Още рецепти » Баници с готови кори

 Баници с готови кори

Баница с изцедено кисело мляко

Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по-малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.

Баница с ориз

Прoдукти: 1 пакет готови кори, 1 ч.ч. ориз, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ориза, подсушаваме го и го изпържваме в сгорещеното олио до прозрачност. Отделно приготвяме сироп от захарта и 2 ч.ч. вода. Заливаме запържения ориз с половината от сиропа и го варим, докато омекне. Нареждаме половината от корите в намаслена тавичка, като между тях ръсим с разтопено масло. Разстиламе ориза и покриваме с останалите кори. Нарязваме баницата на ромбове или правоъгълници и заливаме разрезите с останалото разтопено масло. Печем в умерено загрята фурна, докато порозовее. Оставяме готовата баница да престои 24 часа, след което я заливаме с останалия сироп и поднасяме.

Баница с царевично брашно

Прoдукти: 1 пакет кори за баница, 1 1/2 ч.ч. захар, 100-150 г смлени орехи, 1 пакет царевичен грис, 350 мл лимонада, 2 ч.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Сипваме царевичния грис в половината от олиото и пържим десетина минути, като внимаваме да незагори. След това го разбъркваме с орехите. Разпределяме по малко от тази смес върху всяка кора и поръсваме отгоре със захар, олио и лимонада. Завиваме корите на рула и ги подреждаме в намаслена тавичка. Печем баницата в умерено силна фурна.

Баница-сусамка

Прoдукти: 1 пакет кори, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. сирене, сусам, 1 ч.ч. лимонада, 1 к.ч. олио, 1 бучка краве масло.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме плънката, като разбиваме яйцата с киселото мляко, содата, брашното и сиренето. Взимаме по 2 кори, прегъваме ги откъм дългата страна по 4-5 см и отгоре върху прегънатата част слагаме от плънката, поръсваме със сусам и и завиваме на руло, което слагаме в намазнена тава на охлюв. По същия начин навиваме останалите кори. Отгоре можем баницата с масло, поливаме с лимонада и поръсваме обилно със сусам. Оставяме за около 20-30 мин да поеме течността и печем на умерена фурна до зачервяване.

Родопска баница с готови кори

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 4 яйца, 200 г сирене, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза. Смесваме в голяма купа всички продукти без маслото. В намаслена тавичка нареждаме корите: ред кори, плънка, масло, докато свършат продуктите. Нарязваме баницата слагаме масло и печем около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Наложена баница

Прoдукти: 500 г готови кори, 200 г сирене, 80 г краве масло, 1 ч.ч. олио, 4 яйца, 1 бутилка газирана вода; пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Натрошаваме сиренето на ситно и го смесваме с разбитите яйца и половината от газираната вода. Подреждаме корите в намаслена тавичка, като пръскаме всеки пласт с мазнина и след всеки 4-5 пласта разстиламе по 1/3 от плънката. Когато застелим всичките кори и разпределим плънката, поливаме отгоре с останалата газирана вода и прищипваме краищата. Печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме опечената баница с вода и я завиваме с кърпа, за да омекне. След това поръсваме с пудра захар.

Баница Асорти

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 ч.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 2 яйца, 150 г натрошено сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 500 г спанак (може лапад или праз).
Нaчин на приготвяне: Почистваме спанака и го нарязваме на ситно. Посоляваме. Натрошаваме сиренето и го разбъркваме със спанака. Разбиваме яйцата и към тях прибавяме олиото и киселото мляко със содата. Добавяме и брашното. С тази смес мажем половината кора, сгъваме на две. Слагаме от зеленчуковата плънка и навиваме на руло. Навитите кори нареждаме в намаслена тава и отгоре заливаме с останалата яйчна смес. Печем в умерена фурна 30-40 минути.

