Още рецепти » Клинкерни тухли постилат градината

 Клинкерни тухли постилат градината

Искаме да положим в двора твърдо покритие. От какъв материал е най-добре да го направим и как да го поставим?

Отговорът

Твърдото покритие в градината може да бъде бетон, керамични плочи, фазерни плоскости, камък, метални сегменти, блокчета и какво ли не още. Но един от най-разпространените материали са строителните тухли. И по-точно - клинкерните тухли. Те се подреждат върху всякаква почва, с тях лесно се правят фигури, а когато е необходимо също така лесно се подменят.

Технологията на нанасяне на тухленото покритие се състои от няколко етапа – поставяне на твърда основа, подреждане и окончателно полагане на тухлите.

В какъв ред се извършва работата?

Най-напред разчистваме определената за тухлите площ, като премахваме старото покритие , порасналата трева или други отпадъци. Следва поставяне на чакълена основа, за която следим внимателно да е добре нивелирана. Върху вече подравнения чакъл нанасяме бетонова заливка. Бетоновата заливка се разнася в равномерен слой по цялата площ. После тухлите се подреждат по предварително избраната конфигурация (в случая, тъй наречената „рибена кост“ ). В местата на стиковка със стени и дървета, тухлите внимателно се поставят и се нивелират. Цялостната обработка на тухленото покритие изисква специалиризирани инструменти като гумен чук, права летва и метла за последващо почистване.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Как да разпознаем мигрената?

Мигрената е епизодично едностранно главоболие и е сред неговите най-чести форми. Засяга предимно хора в млада и средна възраст, най-често жени. При тях е нарушена преработката на дразненията от нервни...

Леонардслий – зелен рай насред Англия

Разположени в усамотена гориста долина в западен Съсекс, градините Леонардслий са сред най-обширните по площ и сред най-пищните градини в Англия. Обхващащи живописна котловина от 240 акра земя, градин...

Лошото храносмилане

Аерофагия, киселини, сънливост, повдигане... Тези страдания, свързани с храносмилането ни, често се дължат на лоши хранителни навици. Прекалено обилно похапване на вечеря, сандвич, нагълтан надве-натр...

Бобени чорби

Боб чорба Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босил...

Начало