Schisandra chinensis е латинското име на китайския лимонник - виещо се растение, което достига до 10-15 м дължина и дебелина до 5 см. При разтриване между пръстите всичките му части издават миризма на лимон, откъдето идва и името - китайски лимонник. Младите стъбла са кафяви, блестящи, гъсто покрити с овални, изумрудено зелени листа. Цветовете са бели, с дълги дръжки,
Шизандрата е студоустойчива, влаголюбива и светлолюбива. Размножава се чрез отводи и издънки, тъй като сената имат ниска кълняемост и продължителен период на кълнене. Растенията се засаждат на разстояния 1,50 м между редовете и 0,65 м вътре в тях. След засаждането почвата наоколо се покрива с 15-20 см слой от мулчиращи материали (листа, слама, сено). По-нататък се полива редовно, плеви се и се добавя мулч, тъй като корените са разположени близко до повърхността.
Формировката е в зависимост от мястото на засаждане - засенчват се балкони, облистват се огради, перголи, асмалъци, увива се около дървета. Резитба не се прилага, растението не страда от болести и неприятели.
Шизандрата започва да плододава на втората-третата година. Плодовете узряват през септември. Те са в плътни гроздчета с яркочервени зърна с едрина на грах и се обират наведнъж. От едно растение могат да се получат 5-6 кг плодове.
Плодовете, семената и корите от стъблото съдържат тонизиращите вещества ехизандрин и схизандрол. В меката част има до 15 % захари, етерично масло, смолисти вещества, витамин С (до 500 мг%), органични киселини (лимонена, ябълчна и винена). Плодовете на лимонника се характеризират с високо съдържание на минерални соли - желязо, магнезий, силиций, калций и фосфор.
Всички части съдържат етерично масло с аромат на лимон. Използват се в кулинарията и сладкарството. От плодовете се приготовляват сладка, конфитюри, сокове, безалкохолни напитки, трапезни вина с цитрусов аромат. Листата са подправка за меса, супи и ястия. От тях се прави тонизиращ чай с аромат на лимон.
Лечебно
Цялото растение се използва като лекарствено средство, което повлиява на организма като цяло - повишава умствената и физическа работоспособност, жизнеспособността, издръжливостта, засилва имунно-биологичните сили, Плодовете и семената оказват благотворно влияние при хипертония, сърдечно-съдови заболявания, бронхит, атеросклероза, болести на стомаха, разширени вени, алергии, диабет, безсъние, отпадналост. Повишават защитните функции на организма при студ, влага, жега.
Ако попадаш за първи път на малкия остров сред Лаго Мажоре, сигурно ще се запиташ дали не си се озовал в приказка. Чарлз Дикенс го описал като „фантастичен и чудат”. И наистина Изола Бела, който напъл...
То е едно от най-често срещаните растения в селските дворове. По градските градинки обаче все по-малко може да се види нежният грациозно извит силует на това красиво и непретенциозно цвете. Към род Ди...
Джолан с кисело зеле Прoдукти: 1 свински джолан, 800 г кисело зеле, 1 глава лук, 200 г бекон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 2 с.л. свинска мас, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна хвойна, черен пипер, сол. ...
Рано или късно детската градина застава на дневен ред пред повечето родители и деца. Това е не само "свободни ръце "за майката, но и допълнително обучение и социализация на детето, развитие ...