21.10.2018 година
Т
емата
 46161 |  0 
Как да сготвим пуйка
Коледна пуйка със стафиди и орехи

Прoдукти: 1 пуйка около 3 кг (по желание може да вземем кокошка), 60 г масло, 100 г кайсиево сладко, 1 щипка смлян джинджифил, 1 ч.л. червен пипер, 200 г стафиди, 300 г орехови ядки, 250 мл пилешки бульон от кубче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме фурната до 180 градуса. Измиваме добре почистената пуйка и я подсушаваме. Натриваме я отвън и отвътре с черен пипер и сол. Намазваме я с половината разтопено масло, слагаме я в тава с гърдите надолу и я печем 30 мин в сгорещената фурна. След това я обръщаме, намазваме я с останалото масло и я печем още 30 минути. Наръсваме я с джинджифила, червения и черния пипер. Разбъркваме сладкото с подправките и намазваме със сместа пуйката. Прибавяме в тавата обърканите стафиди и орехови ядки и връщаме да се пече още 25 минути. Сервираме пуйката със задушен ориз.

Печена пуйка

Прoдукти: 1 пуйка, 50 г сланина, 2 с.л. брашно, 80 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме пуйката в подходяща тенджера, наливаме вода, която да я покрива, и варим на умерен огън. Щом месото поомекне, изваждаме пуйката, подсушаваме я и я посоляваме отвътре и отвън. Шпековаме гърдите с парченца сланина. Слагаме я в тава и наливаме 1 ч.ч от бульона, в който сме я варили. Печем пуйката в умерена фурна, като периодично я обръщаме и обливаме със соса от тавата. Отделно загряваме на огъня 2 л от бульона, прибавяме брашното, запържено в маслото, и варим 10-15 мин на тих огън, като непрекъснато бъркаме. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус. Поднасяме порциите пуйка, залети с приготвения сос.

Печена пуйка със зеле

Прoдукти: 1 пуйка, 1 кисела зелка, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 10-12 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пуйката в подсолена вода. Нарязваме зелето на лентички и го задушаваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. Слагаме пуйката в тавичка, а наоколо разстиламе зелето. Добавяме дафиновия лист и черния пипер. Наливаме по 1 ч.ч. зелев сок и топла вода. Печем на тих огън, като от време на време доливаме по малко топла вода, обръщаме пуйката и разбъркваме зелето.

Печена пълнена пуйка със зеле

Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 1 кисела зелка, 5-6 глави лук, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. ориз, 50 г стафиди, 100 г сланина, 1 к.ч. олио, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите и ги нарязваме. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в разтопеното олио. Прибавяме дреболиите и също ги задушаваме. Сипваме ориза и продължаваме да задушаваме. Накрая сипваме 1 ч.ч. топла вода, прибавяме стафидите, поръсваме с черен пипер и сол и задушаваме още 10 мин. Пълним пуйката с топлата смес и зашиваме отвора. Застиламе дъното на тавата с лозови пръчки /или ленти от сланина/ и слагаме пуйката отгоре. Наливаме 2 пръста топла вода. Върху пуйката слагаме тънки, дълги ленти сланина, които завързваме, за да не паднат, и я обвиваме с цели листа от зелката. Печем в силно загрята фурна, като периодично обръщаме пуйката и я обливаме със соса от тавата. Отделно нарязваме останалото зеле и го задушаваме в олиото. Щом пуйката започне да се позачервява, разстиламе зелето отстрани и продължаваме печенето, докато и месото и зелето омекнат.

Пуешко месо в тесто

Прoдукти: 150 г брашно, 80 г маргарин, сол; за плънката: 500 г печено пуешко месо, 2 ч.ч. прясно мляко, 100 г гъби, 4 с.л. брашно, 4 с.л. ситно нарязана целина, 60 г масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното за плънката в сгорещеното масло. Постепенно наливаме млякото и варим на умерен огън. Прибавяме изпържените и нарязани гъби, нарязаното месо и целината. Посоляваме и бъркаме, докато сосът се сгъсти. Отделно разбиваме маргарина на пяна. Слагаме го в брашното, пресято с малко сол, и разтриваме с върха на пръстите, докато получим трохи, колкото едра галета. Добавяме 2 с.л. вода и омесваме твърдо тесто. Вземаме 2/3 от тестото и разточваме кора, с която покриваме дъното на намаслена форма. Отгоре разстиламе плънката и покриваме с кора, разточена от останалото тесто. Намазваме с разбитото яйце и украсяваме с тестени фигурки. Печем 10-15 мин в силно загрята фурна и доизпичаме в слаба фурна.

