30.11.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 1632 |  0 
Направете си градина в стаята
За миниатюрна градина са подходящи нискорастящи видове или просто млади растения, чието развитие да забавите. Младите растения могат да украсят такава градина само за известно време, а когато пораснат, ще се наложи да ги заселите в друга градина. Растенията трябва да подберете така, че да имат нужда например, от еднакво осветление, поливане и температурен режим.

След това трябва да се убедите, че височината и вида на растенията съответстват на размера на контейнера. Старайте се да има разнообразни растения по височина, облик и текстура на листата, обърнете внимание на съчетанието на окраската на растенията. Преди всичко на високите растения, които задават височината на композицията. Бъдете внимателни, да не изберете прекалено голям разклонено растение. В болшинството композиции общото впечатление се създава от растението в средния план. Ако не искате да използвате цветни растения, за да създадете петна, можете да изберете листнодекоративни растения с ярки листа.

Не забравяйте за лианите

Те ще смекчат резките линии на контейнера. Ако на корените им не достига място, то и надземната част няма да се увеличава. За да забавите ръста, трябва да засадите растенията в сандъче от неръждаема стомана. Тогава корените не могат да се разпространяват в почвата, а водата и хранителните вещества ще постъпват безпрепятствено до тях.

Да изберете високите растения за композицията не е трудно. Можете да използвате палма, драцена, кордилине, фикуси, монстера и филодендрон. В болшинството композиции общото впечатление се създава от растенията от среден план. За тази цел са подходящи листнодекоративни растения с ярко украсени листа, като кордилинето, пъстролистният хлорофитум, бръшлянът, разноцветните кротони, копривката, бегонията. Лианите могат да се избират сред бръшляна, традесканцията, дребните фикуси и зебрината. Сукулентните растения са идеални за тази градина в саксия. Дървовидните сукуленти като дебелец и пахифитум се разполагат на заден план или в центъра. Освен това могат да се използват храстовидни, розетни и ампелни растения с различен облик и окраска. За това са подходящи ешеверията, фаукарията, хавортията, седумът. Можете да включите и кактусите и да си направите кактусова градина.
28.09.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020