Баница за мезе

Прoдукти: 1 пакет кори за баница, половин стъклена бутилка газирана вода; зa плънката: 1 малко пиле или 200-300 г пилешко филе (предварително сварени), 1 връзка зелен лук (само бялата част), 1 ч. ч. мариновани гъби, 1 к. ч- олио, 1 щипка риган (босилек или чубрица) , сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: В мазнината задушаваме ситно нарязания лук до омекване, добавяме нарязаните пилешко месо и гъби, овкусяваме. Оставяме да изстине. Намасляваме тава и редим през 2-3 кори плънката, като накрая завършваме с кора. С остър нож нарязваме на неголеми ромбоиди. Газираната вода сипваме в тигана, в който сме приготвяли плънката, за да оберем останалото и заливаме баницата. Оставяме я да постои 10-15 минути и печем 30-40 минути в силно загрята фурна.

Добружанска кавърма

Прoдукти: 1-2 пакета фини кори, 300 г краве сирене, 1 пакетче краве масло, 1 л прясно мляко, 2 яйца, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: В намаслена тавичка надипляме корите. Разпределяме отгоре сиренето и нарязаното на малки парченца масло. Разбиваме яйцата заедно с млякото и солта. Заливаме кавармата в умерено загрята фурна до зачервяване.

Кръгли банички

Прoдукти: 1 пакет фини кори /250 г/, 150 г сирене, 2 яйца, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с разбитите яйца и разтопеното масло. По средата на всяка кора по дължина разстиламе ивица от плънката. Навиваме корите на стегнати рула, които навиваме като охлюви. Нареждаме баничките в намаслена тавичка и печем до зачервяване в умерена фурна.

Коктейлни банички

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 3 яйца, 100 г сирене, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Намазваме леко с масло всяка от корите, нареждаме ги една върху друга и ги навиваме на стегнато руло. Нарязваме рулото на кръгчета с дебелина около 1,5 см и подреждаме кръгчета в намаслена тавичка. Отделно разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и разтопеното масло. Разпределяме тази смес върху баничките в тавичката и ги печем в предварително загрята умерена фурна, докато се зачервят.

Унгарска баница

Прoдукти: 20 кори за баница, 1 кг извара, 2 яйца, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. захар, 5 с.л. краве масло, 7-8 с.л. зехтин, 50 г стафиди, 50 г орехи.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме изварата заедно с маслото, захарта и стафидите. Разстиламе една кора, поръсваме със зехтин и слагаме отгоре още една кора. Разпределяме част от плънката и завиваме корите на руло. По същия начин обработваме и другите кори. След това нареждаме корите в намаслена тавичка и печем във фурна, загрята до 200°С. Поръсваме готовата баница с наситнени орехови ядки.

Баница с кайма и патладжани

Прoдукти: 1 и 1/2 пакета кори, олио; зa плънката: 2 средни патладжана, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 300 г кайма, половин връзка магданоз, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязаните на кубчета и отцедени патладжани задушаваме с нарязания лук. Прибавяме чесъна и каймата. Към края посоляваме и слягаме накълцания магданоз. Намазняваме тавата и редим половината от корите, като на всеки 2 листа слагаме по малко мазнина. Изсипваме плънката по средата и разстиламе равномерно. Останалата част от корите редим по същия начин. Най-отгоре мажем съвсем леко с мазнина. Печем до готовност.

Банички с копривена плънка

Прoдукти: 1 пакет фини кори за баница, 1 к.ч. мазнина; зa плънката: 1 кг коприва, 1 к.ч. натрошено сирене, 2-3 сварени и стрити жълтъка, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Попарваме във вряща вода почистената и измита коприва. Отцеждаме я, нарязваме я на ситно и я смесваме с натрошеното сирене и стритите варени жълтъци. Поръсваме с черен пипер и разбъркваме добре. Разгъваме корите и ги налязваме на широки ленти. В единия край на всяка лента слагаме от плънката и завиваме лентата на баничка. Нареждаме баничките в тава, поливаме ги с мазнината и печем в умерена фурна до зачервяване.