Пуйка плакия

Прoдукти: 1 кг пуешко месо, 2 моркова, 1 парче целина, 5-6 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 15-20 зърна черен пипер, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. вино, 4-5 домата, 1 лимон, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, заливаме с гореща вода, оставяме да заври и посоляваме. Прибавяме морковите и целината, нарязани на филийки. След 15-20 мин се прибавяме лука - също нарязан на филийки, чесъна, дафиновия лист, черния пипер и олиото. Варим на тих огън до полусваряване на месото, след което прехвърляме в тавичка и печем в умерено силна фурна, като прибавяме брашното, размито във виното, доматите, нарязани на филийки, няколко кръгчета лимон и малко сол. Поръсваме готовата плакия с наситнен магданоз.

Пуйка с ориз

Прoдукти: 1 млада пуйка /около 1,5 кг/ с дреболиите, 1 1/2 ч.ч. ориз, 1/2 к.ч. стафиди, магданоз, черен и червен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пуйката на парчета, осоляваме ги от всички страни, а след това ги запържваме в сгорещеното олио, отново от всички страни. Наливаме гореща вода, колкото да покрие парчетата, прибавяме ситно нарязаните дреболии, кото предварително сме попарили за 5 мин във вряща подсолена вода. Посоляваме, ако е необходимо, поръсваме с черен пипер и варим 1 час на умерен огън. След това изсипваме ястието в тавичка, прибавяме оризът, стафидите, червения пипер, 2-3 с.л. олио и 1 к.ч. гореща вода. Печем в умерена фурна. По време на печенето на няколко пъти разбъркваме. Малко преди да извадим ястието, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пълнена пуйка с бадеми

Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 100 г сланина, 4 яйца, 1 ч.ч. бадеми, 100 г шунка, 500 г кайма, 100 г краве масло, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвътре и отвън. Попарваме дреболиите с вряла вода, нарязваме ги и ги смесваме с разбитите яйца, ситно нарязаните бадеми, нарязаната на кубчета шунка. Прибавяме каймата, подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Пълним пуйката с тази смес, наливаме във вътрешността разтопеното масло и зашиваме отвора. Шпековаме отвън с нарязаната сланина. Слагаме птицата в тава, наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем отначало в умерена, а след това в слаба фурна, като периодично обръщаме пуйката и я обливаме със сос от тавата.

Пълнена пуйка с богата плънка

Прoдукти: 1 пуйка, 250 г солена сланина /или пушени гърди/, 1 морков, 1 глава лук, черен пипер, сол; зa плънката: 1 филия хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 150 г гъби, 2 яйца, 250 г кайма, 250 г сурова наденица, магданоз, мащерка, риган, индийско орехче, сол; за соса: 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвън и отвътре и я натриваме с черен пипер. Накисваме хляба в млякото и го отдцеждаме. Нарязваме лука за плънката на малки кубчета и го задушаваме в мазнината заедно с нарязаните гъби. Смесваме с отцедения хляб, а когато сместа изстине, прибавяме разбитите яйца, каймата и нарязаната на малки парченца сурова наденица. Поръсваме с наситнен магданоз и стрити риган и мащерка. Подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Пълним пуйката с тази смес и зашиваме отвора. Отгоре я покриваме с тънки ленти сланина, като ги завързваме, за да не паднат. Слагаме пуйката в голяма тава и разстиламе около нея нарязаните на кубчета лук и морков. Наливаме 1-2 ч.ч. топла вода /или пилешки бульон/ и печем 45 мин в умерена фурна. След това допичаме 4 часа в слаба фурна, като периодично обливаме птицата с бульона от тавата. Изваждаме опечената пуйка, а към соса в тавата прибавяме леко препеченото брашно. Кипваме на огъня и подправяме с черен пипер и сол на вкус.

