фурна и поднасяме ястието топло.

Дробчета с топено сирене и сметана

Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 1 кофичка заквасена сметана, 1 опаковка топено сирене с гъби, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме дробчетата. Слагаме ги в тенджера от огнеупорно стъкло и ги покриваме със сметаната. Отгоре нареждаме топеното сирене. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Не слагаме вода и мазнина. Захлупваме и печем 1 час в слаба фурна. Разбъркваме само веднъж, колкото да се смесят продуктите.

Задушени пилешки дреболии

Прoдукти: 300 г пилешки дреболии, 2 глави лук, 4 с.л. свинска мас, 1 с.л. брашно, 2-3 чушки, 2-3 домата, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и го задушаваме в част от мазнината. Щом омекне, прибавяме ситно нарязаните дреболии, а след това - брашното. Отделно в останалата мазнина задушаваме ситно нарязаните чушки и настърганите домати. Поръсваме с червен пипер и прибавяме към дреболиите. Заливаме ястието с малко топла вода, подправяме с черен пипер и сол и оставяме да ври на тих огън.

Рагу с пилешки дреболии

Прoдукти: 300 г пилешки дреболии, половин глава лук, 1 морков, 2 с.л. грах, 2-3 гъби, 1 картоф, 1 ябълка, 30 г краве масло, 1 ч.л. нишесте, 1 к.ч. сметана, 1 ч.ч. бульон, 1 жълтък, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дреболиите на малки парченца, посоляваме ги, поръсваме ги с лимонов сок и ги задушаваме в част от маслото. Прибавяме останалото масло заедно с нарязаните гъби, ябълка и морков. Заливаме с бульона и кипваме. След това слагаме обелените и нарязани на кубчета картофи и граха. Когато картофите се сварят прибавяме размитото в малко вода нишесте. Кипваме ястието, посоляваме, поръсваме с черен пипер и го отстраняваме от огъня. Застройваме готовото рагу с жълтъка, разбит със сметаната.

Яхния от пилешки воденички

Прoдукти: 500 г пилешки воденички, 3-4 глави лук, 1 буркан паприкаш, 1 с.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме воденичките в подсолена вода. След това ги нарязваме на малки парченца. Прецеждаме бульона и връщаме в него нарязаните воденички. Сипваме паприкаша, слагаме дафиновия лист, черния пипер и олиото, поръсваме червения пипер и варим още 15 мин на умерен огън. Поръсваме с наситнен магданоз.

Омлет по ловджийски

Прoдукти: 8 яйца, 200 г пилешки дробчета, 100 г гъби, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. бяло вино, 1 глава лук, 60 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и гъбите много ситно. Нарязваме дробчетата и заедно с гъбите ги запържваме в разтопеното масло. Прибавяме лука, черен пипер и сол. Когато лукът омекне, добавяме виното, което трябва да заври. Прибавяме доматеното пюре и наситнен магданоз. Отстраняваме от огъня и държим на топло. Отделно разбиваме яйцата със сол и черен пипер и пържим омлети в сгорещена мазнина. Щом се запекат отдолу, изсипваме в средата на всеки омлет по малко пълнежа и ги прегъваме на две. Изваждаме готовите омлети в затоплени чинии и върху тях разстиламе останалата смес от дробчета и гъби.

Бъркани яйца с пилешки дробчета

Прoдукти: 10 яйца, 300 г пилешки дробчета, 100 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме дробчетата 2-3 мин в кипяща подсолена вода и отцеждаме. Нарязваме ги на парченца и задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме яйцата, разбити заедно със ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Пържим като непрекъснато разбъркваме.

Калмари с пилешки дробчета

Прoдукти: 10 калмара, 300 г пилешки дробчета, 1 пакетче краве масло, 1-2 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. сметана, 1 домат, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите, обелваме кожите им и обилно ги измиваме с вода. Нарязваме ги на ивички и задушаваме в половината от мазнината, към която сме прибавили малко вода, сол и обеления и настърган домат. Когато калмарите омекнат, прибавяме пилешките дробчета, които сме осолили, оваляли в брашно и изпържили. Слагаме сметаната, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и лимонов сок и поднасяме.

