14.06.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 7059 |  0 
Площадката пред входната врата
Под въздействието на добре оформеното входно пространство се добиват първите впечатления от градината, а в самия дом входът се превръща в забележителност. От край време входът на дома е своеобразен разделител на “свой” от “чужд” и по-точно на самия дом от околния свят.
Портата може да бъде най-важният детайли на архитектурата, да бъде фасада на дома и да му придава красота. Архитектурата на къщата задава нейния вид. Дизайнът й също се вписва в общото стилово решение на целия дом. Например, ако къщата представлява малък замък с кули в готически стил, никак няма да й отива дървена тераса. Още един пример: пред сглобяема къщичка нелепо ще изглежда шикозна порта с основа от естествен камък и фрагменти от ковано желязо. Нужно е да има съответствие както между входната врата и дома, така и между нея и площадката пред къщата. Трябва да се отбележи, че предверие е разтегливо понятие. Често, то се явява открита площадка с няколко стъпала, която се изгражда непосредствено пред входа на жилището. Оптималният вариант за стъпалата е височина 140-170 мм и ширина 340-370 мм. Броят им и техните размери трябва да бъдат най-благоприятни т. е. комфортни за стъпване, така че изкачването и слизането да бъде лесно. Перилата не бива да са по-високи от 1 метър. Предверието често се модифицира в малка покрита тераса или излизаща навън остъклена част от къщата с врата. Това е много модно и практично. На покритата площадка може да отдъхваш, при това без да се отделяш от дома.
И най-обикновената виличка може да се промени и освежи след ремонт. В случай на строителство на къща обаче трябва да се знае повече за вариантите на нейното оформяне. Може би някоя от следващите идеи ще въплати вашите мечти и ще стане неотлъчна част от дома ви.
Предверие “дом-крепост” – прави се масивен вход, където няма нищо излишно. Такава къща трябва да се украси с цветя (увивни растения). Колоритно ще изглеждат рози. Те създават контраст с грубите камъни.
Живописна площадка – къщичка със стреха от керемиди – сякаш изкочила от приказките. Идеално място за наблюдаване на потъналата в зеленина градина. Такова предверие създава чувство на лекота с ярки багри и изобилие от цветя, различни изрязани от дърво детайли.
“Европейско” предверие – строгост и правилни форми, украса с всякакви аксесоари. На входа му се поставят различни предмети: вази, кашпи с ярки цветя и причудливи фигурки, дори звънчета. Към такова предверие водят красиви и добре поддържани пътечки.
“Френско предверие” - особен вариант на европейски стил. Визитната картичка на такава площадка пред вратата е френски прозорец – украсен с ажурна решетка и стъклена врата. При нейното отваряне в дома нахлува аромат на цветя носещ се от предверието.
“Класически тип” – това е навес с наклон. Струговани перила и закръглени стойки. От двете страни на такова предверие (до стените под прозорците) се поставят кашпи с цветя в единна композиция. Характерни черти за него са сдържаност и строгост, умереност в използването на декоративни елементи.
Романтично – арка на входа на вратата по която се катерят лиани. От двете страни може да се поставят пейки. Те трябва да се съчетават с вида на арката. Друго характерно украшение е фенер на фасадата на къщата.
Патиьо – това е своеобразна площадка за отдих. Тя е популярна в страните от Западна Европа. Това е предверие на разширено до формата на малка открита тераса присъединена към къщата. То дава възможност на стопаните да почиват комфортно на открито и непосредствено до дома да посрещат гостите си.
Конструкцията на предверието може да бъде изпълнена от съвременни материали (нетрадиционни), например – козирката да се направи от прозрачен поликарбонат (той отлично издържа на натоварването на сняг през зимата). Стъпалата се облицоват с изкуствен камък. Такава конструкция изглежда лека и ефирна. Строгостта на формите, а също и използването на съвременни материали и технологии ще се понрави на любителите на модерния начин на живот.
Много е важно да се помни, че който и вариант да изберете, най-доброто украшение на къщата – това са цветята и сочната зеленина. Домът ви ще изглежда великолепно, ако пред него съществува пространство, което създава пейзаж, приятен за очите.
18.01.2014 г. / арх. Таня Иванова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021