21.07.2019 година
Т
емата
 30640 |  0 
Вкусни гозби с лапад
Лапад с ориз

Прoдукти: 3-4 връзки лапад, 1 к.ч. ориз, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме изчистения и измит лапад на ивички и го попарваме в гореща вода. После го отцеждаме, посоляваме и оставяме да престои 1 час, след което леко го намачкваме и го сипваме в тенджерата. Върху него сипваме наситнените лук, магданоз и джоджен, поръсваме червения пипер, наливаме олиото и разбъркваме. Задушаваме десетина минути на тих огън, добавяме ориза, наливаме малко вода и варим до готовност. Ако е нужно, доливаме гореща вода. Поднасяме с кисело мляко.

Сарми от лапад на фурна

Прoдукти: 2-3 връзки по-едри листа от лапад, 1 връзка зелен лук, 3-4 стръка пресен чесън, 1 връзка копър, 4-5 стръка магданоз, 4-5 стръка джоджен, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и нарязваме на ситно чесъна и лука, Сипваме ги в сгорещеното олио, наливаме малко топла вода и задушаваме, докато омекнат. Добавяме почистения и измит ориз, наливаме 1 ч.ч. топла вода и варим, докато течността се изпари. Поръсваме с черен пипер, добавяме ситно нарязаните зелени подправки, посоляваме на вкус и разбъркваме. Почистваме листата на лапада от твърдите жили и ги попарваме в подсолена вода. После слагаме в тях от приготвената смес и увиваме стегнати сармички, които нареждаме в намаслена тавичка. Наливаме 1-2 ч.ч. гореща вода и печем сармичките в умерено загрята фурна.

Супа от лапад

Прoдукти: 600 г лапад, 1 връзка пресен лук, 1 малък морков, 80 г ориз, 3-4 с. л. олио, ½ ч. л. червен пипер, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, сол и лимонов сок на вкус.
Нaчин на приготвяне: Ситно нарязаният лук задушаваме до омекване в сгорещената мазнина. Прибавяме настъргания морков, след това измития и нарязан лапад. Поръсваме червения пипер, разбъркваме и веднага наливаме 1 литър гореща вода. Слагаме измития ориз, посоляваме и варим, докато оризът омекне. При поднасянето подправяме супата с черен пипер и лимонов сок.

Бяла чорба от лапад

Прoдукти: 2 връзки лапад, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го пускаме да се вари в 1 л кипяща вода. Варим на умерен огън. Когато омекне, прибавяме ориза и нарязания на ивички лапад. Варим 10 мин и прибавяме леко препеченото брашно. Посоляваме и варим още 10 мин. Поднасяме чорбата студена, поръсена с черен пипер. Във всяка порция сипваме по 2-3 с.л. кисело мляко.

Зелена супа със сирене

Прoдукти: 2 връзки лапад, 2 връзки киселец, 1 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, 2 с.л. ориз, 1 к.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 2-3 с.л. олио, джоджен, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелениите на ситно и ги задушаваме в сгорещената мазнина. Щом поомекнат, наливаме 6 ч.ч. топла вода, посоляваме и варим на умерен огън. Когато супата заври, сипваме ориза и доваряваме. Малко преди да отстраним от огъня прибавяме сиренето. Изчакваме супата леко да поизстине и застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязани джоджен и копър.

Кисела супа от лапад

Прoдукти: 500 г млади листа от лапад, 2 глави лук, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. брашно, 3 с.л. лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме нарязания лапад и задушаваме, докато омекне. Подправяме с черен и сол на вкус. Сипваме 1 л топла вода и брашното, размито в малко вода. Варим 15 мин на умерен огън. Изчакваме готовата супа да изстине и подкиселяваме с лимоновия сок. Поднасяме супата студена.

Лападник

Прoдукти: 20-25 цели листа от лапад, 1 ч.ч. ориз, 4-5 стръка магданоз, 4-5 стръка джоджен, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол; зa заливката: 1 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 1 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Измиваме листата и внимателно отстраняваме дръжките и централната жилка. После ги попарваме в подсолена вода и оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, прибавяме ориза и наситнените магданоз и джоджен. Наливаме малко топла вода и посоляваме. Варим, докато се изпари течността. Разстиламе половината от ориза в намаслена тавичка, нареждаме отгоре листата и покриваме с останалия ориз. Наливаме съвсем малко топла вода и печем 15 мин в умерено загрята фурна. Запържмаме брашното за заливката в олиото, разреждаме с млякото, прибавяме разбитите яйца и заливаме лападника с тази смес. Запичаме във фурната, докато заливката хване златиста коричка.