Баница с леща

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 ч. ч. леща, черен пипер, магданоз, сол, 1 к. ч. олио
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата, прецеждаме и я пасираме. Подправяме я със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Намазваме корите с олио, разстиламе от лещената плънка и завиваме. Подреждаме навитите парчета в намазнена тавичка и печем до порозовяване.

Баница с маруля

Прoдукти: 250 г готови кори за баница, 1 ч.ч. разтопено краве масло /или олио/, 4-5 външни листа от маруля, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. олио /за плънката/, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме ориза. Сваряваме го в 1 ч.ч. вода и го отцеждаме. Смесваме го със съвсем ситно нарязаните листа от маруля. Поръсваме 1 с.л. олио и посоляваме на вкус. В намаслена тавичка нареждаме пласт от готовите кори. Напръскваме го обилно с мазнина и нареждаме отгоре втори пласт кори. Отново напръскваме с мазнина и след това разстиламе част от плънката. Продължаваме да нареждаме корите, като пръскаме с мазнина и разстиламе плънката. Завършваме с пласт от кори, поръсваме обилно с мазнина и печем в умерено загрята фурна, докато баницата порозовее отгоре.

Баница с месо и картофи

Прoдукти: 250 г телешко месо, 4 готови кори за баница, 1 к.ч. разтопено краве масло, 4 средно големи картофа, 2 глави лук, 1 жълтък, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го накълцваме със сатър на дребно. Нарязваме лука на ситно, запържваме го в разтопеното масло, прибавяме месото и задушаваме плънката. Обелваме картофите, настъргваме ги, прибавяме ги към плънката, посоляваме, поръсваме с черен пипер и подължаваме да задушаваме, докато остане на мазнина./По желание можем да прибавим към плънката ситно нарязан магданоз./ Намазваме корите с малко масло и разпределяме върху тях готовата плънка. След това ги навиваме на руло и ги нареждаме в намаслена тавичка. Отгоре ги намазваме с разбития жълтък, поръсваме ги с малко масло и печем 30 мин в предварително загрята умерена фурна.

Баница с месо и майонеза

Прoдукти: 1 пакет готови кори, 250 г майонеза, 800 г кайма, 200 г гъби, 2 глави лук, 1-2 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и гъбите на дребно и ги задушаваме в мазнината. Прибавяме каймата и задушаваме още малко. После оставяме плънката да поизстине и я смесваме с майонезата. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и омесваме. Разпределяме плънката върху разстланите кори и ги навиваме на руло. В намаслена тавичка подреждаме навитите кори една след друга като охлюв. Печем баницата в умерено загрята фурна. Поднасяме я топла.

Баница с пилешко месо

Прoдукти: 4 кори за баница, половин пиле, 3 глави лук, 3 големи домата, 1 яйце, 1 к.ч. краве масло, 4 с.л. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето, обезкостяваме го и го нарязваме на ситно. Нарязваме лука на ситно и пържим в олиото, докато омекне. Прибавяме обелените и настъргани домати и задушаваме 10 мин. Добавяме пилешкото месо, поръсваме с наситнен магданоз, черен пипер и сол и разбъркваме. Разстиламе корите, поръсваме ги с разтопено масло и разпределяме плънката върху тях. Навиваме всяка кора на руло и ги нареждаме в намаслена тавичка. Отгоре намазваме с жълтъка от яйцето, поливаме с 2-3 с.л. разтопено масло и печем около 30 мин в умерена фурна.

Баница с праз и гъби

Прoдукти: 500 г готови кори, 250 г пресни гъби, 5-6 стръка праз, 2 яйца, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме гъбите. Нарязваме ги на филийки и ги сваряваме в подсолена вода. Почистваме праза, нарязваме го на тънки кръгчета и го запържваме в 3-4 с.л. мазнина. Прибавяме гъбите и също ги позапържваме. Отстраняваме сместа от огъня и я подправяме с черен пипер и сол. Изчакваме да изстине и прибавяме разбитите яйца. В намаслена тавичка нареждаме готовите кори като ги ръсим с олио, а през 2 кори слагаме част от плънката. Най-отгоре поръсваме баницата с останалото олио и я печем в умерено силна фурна.