Пълнена пуйка със зеленчуци

Прoдукти: 1 пуйка, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 корен пащърнак, 1 праз, 5 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвън и отвътре и я натриваме с черен пипер. Нарязваме 3 глави лук на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязаните праз и кореноплоди. Пържим 5-6 мин, наливаме 1 ч.ч. топла вода и задушаваме още 10 мин на тих огън. Накрая посоляваме и поръсваме с черен пипер. Пълним пуйката с тази смес и зашиваме отвора. Намазваме птицата отвън със смес от маслото и червения пипер. Слагаме я в тава и около нея разстиламе останалия лук, нарязан на кубчета. Наливаме 1-2 ч.ч. топла вода и печем отначало в умерена, а след това в слаба фурна, като периодично обръщаме пуйката и я обливаме със сос от тавата. Изваждаме опечената пуйка и прецеждаме соса. Прибавяме към него леко препеченото брашно, подправяме с черен пипер и сол и кипваме на огъня.

Пълнена пуйка с кайма

Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 1 к.ч. олио, 250 г кайма /смес/, половин кисела зелка, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 глава лук, 1 с.л. свинска мас, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвътре и отвън. Попарваме дреболиите с вряла вода, нарязваме ги и ги запържваме заедно с каймата. Поръсваме с наситнен магданоз и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Наливаме млякото, разбъркваме и пълним пуйката с тази смес. Зашиваме отвора и слагаме птицата в тавичка. Отделно нарязваме зелето на ситно и го смесваме със ситно нарязания лук. Прибавяме червения пипер и разтопената свинска мас и разбъркваме. Разстиламе сместа около пуйката, наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна, като периодично обръщаме пуйката и я ръсим с бяло вино.

Пълнена пуйка с кестени

Прoдукти: 1 пуйка, 150 г сланина, сол; зa плънката: 500 г кестени, 50 г сланина, 1 к.ч. галета, 1 яйце, 30 г краве масло, 1 1/2 ч.ч. бульон, лимонена кора, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Правим разрез в кестените и ги варим 10-15 мин в кипяща вода. Изваждаме ги на части и ги обелваме. Връщаме ги в бульона и варим до омекване. Прекарваме сварените кестени през месомелачка и ги смесваме с галетата, ситно нарязаната сланина, настъргана лимонова кора, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Накрая прибавяме разбитото яйце и разбъркваме. Посоляваме почистената пуйка отвътре и отвън и я пълним с приготвената смес. Плънката трябва да заеме 3/4 от обема на кухината. Покриваме гърдите на пуйката с тънки резенчета сланина, увиваме я в алуминиево фолио и печем 2-3 часа в слаба фурна. Половин час преди да извадим пуйката от фурната отстраняваме фолиото.

Пълнена пуйка със сос

Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. стафиди, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 1 к.ч. бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвътре и отвън. Попарваме дреболиите с вряла вода, нарязваме ги и ги запържваме в част от мазнината. Прибавяме ориза, наливаме топла вода, която да покрие продуктите, и варим, докато оризът омекне. Прибавяме стафидите, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Пълним пуйката с тази смес и зашиваме отвора. Изпържваме пуйката от всички страни в останалата мазнина. После я прехвърляме в тавичка, наливаме 2 ч.ч. топла вода и увиваме тавичката в алуминиево фолио. Печем в умерена фурна. След 45 мин отстраняваме фолиото и допичаме пуйката, като периодично я обръщаме, за да се зачерви равномерно от всички страни. Отделно в мазнината, в която сме пържили пуйката, запържваме брашното. Когато стане златисто, прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода. Поръсваме ситно нарязан магданоз и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Наливаме виното и ако е необходимо, добавяме малко вода, за да не стане сосът много гъст.

Пълнена пуйка с ябълки

Прoдукти: 1 пуйка, 4-5 кисели ябълки, 200 г стафиди, 1 малка филия хляб, 1 к.ч. олио, 1к.ч. прясно мляко, 2 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвътре и отвън. Накисваме хляба в млякото и го отдцеждаме. Отделяме 1 ябълка за соса, а останалите обелваме и нарязваме на парченца. Смесваме със стафидите и отцедения хляб. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Разбъркваме и пълним пуйката с тази смес. Зашиваме отвора, надупчваме птицата с вилица и я намазваме с олио. Слагаме я в тава, сипваме останалото олио и 2 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Периодично обръщаме пуйката и я обливаме със сос от тавата. Когато месото на пуйката омекне, намазваме я с лимоновия сок, разреден с малко вода, и поръсваме с червения пипер. Изваждаме пуйката, а към соса в тавата наливаме малко топла вода и го сгъстяваме с леко препеченото брашно. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прибавяме нарязаната на малки парченца ябълка и варим 10 мин на слаб огън.