Супа от пилешки дреболии

Прoдукти: 500 г пилешки дреболии, 60 г краве масло, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 1/2 с.л. брашно, 1 к.ч. натрошено фиде или ориз, 1 к.ч. кисело мляко, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно пилешките дреболии /без дробчетата/. Заливаме с вода, прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме и варим на тих огън, докато почти омекнат. Прибаваме фидето, дробчетата и обелените и ситно нарязани домати. Малко по-късно прибавяме мазнината, която сме оцветили, като сме задушили в нея дребно нарязания морков, а след това сме я прецедили. Варим още 5-6 мин, отстраняваме от огъня и застройваме с варена застройка от яйцето, киселото мляко и брашното. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.

Супа от пилешки черен дроб

Прoдукти: 1 л пилешки бульон, 300 г пилешки черен дроб, 30 г краве масло, 1 яйце, 1 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото на пяна и прибавяме ситно накълцания черен дроб, жълтъка и галетата. Слагаме сол, черен пипер и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбиваме белтъка на сняг и също го прибавяме към сместа. Оформяме от нея малки топчета и с лъжица ги пущаме в бульона, който сме сложили на огъня да заври. Оставяме супата да ври с топчетата 10 мин, поръсваме със ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня. Поднасяме с препечени хлебни кубчета.

Чорба с дреболии от пуйка

Прoдукти: 1 к.ч. ориз или 100 г фиде, главата, шията, крилете, краката, дробчето, сърцето и воденичката от 1 пуйка, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 2-3 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме дреболиите в тенджера и ги заливаме с 6 ч.ч. вода. Щом водата заври, посоляваме. Слагаме ориза в тенджерата при дреболиите да се свари добре, след което отстраняваме от огъня. Запържваме в тиган олиото и заливаме с него чорбата. Подправяме с яйцата, разбити с киселото мляко.

Салата с пилешки дробчета

Прoдукти: 500 г пилешки дробчета, 2 с.л. гроздово олио, 175 г грозде без семки, 1 с.л. ябълков оцет, сол, черен пипер, листа от червено зеле, белени слънчогледови семки
Нaчин на приготвяне: Изпържваме дробчетата в сгорещената мазнина. Подправяме със сол, черен пипер и оцет и ги смесваме с гроздовите зърна. Подреждаме сместа върху зелевите листа и поръсваме с леко препечените семки.

Тосканска салата с пилешки дробчета

Прoдукти: 4 глави лук, 350 г пилешки дробчета, 4 с.л. олио, 2 люти чушлета, 1/2к.ч. светъл винен оцет, черен пипер, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме заедно с почистените и измити дробчета в силно сгорещеното олио за 4-5 мин. Изваждаме ги и заливаме с оцета, който сме разредили с 5 с.л. вода. След това посоляваме и поръсваме с черен пипер и 1 щипка захар. Добавяме почистените и ситно нарязани люти чушлета. Подреждаме салатата в чинии за сервиране и украсяваме според вкуса си.

Пастет от пилешки дробчета

Прoдукти: 300 г пилешки дробчета, 150-200 г масло, 1 ч. л. подправка “Вегета”.
Нaчин на приготвяне: Почистваме добре дробчетата и ги сваряваме. Изваждаме в купа и пасираме заедно с размекнатото (но не разтопено) масло и “Вегета” (на вкус). Оставяме да стегне в хладилник и после мажем на филийки. Стават чудесни сандвичи. Може отгоре да украсим с нарязани надълго кисели краставички.

Бульон с крем от пилешки дробчета и гъби

Прoдукти: 1,5 л прозрачен пилешки бульон, 150 г пилешки дробчета, 250 г гъби, 1 к.ч. светъл бешамел, 3 яйца, 1-2 с.л. разтопено краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в маслото. Накрая леко ги посоляваме. Отделно сваряваме дробчетата в подсолена вода и ги претриваме през ситно сито. Смесваме полученото пюре с топлия бешамел и разбитите яйца, разбъркваме добре, изсипваме в намаслен съд и варим крема на водна баня, докато се посгъсти. Разпределяме в чиниите за сервиране сварения крем и задушените гъби, заливаме с горещия бульон и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Вододисперсна боя за метални повърхности

Писмото Известно е, че преди време възможността да се боядисат метални повърхности с вододисперсна боя се приемаше за нереална. Та нали желязото - най-популярният метал, се окислява в присъствиет...

Сложете бяла форзиция в дъното на градината

Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дъл...

За пръв път на детска градина

Събитието, не по-малко важно и вълнуващо от първия учебен ден, променя коренно живота на хлапетата. За мама и татко обаче то се превръща в изпитание, с което могат да се справят, стига да проявят търп...

Начало