20.01.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 4247 |  0 
Дневната - идеалното място за общуване
Дневната е традиционното място за събиране на всички членове на семейството. Но така ли е наистина в реалния живот? Като че ли напоследък всички се събират в кухнята, а в дневната гледат телевизия. А в дневната е красиво: цветът на пердетата се съчетава с мебелите, тапетите хармонират с килима, И въпреки това като че ли в тази стая не е така уютно, както в кухнята например. Какво трябва да направим, за да й вдъхнем топлота и всичко тук да предразполага към задушевни разговори.

Ето няколко прости съвета

Да започнем най-напред с цвета

Разбира се, главното условие е цветът в дневната да ви харесва. Но и тук трябва да се спазва мярката. Ако например вие страшно си падате по червеното и оцветите дневната с този цвят, скоро ще станете раздразнителни и ще започнете да се уморявате. Такава стая няма да стане мястото за приятно общуване. Най-добре е да се избират светло бежови, орехови тонове. Те визуално разширяват всякакво пространство и няма да ви окажат подтискащо въздействие като например сивото или пък виолетовото. Тази цветова гама е достатъчно неутрална и няма да дразни нито вашите гости, нито пък вас самите и ще създаде толкова желаната атмосфера на доброжелателност. Но за да не бъде интериорът скучен и безличен, съветваме ви да прибавите композиции с ярки петна. Например червени възглавници върху дивана. Така не само ще оживите интериора, но ще подчертаете и вашата индивидуалност.

А сега за мебелите

Те преди всичко трябва да бъдат удобни. Постарайте се да избегнете твърдите конструкции, защото на подобна мека мебел трудно ще се задържи човек по-дълго. Високият гръб и подлакътниците ще подарят на гостите и на вас самите чувство на комфорт и защитеност. Добре е в дневната да се осигури достатъчно място за повече хора, тъй като в нея често се събира не само семейството, но и гостите. Ако стаята не е толкова голяма, че да има достатъчно места за сядане може да поставите на пода големи възглавници, които ще играя с успех тази роля. И тъй като става дума за общуване добре е мебелите да се разположат близо един до друг – в кръг или да образуват осмоъгълник. Г-образната форма, която често присъства в нашите дневни, разделя компанията на части. Масичка в центъра на мебелния кръг с кръгла или овална форма ще послужи като свързващо място между всички от компанията.

Телевизорът - център на вниманието

Помислете как да го поставите, за да не отвлича вниманието на събралите се и да наруши задушевното общуване. Това са дреболии, които сигурно знаете и върху които често не се замисляте. Но ако се приложат някои от съветите, които ви даваме, скоро сами ще се радвате на положителни промени.

Осветлението е много важно

Трябва да се постараете вашата дневна да не е мрачна. Недостатъчното осветление предизвиква чувство на тревога и не позволява да се отпуснете. Но и твърде яркото осветление също има своите негативни страни. Най-удачно е да се използват няколко светлинни точки. Това позволява не само да се освети цялата стая равномерно, но и при желание да се намали светлината, за да се създаде по-интимна обстановка

И най-важното - оформяйте интериора на дневната с много любов, тогава ще постигнете резултатите, които търсите.


05.01.2014 г. / арх. Таня Димитрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021