Още рецепти » Вкусотии с кускус

 Вкусотии с кускус

Доматена супа с кускус

Прoдукти: 500 г домати, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кускус, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.ч. горещо мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в сгорещеното масло. Разреждаме запръжката с 4 ч.ч. гореща вода и оставяме да възври. Прибавяме обелените и настъргани домати и кускуса. Варим на умерен огън. Преди да отстраним супата от огъня прибавяме горещото мляко и ситно нарязан магданоз. При поднасянето поръсваме супата с настърган кашкавал.

Доматена супа с кускус и сирене

Прoдукти: 500 г домати, 1 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1 к.ч. кускус, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в 40 г масло, докато добие леко кремав цвят. Разреждаме с 5 ч.ч. гореща вода и слагаме на огъня. Когато течността заври, прибавяме обелените и настъргани домати. След 15-20 мин слагаме кускуса и варим още 15 мин. Непосредствено преди да отстраним супата от огъня сипваме млякото, слагаме останалото масло и посоляваме на вкус. При поднасяне поръсваме супата със ситно нарязания магданоз и прибавяме натрошеното сирене.

Супа от спанак с кускус

Прoдукти: 500 г спанак, 3 стръка пресен лук, 1 к.ч. кускус, 3 с.л. олио, 1 бучка краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 6 ч.ч. вода, 1 яйце, 50 г кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно спанака и лука. Задушаваме ги до омекване в олиото, към което сме добавили 1 с.л. вода. После заливаме с горещата вода, посоляваме и оставяме супата да заври. Прибавяме кускуса, а след като той се свари добавяме млякото и маслото. Отстраняваме от огъня и застройваме с разбитото яйце. Преди поднасяне поръсваме с настъргания кашкавал и черен пипер на вкус.

Супа с топено сирене

Прoдукти: 200 г печурки, 1 к.ч. кускус, 1/2 малка тиквичка, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена или жълта чушка, 1-2 репички, 3-5 с.л. магданоз, 1 стрък пресен чесън, 1 ч.л. сол, 4 триъгълничета топено сирене, 2 сварени жълтъка, краве масло, подправки, копър
Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушката, моркова и репичката на ситно и ги задушаваме с маслото в малко вода. Щом поомекнат, слагаме сварения кускус и пасираме до гладка смес. Ароматизираме супата и прибавяме нарязаните на пръчици тиквички и накиснатите в лимонов сок гъби. Доваряваме, като след 5 минути прибавяме запечения на скара кромид лук, пасиран заедно с чесъна и сварените жълтъци. Разсипваме готовата супата в дълбоки чинии и поръсваме лентички топено сирене.

Агнешка чорба с кус-кус

Прoдукти: 500 г агнешко месо от гърдите, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. кус-кус, 3 с.л. олио, 1 ч.л. кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца. Задушаваме го в олиото и малко вода. Прибавяме едро нарязаните чесън и лук. Заливаме с 1-1,5 л гореща вода, посоляваме и варим 15 мин на тих огън. Добавяме кус-кус, варим още 15 мин и отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата чорба с черен пипер, ситно нарязан магданоз и кимион.

Чорба от свинско месо

Прoдукти: 200 г крехко свинско месо от плешката, 200-300 г кости от пушено месо, 2 моркова, 1 корен магданоз, 1 парче зеле, 1 парче целина, 1 глава лук, 2-3 с.л. кускус, 1 яйце, 1 к.ч. чаша кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме с 1 л студена вода нарязаните зеленчуци, месото и костите. Варим ги на умерен огън, докато омекнат. Прибавяме кускуса и досваряваме супата. Отстраняваме от огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Застройваме с яйцето и киселото мляко.

Супа с грах и юфка

Прoдукти: 500 г зелен грах, 200 г дребна юфка /или кускус/, 4-5 глави лук, 60 г краве масло, 2 с.л. олио, магданоз, 1-2 домата, 150 г бекон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и прибавяме олиото, бекона, нарязан на малки парченца, и ситно нарязания лук. Запържваме всичко на тих огън. Отделно обелваме и настъргваме доматите, след което ги задушаваме с малко мазнина. Прибавяме ги към запържените продукти заедно с граха, сипваме малко хладка вода и рязко засилваме огъня. Щом заври, посоляваме, поръсваме с черен пипер и намаляме огъня. Захлупваме и варим на слаб огън, докато грахът уври добре. В друг съд сваряваме юфката в 1 л подсолена вода, отцеждаме я и я сипваме при останалите продукти. Прибавяме водата, в която сме варили юфката, поръсваме със ситно нарязан магданоз и оставяме супата да престои 10 мин. Накрая поръсваме с настъргания кашкавал.

Черноморско плато

Прoдукти: 1 кутия майонеза, 1 ч.ч. кус-кус, 1 к.ч. нарязани на ивици черни и зелени маслини, 1 консерва от риба, 2 твърди домата, 2 с.л. нарязано кашу, 2 с.л. нарязани орехи, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в подсолена вода, отцеждаме го и го смесваме с нарязаните на ивици маслини и майонезата. Нарязваме на ситни кубчета 1 домат и го смесваме с пасираната риба и ядките. Разпределяме пюрето в средата на продълговата чиния. В кръг подреждаме колелца от другия домат и върху тях разстиламе кускуса. Украсявема с клонки от копър.

Овнешко с кускус

Прoдукти: 600 г овнешко месо, 250 г кускус, половин пакетче краве масло, 1 връзка корени за супа, сол.
Нaчин на приготвяне: На дъното на тенджера под налягане слагаме корените за супа, нарязани на едри парчета. Заливаме с 1 1/2 ч.ч. вода, поставяме металната решетка и върху нея поставяме почистеното, измито, посолено и нарязано на порции месо. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин. След това отваряме тенджерата, прибавяме кускуса, затваряме я отново и варим 8 мин след като започне да съска. Поднасяме месото със зеленчуковия сос, а наоколо слагаме кускуса и го поливаме с разтопеното масло.

