Още рецепти » Консервиране на круши

 Консервиране на круши

Компот от круши

Прoдукти: 4 кг круши, 300 г захар, 4 – 5 бр. карамфил, 2 с. л. оцет, 1/2 пръчица канела, кората на 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: В голяма тенджера смесваме 1 л вода със захарта, карамфила, канелата и лимоновата кора. Слагаме ври 5 мин и оставяме да изстине. Обелваме крушите, разрязваме ги на половинки и почистваме от семките. Разтваряме оцета в 2 л вода и в нея потапяме плодовете, за да не потъмнеят. Подреждаме крушите в буркани и през цедка ги заливаме със захарния сироп. Стерилизираме 30 мин.

Сладко от круши

Прoдукти: 1 кг круши, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите и ги нарязваме на парченца, като отстраняваме сърцевината. Заливаме ги с вода, която да ги покрива, и варим, докато омекнат. В широк съд кипваме сироп от захарта и 1 ч.ч. вода от крушите. Прибавяме крушите и варим на тих огън. Когато сиропът се сгъсти, прибавяме лимонтозуто, разтворено в малко топла вода, и варим още 2-3 мин.

Конфитюр от круши

Прoдукти: 2 кг круши, сокът от 1 лимон, 2 кг захар, 2 ч.ч. вода, 2 ванилии
Нaчин на приготвяне: Обелваме и почистваме крушите от семената. Нарязваме ги на парченца и ги бланшираме във вряща вода 2-3 мин. Изцеждаме върху решетката. От захарта и водата сваряваме сироп на тих огън, без да бъркаме. Щом заври, сипваме лимоновия сок, крушите и 2 ванилии. След 40 мин прибавяме кората на лимона, а преди да насипем конфитюра в сухи и топли буркани, я изваждаме.

Конфитюр от круши със синьо кюрасо

Прoдукти: 1 кг узрели круши, 3 зърна карамфил, 100 мл портокалов сок, 3 г лимонена киселина, 15 г желатин, 50 мл синьо кюрасо, 100 мл сухо бяло вино, 150 г захар, 2 мл крушова есенция.
Нaчин на приготвяне: Крушите обелваме, почистваме от семките и нарязваме на кубчета. Слагаме карамфила, портокаловия сок, кюрасото, бялото вино и лимонената киселина и варим 4 мин при непрекъснато бъркане. Подправяме с крушова есенция, добавяме захарта и желатина. Бъркаме до разтварянето им и насипваме в буркани, които веднага затваряме.

Круши в червено вино

Прoдукти: 1 кг малки здрави круши, 100 г захар, 350 мл силно червено вино, 1/2 пръчица канела.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги на половинки и почистваме семките и дръжките. Подреждаме крушите в буркани заедно с парченце канела. Смесваме червеното вино със захарта и разпределяме в бурканите. Затваряме и слагаме бурканите на водна баня да се загреят без да завират.

Круши и сливи в червено вино

Прoдукти: 500 г круши, 500 г сливи, 500 г небет шекер, 1 пръчица канела, 6 броя карамфил, 500 мл силно червено вино, 2 с. л. оцет.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги на четвъртинки и отстраняваме семките. Изчистваме костилките на сливите. Смесваме в тенджера небет шекера с канелата, карамфила, червеното вино и оцета и оставяме сместа да заври. Добавяме плодовете и варим 1-2 минути, след което отцеждаме плодовете и ги нареждаме в буркани. Сиропа възвираме още веднъж и горещ го изливаме върху плодовете. Затваряме бурканите веднага. Не стерилизираме.

Туршия от круши

Прoдукти: 3 кг круши, 1 голям корен хрян, 20 г синапено семе.
Нaчин на приготвяне: Избираме круши от късните сортове, измиваме ги и ги нареждаме в голям буркан, като между тях слагаме парченца от нарязания хрян. Поставяме и торбичка със синапеното семе. Наливаме вода, която да покрие крушите и оставяме буркана на стайна температура. Туршията е готова след десетина дни.

Плодово-зеленчукова сурова туршия

Прoдукти: 5 кг чушки “Сиврия”, 1-1,5 кг зелени домати, 5 кг по-кисели ябълки, 5 кг круши, 1 глава червено цвекло, 1 глава ряпа, 1 кг по-дребни моркови, 2-3 глави целина; зa саламурата: на всеки литър вода по 1 к.ч. сол, дафинов лист, зърна черен пипер и бахар, листа от дюля, вишна или праскова.
Нaчин на приготвяне: Вподходящ съд нареждаме всички продукти цели с изключение на целината, която режем на по-големи парчета. Предварително в част от саламурата варим около 30 мин листата вишна, праскова или дюля. Възвираме останалата саламура, смесваме я с отварата от листата и заливаме с врялата саламура туршията. Претакаме я 4-5 пъти през 3-4 дни и я прибираме на тъмно и хладно място.

Ликьор от круши

Прoдукти: 1,5 л чист спирт, 1 кг круши, 1,5 кг захар, 1 л дестилирана вода, 3-4 капки крушова есенция, 5 г лимонтозу.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели ароматни круши и ги настъргваме на едро ренде. Заливаме ги с 1 л спирт и оставяме да престоят 10 дни. Отцеждаме и смесваме със сиропа, сварен от захарта и водата, лимонтозуто, есенцията и останалия спирт. Разбъркваме добре и наливаме в бутилки. Оставяме да престои 4-5 месеца преди да консумираме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Женевското езеро е швейцарската Ривиера

Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цяло...

Декоративен троскот за мързелива морава

Какво всъщност представлява декоративният троскот? - Това е вид коренищна, силно сухоустойчива трева, която се развива добре във всякакви почви: сухи, каменливи или тежки глинести, както и на силно пр...

Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...

Кордилинето може да освежи и банята

Тези красиви, бавнорастящи растения изглеждат изключително красиви в група, защото там може да се види огромна гама от багри, но отглеждано и поединично кордилинето е много ефектно. В естествената си ...

Начало