Пълнени пуешки гърди

Прoдукти: 500 г пуешки гърди, 200 г спанак, 150 г филе от сьомга, сол, черен пипер, 1 стрък естрагон, 1 ч.л. олио, 500 мл зеленчуков бульон, 1 щипка шафран, 2 с.л. диетичен маргарин, 2 с.л. брашно, магданоз
Нaчин на приготвяне: Бланшираме спанака 2 мин във вряща подсолена вода 2 мин. Прехвърляме го в гевгир, обливаме със студена вода, отцеждаме и го подсушаваме. Начукваме рибното филе, поръсваме със сол и черен пипер и слагаме парченца от него върху листата спанак. Отгоре поръсваме с естрагон и навиваме на стегнато руло. Махаме кожата от пуешките гърди и ги разрязваме на четири. Внимателно ги изтъняваме с дървено чукче, натриваме ги със сол и черен пипер и върху всяко парче слагаме спаначени рулца. С помощта на мокра марля завиваме пуешкото месо на руло и отстраняваме марлята. Краищата защипваме с клечки за зъби, за да не се разтворят рулата по време на печенето. Сгорещяваме мазнината и равномерно позапържваме рулата. Щом хванат лека коричка, ги прехвърляме в намаслена тавичка и печем 40 мин на 200°С. Изваждаме рулата, завиваме ги във фолио и ги оставяме 10 мин да се задушават. Разбиваме маслото с маргарина. Възвираме подправения със шафрана бульон, намаляваме котлона и прибавяме маслото. Бъркаме, докато сосът се сгъсти. Развиваме фолиото, изсипваме в соса сока, който са си пуснали рулата, разбъркваме и сваляме от котлона. Подправяме с наситнен магданоз. Разпределяме този сос в затоплени чинии, нарязваме гърдите на филийки и ги поднасяме върху соса.

Пуйка кавърма

Прoдукти: 2 кг месо от пуйка, 3-4 глави лук, 1-2 сухи червени чушки, 1 ч.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2 ч.л. винен оцет, магданоз, тарос, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките в хладка вода и ги отцеждаме. Нарязваме месото на хапки и го сваряваме в подсолена вода. Нарязваме лука на филийки и го стриваме с малко сол. Сваряваме го в малко вода. Щом водата се изпари, наливаме олиото и го запържваме. Прибавяме брашното, размито в малко вода, поръсваме червения пипер и наливаме 3 к.ч. от бульона, в който сме варили месото. Разбъркваме и прибавяме месото и чушките. Поръсваме ситно нарязаните зелении, захлупваме и варим на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая подправяме с оцета.

Пуйка по тиролски

Прoдукти: 800 г филе от пуйка, 2 глави лук, 250 г гъби, 2 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, 1 1/2к.ч. пилешки бульон, 100 г сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички, смесваме ги със ситно нарязания лук и запържваме в 1 с.л. мазнина. Прибавяме препеченото брашно, виното и бульона, кипваме сместа и варим на умерен огън, докато получим не много гъст сос. Нарязваме месото на продълговати ленти, които натриваме със сол и черен пипер. Пържим ги около 5 мин в останалото олио. След това прибавяме сметаната и гъбения сос, поръсваме черен пипер, разбъркваме и варим 10 мин на тих огън.

