Още рецепти » Сложете бяла форзиция в дъното на градината

 Сложете бяла форзиция в дъното на градината

Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дължина, през лятото долните листа стават частично пурпурни. Цветовете са събрани в пазвите на листата, ароматни са и са най-често бели, по-рядко светлорозови. Цъфти в края на пролетта. Има и розова форма - Abeliophyllum distichum Roseum.
Бялата форзиция е светлолюбиво растение, взискателно е към плодородието на почвата. Лесно се пресажда, приспособява се към всякакви структури на почвата и киселинност на терена, но е задължителен добър дренаж. Нуждае се от защитено място. Нужна е честа подмладяваща резитба след цъфтежа, тъй като цветовете се появяват на клонките от миналата година
Бялата форзиция се отглежда най-често заради ранния, обилен и ароматен цъфтеж. Сладко миришещите цветове покриват голите стебла още до появата на листата. Най-добре е да я засаждате в групи, но не в най-предната част на градината, тъй като след цъфтежа форзицията не е сред най-декоративните растения. По-добре изглежда на тъмен фон.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Направете сами паркет от шестоъгълни плочки

Самоделният паркет, напомнящ по форма шестоъгълна теракотна плочка, е добра алтернатива на тривиалния фабричен паркет от правоъгълни планки. Шестоъгълните елементи се изработват от дъбови трупи. За по...

Как да подберем цветята у дома

Във въздуха на нашите жилища и офиси се намира голямо количество микроорганизми и вредни вещества. Дишаме лак, бои, изпарения от мебелите и работещата техника, никотин, пластмаса и др. Разбира се из...

Боденското езеро и приказните гледки

Боденското езеро е известно като Бодензее, езерото Констанц или Швабско море, защото неговата голяма северна част се намира в Германия. Швейцария също е успяла да запази за себе си частичка от този ра...

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Начало