30.11.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5068 |  0 
Фотоплочката – нещо интересно на пазара
Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е печатът с помощта на сублимация върху различни видове повърхности, в това число и върху керамика. Фотоизображението върху керамични плочки започна да се нанася неотдавна. По-рано това се правеше преди всичко с пряк фотопечат или офсетов метод. Такива варианти за нанасяне на фото изображения върху плочки никога не са се отличавали с удобство на изпълнението или с висока технологичност. В резултат на такава технология цветни изображения върху плочки се получават след ръчно оцветяване от майстора върху вече готова черно-бяла снимка със специални високотемпературни оцветяващи вещества. С времето този процес вече е доразработен и са измислени различни негови вариации, но по същество идеята остава непроменена. Качеството на такъв печат на фотоизображение върху керамика остава по-ниско, а работата е доста трудоемка. И дори днес тази технология е широко използвана от много производители на фотокерамика.
Но ето и новото - благодарение на много научноизследователска работа, безброй експерименти и опити са разработени нови методи на печатене. Керамичните оцветители също са усъвършенствани. Те вече са по-устойчиви, ярки и балансирани. Процеса на сублимация (измерение) върху керамика протича под въздействието на висока температура, благодарение на прехода на боята от твърдо състояние в газообразно. В резултат на това протича пряко проникване на боята в предварително нанесено върху повърхноста на керамичната плочка полимерно покритие. Завършващият етап е покриването на плочката със слой прозрачна глазура, която предпазва изделието от механични повреди и въздействия на околната среда.
Получената фотоплочка е много устойчива на вредни агресивни реагенти. Изображенията върху плочката са удивително ярки и отчетливи. Освен това те не се обезцветяват с времето. Фотоплочките преди всичко се използват при облицоване на бани или кухни т.е там където се изискват материали максимално устойчиви на влага, изпарение, механично влияние и освен това се измиват добре. Може да се изпълни облицовка само на една стена или части от нея, а може да се сложат плочки и в цяло помещение. В кухнята основен материал може да бъде обикновената керамична плочка, а на отделни части от стените, като цокъл над кухненския плот или над разделителна маса може да се пофантазира с фотоплочки. Лесно е да се превъплатите в истински художник- декоратор замисляйки различни сюжети за пано то фотоплочки. Затова не се притеснявайте, че вашата баня или кухня ще бъде монотонна и безинтересна. Фотопаното може също да се използва в съвършенно различни помещения, започвайки от детската стая и свършвайки с личния кабинет.
19.08.2013 г. / Атанас Желязов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020