Пуйка с бамя

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 700-800 г бамя, 2 глави лук, 2-3 домата, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. олио, половин лимон, магданоз, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме бамята в смес от равни количества оцет и вода. След 1 час я изваждаме, отцеждаме я и я изплакваме добре на течаща вода. Нарязваме месото от пуйката на порции и я изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук, а след това – брашното. Поръсваме с червен пипер, разреждаме с гореща подсолена вода и връщаме месото. Варим ястието на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме отцедената и изплакната бамя. Нареждаме върху бамята нарязаните на филийки домати и лимон и доваряваме ястието. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пуйка с вино

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 3-4 глави лук, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сокът от половин лимон, 1 ч.ч. бяло вино, магданоз, копър, листа от целина, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го натриваме със сол, черен и червен пипер. Запържваме порциите в сгорещената мазнина, докато станат златисти. Прибавяме ситно нарязания лук, обелените и настъргани домати, лимоновия сок и ситно нарязаните зелении. Наливаме виното и доливаме вода, колкото да покрие продуктите. Посоляваме, захлупваме и задушаваме на тих огън, докато месото омекне.

Пуйка с гъби

Прoдукти: 1 кг бяло месо от пуйка, 2-3 глави лук, 5-6 с.л. разтопено краве масло, 500 г печурки, 1 к.ч. бяло вино, 4 жълтъка, 1 кофичка сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и 2 с.л. вода. Прибавяме месото, нарязано на малки кубчета. Позадушаваме го и прибавяме гъбите, нарязани на ситно. Заливаме с виното и задушаваме на тих огън, докато месото омекне. Подправяме със сол и черен пипер. Разбиваме жълтъците със сметаната и ги изсипваме върху месото. Веднага отстраняваме ястието от огъня и бъркаме, докато поизстине.

Пуйка със сини сливи

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 3 глави лук, 200 г сухи сини сливи, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на сливите и ги накисваме за 1 час в топла вода. Нарязваме месото на порции и го запържваме в сгорещената мазнина, докато стане златисто. Слагаме доматеното пюре, размито в малко вода. Щом се посгъсти, наливаме топла вода, която да покрие продуктите, захлупваме и задушаваме на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме брашното, размито с малко вода, поръсваме червения пипер, посоляваме, намаляме огъня и продължаваме да задушаваме. Щом месото омекне напълно, прибавяме отцедените сливи и варим още 10 мин.

Пуйка с кисело зеле

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 1 кисела зелка, 1 к.ч. олио, 50 г сланина, 2-3 сухи червени чушки, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките в хладка вода и ги отцеждаме. Нарязваме месото на порции и го запържваме в сгорещената мазнина, докато стане златисто. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме нарязаното на ивички зеле, заедно със ситно нарязания лук. Когато зелето поомекне, изваждаме половината, а върху останалото нареждаме порциите месо заедно с парченцата сланина и чушките. Покриваме с останалото зеле и поръсваме с черен и червен пипер. Наливаме равни количества вода и зелев сок, така че течността да стигне малко под височината на продуктите. Захлупваме и варим на умерен огън, докато ястието остане на мазнина.

Пуйка с прясно зеле

Прoдукти: 1 средно голяма зелка, половин млада пуйка, 1 глава лук, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. ким, 1 1/2к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пуйката на порции. Нарязваме зелката на ивички, посоляваме и я стриваме с ръце. Поръсваме с ким и червен пипер, прибавяме ситно нарязания лук и разбъркваме. Разстиламе на дъното на тенджера под налягане половината от зелето, нареждаме отгоре месото от пуйката и покриваме с останалото зеле. Отгоре слагаме нарязаните на филийки домати и заливаме с олиото и 1 ч.ч. вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска намаляме огъня и задушаваме 35 мин. Поднасяме ястието поръсено с черен пипер. /По желание можем предварително да позапържим месото./

Пуйка сарма

Прoдукти: 1пуйка (около 3. 5 кг), 2-3 глави лук, 1 голяма кисела зелка, 1 парче пушена сланина (пушени гърди), 5 с.л. свинска мас, сол, черен и червен пипер, 3-4 жълтъка, 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме 2-3 с.л. мас и пържим в нея нарязания на ситно лук. Посваряваме пуйката, обезкостяваме я и нарязваме месото на по-големи парчета. Увиваме всяко едно в парче тънка сланина и после в зелев лист, като сарма. В дълбока тенджера редим сармите една до друга, посипваме ги с лука, който предварително сме объркали с червен и черен пипер. Не солим, тъй като зелето е достатъчно солено. Притискаме сармите с чиния, заливаме с толкова вода, колкото да се покрият и варим на умерен котлон, като по време на варенето добавяме останалата мазнина. Готовото ястие застройваме с разбитите жълтъци, подправени с черен пипер и лимонов сок.