Баница с тиквички

Прoдукти: 500 г кори за баница, 1,5 кг тиквички, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. прясно мляко, 5 яйца, 3 с.л. захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, настъргваме ги и изтискваме водата им. Прибавяме разбитите яйца, захарта и ванилията. Разбъркваме добре. Слагаме първата кора в намазнена тавичка, отгоре поръсваме с плънка и малко олио. Редим баницата в тази последователност и зъвършваме с кора. Изсипваме отгоре прясното мляко, нарязваме баницата на парчета и изпичаме в умерено загрята фурна.

Баница с шунка и гъби

Прoдукти: 1 пакет кори за баница, 200 г гъби, 150 г шунка, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 200 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите в намаслена тавичка, така че да покрият страничните стени. Разбиваме яйцата и постепенно ги смесваме с млякото и кашкавала. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Нарязваме гъбите и шунката и ги разстиламе върху корите. Заливаме баницата с кашкавалената смес и печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Банички с месо

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 150 г крехко телешко месо, 150 г гъби, 4 с. л. месен бульон, 2 скилидки чесън, 1/2 ч. л. счукан карамфил, 1/2 ч. л. канела, 1 глава лук, кората на 1 лимон, сол, черен пипер, малко олио.
Нaчин на приготвяне: Бульона, канелата, карамфила и нарязания на ситно лук задушаваме в тефлонов тиган. Подправяме с малко черен пипер, прибавяме месото и нарязаните на ситно гъби. Слагаме лимоновата кора, посоляваме, задушаваме леко и оставяме да изстине. Разрязваме всяка кора по дължина, прегъваме пак по дължина, поръсваме с малко олио и в долния край слагаме 2 равни лъжички плънка. Сгъваме като пакетче и редим в намазана с олио тава. Печем 15-20 минути в загрята на 200 градуса фурна.

Бюрек с пиле

Прoдукти: 1/2 пиле, 2 глави лук, 2 пакета фини кори, 100 г краве масло, 1 жълтък, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме и обезкостяваме пилето. Нарязваме го на ситно. Обелваме, нарязваме и изпържваме лука. Смесваме го с нарязаното пиле. В намаслена тавичка нареждаме корите от едното пакетче, като всяка от тях мажем с разтопено масло. Разстиламе равномерно пилешката плънка и подреждаме останалите кори. Намазваме най-горната кора с жълтъка, нарязваме на парчета и печем до зачервяване в умерена фурна.

Бюрек със спанак

Прoдукти: 4 готови кори за баница, 1 кг спанак, 100 г сирене, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме спанака. Попарваме го с кипяща вода, след което го отцеждаме и го нарязваме на ситно. Когато изстине го смесваме с натрошеното сирене, яйцата, прясното мляко, 1 с.л. олио и малко черен пипер. Посоляваме плънката и я разбъркваме много добре. След това поръсваме готовите кори с олио и разстиламе върху всяка от тях по четвъртинка от плънката. Навиваме корите на рула и ги подреждаме в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с мазнина и печем бюрека около 30 мин в предварително загрята умерена фурна.

Зеленчукова баница

Прoдукти: 1пакет готови кори, 250 г грах от консерва, 3 моркова, 100 г сварен зрял фасул, 300 г кашкавал, 1 яйце, 3 с.л. маргарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите, нарязваме ги на кръгчета и заедно със сварения фасул и отцедения грах ги задушаваме в разтопеното масло. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Нарязваме кашкавала на тънки ивички. В намаслена тавичка разстиламе първата кора. Отгоре разпределяме част от кашкавала и зеленчуковата смес. Слагаме втората кора и отгоре отново разстиламе кашкавал и зеленчуци. Продължаваме така, докато свършат продуктите. Най-отгоре покриваме с последната кора, намазваме с разбитото яйце и печем в умерено загрята фурна.