Лапад с яйца

Прoдукти: 4-5 връзки лапад, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 6 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 4-5 с.л. олио, 30 г краве масло, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лапада на ивички и го сипваме във вряща подсолена вода. Щом поомекне го отцеждаме. Добавяме ситно нарязаните зелени подправки и запържваме сместа в сгорещеното олио. После сипваме затопленото мляко и варим до сгъстяване. Разстиламе лапада в тавичка, оформяме 6 вдлъбнатинки и счукваме в тях яйцата. Поръсваме с черен пипер и сол и печем в умерена фурна, докато белтъкът побелее. Накрая заливаме с разтопеното олио, което сме оцветили с червения пипер.

Лапад с картофи

Прoдукти: 2 връзки лапад, 1 кг картофи, 2-3 глави лук, 1 връзка магданоз, 3-4 стръка джоджен, 2-3 стръка тарос, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. пасирани домати от консерва, 1 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, сол; зa заливката: 2-3 яйца, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета и ги поръсваме с черния пипер. Нарязваме лапада на ивички и го задушаваме заедно с ориза и ситно нарязаните зелени подправки. В намаслена тавичка разстиламе 1 пласт картофи, заливаме с доматите и разпределяме лапада върху картофите. Отгоре покриваме с останалите картофи и заливаме с прясното мляко, разредено с 1 к.ч. вода. Запичаме до зачервяване и заливаме с киселото мляко, разбито с брашното и яйцата. Слагаме отново във фурната, за да хване ястието златиста коричка.

Капама от лапад

Прoдукти: 2-3 връзки лапад, 2 глави лук, 1 морков, 2 картофа, 2 домата от консерва, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 1-2 стръка джоджен, 5 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме моркова на дребни кубчета и го задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме ситно нарязаните лук, магданоз и джоджен, счукания чесън и пасираните домати. Подължаваме да задушаваме. След десетина минути слагаме картофите, нарязани на кубчета, и лапада, нарязан на ивички. Задушаваме сместа, докато лападът омекне. Поръсваме брашното и червения пипер, заливаме с гореща вода и посоляваме. Разбъркваме добре, прехвърляме в тавичка и запичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме готовото ястие с едро смлян черен пипер.

Зрял фасул с лапад

Прoдукти: 500 г зрял фасул, 2 връзки лапад, 3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, девисил, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода и оставяме да кисне 1 нощ. След това изливаме водата, наливаме нова и варим на умерен огън, докато поомекне. Отделно нарязваме лапада на ивички и заедно със ситно нарязаните лук и чесън го задушаваме в половината мазнина и малко вода. Щом омекне, поръсваме брашното и червения пипер, разбъркваме и изсипваме сместа при боба. Посоляваме ястието, наливаме олиото и варим още 20-30 мин на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязани девисил и джоджен.

Комбус

Прoдукти: 2-3 връзки лапад, 1 връзка зелен лук, 1 к.ч. олио, 10 сухи червени чушки, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лапада на ивици. Варим го в леко подсолена вода. Отделно сваряваме сухите чушки и ги смиламе. Почистваме лука и го скълцваме много ситно. Смесваме сварените лапад и чушки и скълцания суров лук. Посоляваме и разбъркваме добре. Подправяме с олиото, оцета и ситно нарязан магданоз.

Миш-маш от лапад

Прoдукти: 1 връзка зелен лук, 2-3 връзки лапад, 200 г стерилизирани домати, 2-3 листа целина, 1 к.ч. олио, 3-4 яйца, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме до омекване в олиото и малко вода. Прибавяме нарязания на ивички лапад и продължаваме задушаването. След като лапада смени цвета си, сипваме червения пипер и обелените и настъргани домати и посоляваме. Добавяме разбитите яйца и бъркаме ястието, докато яйцата се стегнат. Подправяме със смлян черен пипер и много ситно нарязани магданоз, джоджен и листа от целина.

Накип от зелени треви

Прoдукти: 300 г лапад, 300 г спанак, 300 г киселец, 4 с.л. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 5-6 с.л. олио, 30 г краве масло, черен пипер, сол, лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Запържваме 2 с.л. брашно в 3-4 с.л. олио. Прибавяме попарените и нарязани спанак, киселец и лапад и задушаваме 5 мин. Доливаме 1 ч.ч. прясно мляко и водата, в която са били попарени листата, заедно с 2 разбити яйца. Изсипваме във форма, постлана с намазнена хартия и варим на водна баня, докато сместа се отдели от стените. Отделно запържваме 2 равни с.л. брашно в 2 с.л. олио. Прибавяме 2 ч.ч. мляко. Варим 5-6 минути. Сваляме от огъня, прибавяме маслото и останалите яйца и подправяме със сол, черен пипер и лимонов сок. С тази смес заливаме накипа.

