Още рецепти » Ваната – как се подържа

 Ваната – как се подържа

Въпреки настъплението на душкабините ваната все още присъства в много домове. Но наред с употребата им, трябва да знаем как да я поддържаме и почистваме, за да я предпазим от повреди и замърсявания.

Емайлираните вани

Почистват по няколко начина:

• Приготвя се каша от сапун и малко амоняк, а също и топла содена вода /40 грама калцинирана сода на 1 л вода/. Насапунисва се ваната отвън и отвътре с кашата и след това се изплаква със содената вода. Ваната се почиства много добре, ако се търка с четка. Накрая се изплаква с чиста вода.
• Добро средство за почистване на ваната е и каша от фина дървесна пепел и газ. Може да се използува и пепел от изгаряне на слънчогледова или рицинова люспа и домашен сапун.
• Когато кранът на ваната изпуска капки вода, е необходимо да я предпазим от характерното „пожълтяване”, като същото се отстранява чрез премахване със сода бикарбонат.
• Жълти петна от капки вода по ваните се изчистват, като се изтъркват с разредена сярна киселина. След изтъркването повърхността трябва да се измие с топла вода. При търкането със сярна киселина е задължително да се използуват гумени ръкавици (за предпазване на кожата).

Почистване на цинкови вани

Цинковите вани се почистват с газ или амоняк. Посипва се върху суха кърпа разреден амоняк или газ и се търка ваната. След това тя се изплаква с обилно количество чиста вода и се изтрива със суха кърпа. Ако ваната е много замърсена, най-напред се търка със силно разреден разтвор от солна киселина, а след това с амоняк или с газ. При работенето със солна киселина трябва да се внимава, защото тя е агресивна към кожата. Лъскането на цинковите вани се извършва чрез старателно изтъркване със смес от спирт и тебешир, а след това с вълнена кърпа.

Почистване на фаянсови вани

Ваните от фаянс се мият с разтвор на калцинирана сода (или сода за хляб) в гореща вода (25 грама сода на 1 л вода). После се измиват с чиста гореща вода и се изтриват с вълнен плат.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Класически италиански сосове за паста

Сос Болонезе Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г говеждо месо, 100 г шунка или варен бекон, 50 г сушени гъби, 1 голяма глава лук, 1 морков, 1 стрък целина, 5 с.л. краве масло, 3 с.л. зехтин, 1 к....

Коледна звезда – размножаване и грижи

Наближат ли зимните празници, неизменно на мода излиза коледната звезда. Може да си я купите, може да ви я подарят. Това прекрасно цвете, дошло в Европа и у нас от далечно Мексико, радва не с цветовет...

Проблеми с гърдите по време на кърмене

По време на кърменето много жени имат проблеми с гърдите. По-долу ви предлагаме изпитани рецепти, които ще облекчат значително вашето неразположение: Всеки ден правете вана на корема В прод...

Виолетовото – мистика от Ориента

Светът е шарен, светът е изпълнен с багри, които ни съпътстват от незапомнени времена. Цветен живот, розов свят на мечти – частици от хилядите асоциации, свързани с безкрайното разнообразие от тонове ...

Начало