Мусака с кускус

Прoдукти: 300 г кускус, 750 г кайма /смес/, 1 глава лук, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. брашно, 1 пакетче краве масло /разтопено/, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в подсолена вода, отцеждаме го и го заливаме с 3 с.л. разтопено и сгорещено масло. Отделно в 3 с.л. разтопено масло запържваме нарязания на ситно лук, а след това и каймата. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и посоляваме на вкус. В намаслена тавичка слагаме половината от кускуса, отгоре разстиламе каймата и покриваме с останалия кускус. Разбиваме яйцата с прясното мляко, добавяме брашното, разбъркваме добре и заливаме мусаката. Поръсваме с останалото разтопено краве масло и печем двадесетина минути в силна фурна.

Специалитет “Мозайка”

Прoдукти: 250 г шунка, 30 г кашкавал, 3 яйца, 100 г кускус, 75 г мазнина,100 г гъби, 2 моркова, 1 по-голям домат, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в 700 мл подсолена вода заедно с нарязаните на малки кубчета моркови. Отцеждаме. Нарязваме шунката на ивички и заделяме малкоза украса. От домата изрязваме 5 кръгчета също за украса, а останалото наситняваме. Нарязваме гъбите на филийки и ги задушаваме в 2/3 от мазнината. Прибавяме останалите продукти и кускуса. Подправяме със ситен магданоз и сол и разбъркваме добре. Разбиваме яйцата, леко ги посоляваме и ги объркваме в горната смес. Намазняваме 5 гювечета и разпределяме мозайката в тях. Печем кратко, но на силна фурна. Обръщаме мозайката в чинийки и гарнираме с резенчета шунка, клонче магданоз, кръгче домат и лъжица заквасена сметана или изцедено кисело мляко, подправено със сол и по желание с чесън.

Пълнени котлети

Прoдукти: 1 кг свински котлети, 150 г кус-кус, 150 г гъби, 80 г краве масло, 60 г кашкавал, 2 моркова, 1 голяма глава лук, 2 печени червени чушки, 50 г брашно, 1 твърдо сварено яйце, 1 сурово яйце, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: На срещуположната на реброто на котлета страна цепваме с остър нож джобче. Наръсваме със сол и черен пипер. Сгорещяваме 2/3 от маслото и задушаваме в него нарязаните на ситно лук, моркови и гъби. Оставяме сместа добре да изстине и прибавяме накълцаните на ситно чушки, настъргания на едро ренде кашкавал и наситненото варено яйце. Поръсваме със сол и черен пипер, разбъркваме добре и прибавяме суровото яйце. Избъркваме повторно. Пълним с тази плънка джобчетата, защипваме ги с метални шишчета или клечки за зъби, овалваме ги в брашното и ги подреждаме в намаслена тавичка. Наливаме много малко водичка /или вино/ и печем в умерена фурна. Отделно сваряваме кус-куса в подсолена кипяща вода, отцеждаме и го подправяме с малко масло. Разпределяме го по порциите като канапе за котлетите.

Кубински рататуй

Прoдукти: 300 г кус-кус, 2 патладжана, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 2 домата, 1 глава лук, 1 люта чушка, 4 с.л. олио, 10 черни маслини без костилките, 200 мл зеленчуков бульон, няколко листенца босилек, сол
Нaчин на приготвяне: Бланшираме за 1-2 мин доматите, обелваме ги и ги нарязваме на малки парченца. Измитите и изчистени от семките чушки нарязваме на дълги тънки ивички. Нарязваме патладжаните на кубчета, посоляваме ги и ги оставяме няколко часа да си пуснат горчивия сок. Леко ги изстискваме и ги изплакваме на течаща вода. Лука нарязваме на тънки филийки. Загряваме в по-голям тиган 3 с.л. олио, намаляваме котлона и задушаваме зеленчуците на тих огън около 20 мин. Отвреме навреме разбъркваме сместа. Накрая прибавяме цялата люта чушка, маслините и наситнения босилек. Оставяме на котлона още 2-3 мин. Отделно сваряваме кус-куса, отцеждаме го в чиния и го поливаме със зеленчуковия бульон. Оставяме го да попие течността. Загряваме останалото олио и изсипваме кус-куса. Разбъркваме го, за да се намасли добре и го прехвърляме в голяма плитка чиния, оформяйки го като пръстен. В средата слагаме задушените зеленчуци. Сервираме веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

РАЗРЕШЕНИ ИНСЕКТИЦИДИ – 2017 г., I част

АВАНТ 150 ЕК - Лозя - гроздови молци, цикади, лозова листозавивачка; Домати, пипер и патладжан (отглеждани в култивационни съоръжения и на открито) - памукова нощенка; Пъпеши, тикви и дини (отглеждан...

Проблемите на саксийните растения

Съвсем малко растения могат да се развиват успешно в помещение при температура над 23 градуса по Целзий. Осветеността и влажността на въздуха в стайни условия са много по-ниски, отколкото в тропиците ...

Повече въздух!

Древните лекари смятали, че за да не боледува, човек трябва да остава гол поне два часа дневно. Съвременните обитатели на големите градове надали могат да си позволят това, въпреки че заради силно зам...

Събирайте здраве от морето

Шумът на вълните, писъкът на чайките, мирисът на водорасли и риба, нежният морския бриз – това са нещата, за които си мечтаем всяко лято. Но освен да почиваме на морето, можем да използваме природните...

Начало