Сарми от лапад

Прoдукти: 2-3 връзки листа от лапад, 4-5 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и го нарязваме на ситно. Задушаваме го с олиото и малко вода. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и копър, ориза и червения пипер. Разреждаме с малко вода, посоляваме на вкус и продължаваме да задушаваме още 10 мин. Отделно попарваме в кипяща вода листата от лапад и ги отцеждаме. Завиваме с оризовата смес сарми в част от листата. Покриваме с останалите листа дъното на тенджера и нареждаме отгоре приготвените сарми плътно една до друга. Заливаме ги с гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с чиния и варим на тих огън.

Постни сарми от лапад и джанки

Прoдукти: 1-2 връзки листа от лапад, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 20-25 зелени джанки, 3-4 с.л. олио, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лападовите листа в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ориза, ситно нарязаните магданоз и джоджен, черен пипер и сол и задушаваме сместа. След това я разпределяме върху лападовите листа и навиваме сърми. Нареждаме ги в тенджера, прибавяме джанките и заливаме с топла вода. Варим, докато омекне оризът.

Пролетно ястие

Прoдукти: 2 връзки киселец, 2 връзки лапад, 1пакетче краве масло, половин кофичка кисело мляко, 3 с.л. брашно, 2-3 яйца, 1 връзка магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно киселеца и лапада. Слагаме ги в тенджера, посоляваме и прибавяме маслото, млякото и брашното, което сме размили в 1 ч.ч. вода. Разбъркваме добре и слагаме на огъня, като продължаваме да бъркаме. Малко преди да свалим от огъня, прибавяме разбитото яйце и ситно нарязаните магданоз и джоджен.

Троянска манджа

Прoдукти: 500 г лапад, 250 г киселец, 400 г извара, 4 яйца, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 1/2ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лапада и киселеца на дребно. Задушаваме в сгорешеното олио ситно нарязания и леко посолен лук. Прибавяме киселеца и лапада, поръсваме червения пипер и наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите. Варим на умерен огън, докато листата започнат да омекват. Тогава прибавяме изварата и разбитите яйца. Посоляваме и бъркаме, докато яйцата се пресекат, след което отстраняваме от огъня.

Лапад на фурна

Прoдукти: 1 кг лапад, 200 г сирене, 1 пакетче краве масло, половин буркан стерилизирани домати, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме нарязания лапад в половината масло, леко посоляваме. В тавичка нареждаме лапада, натрошеното сирене и доматите. Поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен и заливаме с останалото разтопено масло. Печем ястието в силна фурна.

Мусака от лапад

Прoдукти: 1 кг лапад, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. натрошено сирене, 3 с.л. ситно нарязан пресен джоджен, 2 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото в тенджера, сипваме нарязания лапад и го задушаваме. Прибавяме натрошеното сирене, разбъркваме добре, поръсваме със ситно нарязания джоджен и задушаваме още 5-6 мин. Накрая посоляваме сместа и я изсипваме в тавичка. Заливаме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Запичаме в умерена фурна, докато мусаката се позачерви отгоре.

Сухи чушки с лапад

Прoдукти: 12-16 сухи чушки, 4-5 връзки лапад, 2 глави лук, 2-3 домата от консерва, 250 г натрошено сирене, 50 г ориз, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол; зa заливката: 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца.
Нaчин на приготвяне: Попарваме чушките в гореща вода, за да омекнат. Почистваме, измиваме и нарязваме на ситно лапада и лука. Задушаваме ги в олиото и малко вода. Щом поомекнат, прибавяме ориза, наливаме малко гореща вода и задушаваме 5-6 мин. Сипваме натрошеното сирене и пасираните домати, посоляваме, поръсваме червения и черния пипер и разбъркваме. Напълваме чушките с приготвената смес и ги нареждаме в намаслена тавичка, заливаме с яйцата, разбити с киселото мляко и малко вода, и печем в умерено загрята фурна.

Пролетни кюфтенца

Прoдукти: 250 г коприва, 300 г лапад, 150 г магданоз, 3 яйца, 20 г брашно, 150 г сирене, 150 мл олио.
Нaчин на приготвяне: Заливаме копривата и лапада ги с вряла вода и ги оставяме да кипнат. Изваждаме ги и ги нарязваме на ситно. Добавяме ситно нарязания магданоз, яйцата, брашното и натрошеното сирене. Омесваме всичко много добре и оформяме кюфтета, които изпържваме в сгорещено олио.