Фрикасе от пуйка

Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 1 ч.ч. ориз, 5-6 гъби, 100-150 г телешка кайма, 1 тънко резенче сланина, 1 глава лук, 1 морков, 1 с.л. стафиди, 1 ябълка, 2 филии сух бял хляб, 2-3 с.л. олио, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, настъргана кора и сок от 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме почистените птичи дреболии в подсолена вода и ги нарязваме на малки парченца. Сгорещяваме олиото и задушаваме в него ситно нарязаните лук и морков и сварените дреболии. Прибавяме ориза и го задушаваме до прозрачност. Прибавяме нарязаната на ивички сланина, каймата, стафидите, настърганата ябълка и 3-4 с.л. бульон от дреболиите. Отстраняваме сместа от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. С тази смес пълним коремната кухина на почистената и измита птица. Зашиваме коремния отвор и пущаме птицата да се вари в подходящ съд с вряща подсолена вода, към която сме прибавили малко олио. Варим в продължение на 2 - 2 1/2 часа и изваждаме пуйката. Отстраняваме конците и внимателно изваждаме плънката. Обелваме кожата на птицата, смиламе я и я прибавяме към плънката. Нарязваме месото на кубчета и го разпределяме по чиниите за сервиране, така че във всяка чиния да има и бяло месо. Правим светла запръжка от брашното и сгорещеното масло, разреждаме с охладения и обезмаслен бульон. Кипваме получения сос, отстранявамего от огъня и го застройваме с разбития в млякото яйчен жълтък. Подправяме соса на вкус със сол, кората и сока от лимона. Преди поднасяме заливаме месото с приготвения сос.

Яхния от пуйка

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 4-5 глави лук, 1 ч.л. домаено пюре, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обираме тлъстината от месото, нарязваме я на парченца и я варим в малко вода. Щом водата се изпари, а тлъстината се стопи, прибавяме нарязаното на парчета месо. Поръсваме червения пипер, посоляваме и прибавяме лука, нарязан на тънки филийки, и доматеното пюре, размито с малко вода. Наливаме топла вода, която да покрие продуктите, захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато месото омекне. Накрая прибавяме брашното, размито в малко вода, и варим още 10 мин.

Пуешки пържолки с гъби

Прoдукти: 4 пуешки пържолки по 200 г, 3 с.л. брашно, 4-5 с.л. краве масло, 2 глави лук, 300 г пресни гъби, 1 лимон, 150 мл сухо бяло вино, 300 г сметана, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пържолките и ги натриваме с черен пипер. Овалваме ги в брашното и ги пържим в сгорещеното масло - по 3 мин от всяка страна. Изваждаме готовите пържолки и ги оставяме на топло. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук, докато стане стъклен. Прибавяме нарязаните на парченца гъби и продължаваме да задушаваме. Разреждаме с виното и лимоновия сок, добавяме сметаната и варим соса, докато се сгъсти. Подправяме готовия сос със сол, черен пипер и индийско орехче, заливаме с него пуешките пържолки и поднасяме.

Пуешко крило с подправки

Прoдукти: 1 крило от пуйка, 3 скилидки чесън, 1 стрък праз, 2 с.л. олио, 1 ч.л. мащерка, 1 ч.л. градински чай, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме внимателно кожата от крилото и нарязваме месото на кубчета. Смесваме парченцата месо със ситно нарязания праз, счукания чесън, чаените листа и мащерката. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме и с получената смес напълваме кожата, която след това зашиваме по краищата. Загряваме олиото и изпържваме напълнената кожа.

Шницели от пуйка

Прoдукти: 800 г бяло месо от пуйка, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, 200 г гъби, 200 г кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки шницели. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и заливаме шницелите с половин пакетче разтопено краве масло. Оставяме ги да престоят 1-2 часа в хладилника, след което ги заливаме с виното и ги изпичаме във фурната. Нарязваме гъбите ги на ситно и ги задушаваме в останалото масло. Посоляваме ги, поръсваме ги със ситно нарязания магданоз и малко черен пипер, разбъркваме и изсипваме върху месото. Отгоре нареждаме много тънко нарязани филийки кашкавал. Запичаме още малко, докато кашкавалът започне да се топи. Изваждаме от фурната, поръсваме малко червен пипер и поднасяме веднага.

