09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 8616 |  0 
Клинкерни тухли постилат градината
Искаме да положим в двора твърдо покритие. От какъв материал е най-добре да го направим и как да го поставим?

Отговорът

Твърдото покритие в градината може да бъде бетон, керамични плочи, фазерни плоскости, камък, метални сегменти, блокчета и какво ли не още. Но един от най-разпространените материали са строителните тухли. И по-точно - клинкерните тухли. Те се подреждат върху всякаква почва, с тях лесно се правят фигури, а когато е необходимо също така лесно се подменят.

Технологията на нанасяне на тухленото покритие се състои от няколко етапа – поставяне на твърда основа, подреждане и окончателно полагане на тухлите.

В какъв ред се извършва работата?

Най-напред разчистваме определената за тухлите площ, като премахваме старото покритие , порасналата трева или други отпадъци. Следва поставяне на чакълена основа, за която следим внимателно да е добре нивелирана. Върху вече подравнения чакъл нанасяме бетонова заливка. Бетоновата заливка се разнася в равномерен слой по цялата площ. После тухлите се подреждат по предварително избраната конфигурация (в случая, тъй наречената „рибена кост“ ). В местата на стиковка със стени и дървета, тухлите внимателно се поставят и се нивелират. Цялостната обработка на тухленото покритие изисква специалиризирани инструменти като гумен чук, права летва и метла за последващо почистване.
02.07.2011 г. / Атанас Желязов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023