Млечна баница с лапад

Прoдукти: 500 г готови кори, 300 г лапад, 250 г сирене, 4 яйца, 500 мл прясно мляко, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Измиваме лапада и го нарязваме на ивички. Задушаваме го в половината от маслото. Щом омекне, отстраняваме от огъня и размесваме с натрошеното сирене. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ги ръсим с олио и разпределяме плънката между тях. Нарязваме баницата на квадрати, заливаме я с разбитите с прясното мляко яйца и слагаме тук там люспици от останалото масло. Печем я отначало в силна, а след това в умерена фурна.

Пастел (баница с месо)

Прoдукти: 1 пакет фини кори (500 г), 1 кг кайма, 2 глави лук, 2 патладжана - печени, обелени и нарязани на ситно, 2 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме каймата със ситно нарязаните лук и патладжан. Подправяме с черен пипер и сол и преди да свалим от огъня, добавяме 2 яйца и разбъркваме. В намазнена с олио тава слагаме половината кори. Изсипваме сместа и върху нея разстиламе останалите кори. Намазваме с жълтък и нарязваме на 12 парчета. Печем 40 минути в предварително загрята до 170 градуса фурна.

Баница с вишни /кайсии, праскови/

Прoдукти: 1 пакет /250 г/ фини кори, 500 г вишни /кайсии, праскови/, 1 к.ч. захар, 2 с.л. канела, 1 ч.л. канела, олио.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме вишните от костилките, смесваме ги със захарта, галетата и канелата и разстиламе получената смес между корите, които предварително сме разделили на два пласта и сме положили първия в намаслена тава. Поръсваме баницата с мазнина и печем в умерена фурна.

Баница с ябълки

Прoдукти: 500 г дебели кори, 2 кг ябълки, 1 к.ч. захар, 2 ч.л. канела, 2 с.л. галета, 2/3 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, настъргваме ги на едро ренде и ги смесваме със захарта, канелата и галетата. Разделяме корите на две и в намаслена тавичка разстиламе едната част от тях. Поръсваме с разтопено масло и разпределяме равномерно ябълковата смес. Покриваме отгоре с останалата част от корите, поръсваме отново смасло и печем в умерена фурна до зачервяване. При сервиране нарязваме баницата на парчета и обилно поръсваме с пудра захар.

Щрудел с готови кори

Прoдукти: 2 пакетчета фини кори, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 кг ябълки /тиква/, 1 к.ч. натрошени бисквити, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче канела.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги настъргваме. Смесваме натрошените бисквити с орехите, захарта и канелата. Прибавяме ябълките. Разтваряме корите и намазваме с маслото всяка кора по дължина до половината. Покриваме със сухата половина и отгоре отново намазваме. Разстиламе надлъжно върху всяка кора част от плънката и ги завиваме на руло. Нареждаме рулата в намаслена тавичка, нарязваме ги на парчета и отгоре отново ги намазваме с масло. Печем в умерена фурна. Поръсваме готовия щрудел обилно с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервиране на вишни и череши

Конфитюр от вишни Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, 1 щипка лимонена киселина Нaчин на приготвяне:Изчистваме плода костилките. Сокът, който остава докато махаме костилките, събираме и го използвам...

Опасни ли са бенките?

Очарователни, когато са красиво разположени върху лицето или деколтето, напоследък бенките все по-често тревожат дерматолозите, които ги наричат „бомба със закъснител". Кои са причините за преобразува...

Мединилата – престижна украса за всеки дом

Пренесена в Европа още в 1888 г. от Филипините, мединила магнифика (Medinilla magnifica) се среща в тропическите гори на Източна Индия и Цейлон, о. Шри Ланка и островите на Мадагаскарския архипелаг. ...

РАЗРЕШЕНИ ХЕРБИЦИДИ – 2017 г., I част

АГРОКСОН /СЕРИДОР МЦПА - пшеница и ечемик - 200 мл/дка, внася се във фаза братене на културите. АДЕНГО 465 СК - срещу едногодишни житни и широколистни плевели, вкл. балур от семена при царевица (зъ...

Начало