Варена пуйка с ориз

Прoдукти: 1 кг бяло месо от пуйка, 60 г краве масло, 1 к.ч. ориз, 2 глави лук, 10-12 маслини, сока от 1 лимон, 3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, които натриваме със сол и черен пипер и изпържваме в сгорещеното масло. Наливаме топла вода, която да покрива порциите и варим на умерен огън. Щом месото започне да омеква, сипваме лимоновия сок и продължаваме варенето. Отделно запържваме ориза в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук и също го запържваме. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, прибавяме обезкостените маслини, захлупваме и задушаваме 20 мин на тих огън. Поднасяме порциите месо върху подложка от задушения ориз.

Варена пуйка със сос

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 3-4 моркова, 1 глава лук, 2 карамфилчета, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го варим в подсолена вода заедно с целите моркови, обелената глава лук, в която сме забили карамфилчетата, дафиновия лист и зрънцата черен пипер. Изваждаме месото, прецеждаме 500 мл от бульона и го слагаме на огъня. Прибавяме брашното, размито в малко бульон, наливаме виното и при непрекъснато бъркане варим на умерен огън, докато сосът се сгъсти. Накрая опитваме на сол, подправяме с черен пипер и заливаме порциите месо.

Задушени пуешки гърди

Прoдукти: 800 г месо от гърдите на млада пуйка, 3 с.л. разтопено краве масло, 3 с.л. олио, 3 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 3-4 чушки от сурова туршия, 2-3 домата от консерва, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото от пуйката на парчета и го задушаваме в сгорещеното олио заедно със ситно нарязания лук. Наливаме 1 непълна ч.ч. топла вода и след 3-4 мин отстраняваме огъня. Посоляваме на вкус, поръсваме с червения пипер и наливаме още 1 ч.ч. топла вода. Разбъркваме енергично с дървена лъжица и връщаме ястието на огъня. Захлупваме и задушаваме, докато месото започне да омеква. Тогава добавяме чушките, нарязани на колелца, и обелените и нарязани на едро домати. Продължаваме да задушаваме на умерен огън, докато месото омекне напълно.

Пуешки хапки със зеленчуци

Прoдукти: 400 г филе от пуйка, 200 г карфиол, 25 г брашно, 1 с. л. къри, 3 стръка пресен лук, 1 морков, 1 стрък целина зелена, 2-3 малки лукчета (арпаджик), 1 скилидка чесън, 2 каф. л. зърна от копър, 2 с. л. маслинено олио, 1 щипка куркума, 50 мл бяло сухо вино, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни парчета. Измиваме карфиола и го разделяме на малки розички. Сваряваме го в подсолена вода. Разбъркваме брашното с част от кърито в дълбока чиния и овалваме парчетата пуйка в тази смес. Нарязваме бялата част от пресния лук, обелваме и нарязваме моркова на кубчета, почистваме целината и обелваме и нарязваме малките главички лук и скилидките чесън. В тенджера с горещо олио запържваме зарзавата и зърната копър. Прибавяме парчетата пуйка и продължаваме запържването още 5 минути, като бъркаме с дървена лъжица. Поръсваме куркумата и остатъка от кърито, посоляваме и поправяме с черен пипер. Изсипваме виното и оставяме ястието да къкри на тих огън 30 минути, като наливаме по малко хладка вода, ако е необходимо.

Шишчета от пуйка

Прoдукти: 1 бутче от пуйка, 12 сушени сливи, 1 коренче джинджифил, 2 карамфилчета, 3 пълни с.л. фъстъчено масло, 1 ч.ч. много силен горещ чай.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчето и го нарязваме на парченца. Настъргваме джинджифила в маслото и размесваме добре със счукания карамфил. С тази смес намазваме месото и оставяме 30-40 минути. Натопяваме сушените сливи в горещия и силен чай и ги оставяме така 30 минути. Изваждаме костилките на сливите и започваме да нижем шишове, като редуваме слива с парченце пуешко месо. Печем шишчетата на скарата 10 минути. Посоляваме, след като се изпекат.
24.12.2011 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2018