Сарми с лапад и кайма

Прoдукти: 12-16 листа от лапад, 500 г кайма смес, 1 1/2 к.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 ч.ч. доматен сок, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме лападовите листа и ги попарваме в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме с почистения и измит ориз, докато станат прозрачни. Отстраняваме от огъне е прибавяме каймата, червения пипер и сол на вкус. Омесваме и от тази плънка завиваме в лападовите листа стегнати сарми. Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с доматения сок и ги притискаме с плоска чиния. Захлупваме и варим на умерен огън около 40 мин.

Пиле с яйца и лапад

Прoдукти: 1 пиле, 1 връзка зелен лук, 2-3 връзки лапад, 4-5 с.л. олио, 4-5 яйца, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода. След това го обезкостяваме и нарязваме на дребни късчета. Нарязваме лапада и лука и ги задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме накъсаното пилешко месо и разбитите яйца и разбъркваме. Поръсваме с червения пипер, слагаме размитото с малко вода доматено пюре и посоляваме. Изсипваме сместа в тавичка, поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен и запичаме във фурната.

Заешки бутчета с плънка

Прoдукти: 2 заешки бутчета, 100 г лапад, 8 маслини, 30 г шам-фъстък, 3 с.л. галета, 2 малки глави бял лук, 1 яйце, 2 с.л. зехтин, сол, черен пипер, бъбреци и черен дроб от заека.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме заешките бутчета, измиваме ги, подсушаваме и ги намазваме със зехтин. Слагаме ги в малка тавичка за печене и прибавяме половин супена лъжица зехтин. Включваме фурната на 210 градуса и оставяме да се затопли. Нарязваме маслинките на продълговати ленти. Размесваме с почистения шам-фъстък, галетата и яйцето. Обелваме и накълцваме на ситно лукчетата. Сипваме останалия зехтин в тенджера, загряваме на котлона и изпържваме лукчетата до златисто. Добавяме бъбреците и черния дроб и обръщаме на всеки две минути, докато се изпържат. Изваждаме ги и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме всичко към сместа и разбъркваме. В кипналата вода слагаме лапада за около 1 минута, изваждаме и отцеждаме внимателно. Нарязваме и прибавяме към плънката. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Поставяме заешките бутчета върху дъска и внимателно слагаме плънката в тях. Прилепваме двете страни и увиваме с конец. Можем да ги фиксираме допълнително с напречно забити клечки за зъби. Слагаме бутчетата в тавичката със зехтин, която поставяме във фурната. Печем, като от време на време ги обръщаме, за да хванат златиста коричка и от двете страни. Ако е необходимо, наливаме по малко вода. Когато бутчетата се опекат, изваждаме клечките и сваляме конеца. Нарязваме ги на филийки. Може да сервираме това ястие топло или студено.

Руло с месо и домати

Прoдукти: 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. брашно, щипка сол; зa плънката: 300 г кайма, 1-2 глави лук, 1 –2 доматчета, 150 г пушено сирене, 6-7 гъби, 200 г лапад, черен пипер, магданоз, кашкавал за поръсване.
Нaчин на приготвяне: От продуктите за палачинката приготвяме тесто и оформяме голяма палачинка. Печем я в умерено загрята фурна в тавичка с размери 30 х40 см, в която предварително сме загряли 100 г масло. За плънката запържваме каймата, доматите, лука и гъбите. Прибавяме нарязаното на малки късчета пушено сирене, магданоз, черен пипер и сол. Плънката изсипваме по средата на палачинката, завиваме на руло и поръсваме с настърган кашкавал. Връщаме рулото във фурната и печем няколко минути, докато се разтопи кашкавала.

Лапад с варени яйца

Прoдукти: 4-5 връзки лапад, 2-3 твърдо сварени яйца, 4-5 скилидки чесън, 5-6 стръка магданоз, 2-3 стръка джоджен, 3 с.л. брашно, 5 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в сгорещеното олио до златисто и прибавяме почистения измит и нарязан лапад. Наливаме малко топла вода и задушаваме, докато омекне. После посоляваме, наливаме гореща вода, която да го покрие и варим 6-7 мин. Прибавяме млякото, разбито със счукания чесън и накълцания джоджен. Варим още 5-6 мин, отстраняваме от огъня и поръсваме с нарязаните на кубчета яйца и наситнения магданоз.

Лапад с кисело мляко

Прoдукти: 4-5 връзки лапад, 1 глава лук, 5-6 скилидки чесън, 2 ч.ч. кисело мляко, 3 с.л. олио, 30 г краве масло, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме изчистения и измит лапад на ивички и го попарваме в леко подсолена вода. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в сгорещеното олио. Щом станат златисти, сипваме отцедения спанак и пържим до омекване. Изсипваме лапада в тавичка и разбъркваме с половината от млякото, което сме разбили с малко сол. Покриваме отгоре с останалото мляко и поръсваме с маслото, препържено с червения пипер.
04.04.2014 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019