Лозата на прозореца няма да ви причинява тревоги, освен това е красива, а и два пъти на година ще дава реколта.
За да си направите насаждение, то забодете в почвата вдървесинени резници, които отрежете през февруари-май с по 2-3 очи. В сандъче с размери 10х12х12 см насипете пясък, а отгоре му хранителна почва от компост, чернозем или градинска почва и пясък в равно съотношение. На 1 кофа смес се добавят 1-2 суп. л. комплексни минерални торове. Полива се с вода със стайна температура, когато почвата засъхне. Сандъчето се поставя на слънчевата страна на стаята. След 3-4 седмици пъпките ще се развият. Според растежа им трябва да поставите колче до тях и да ги привържете.
С настъпването на топлите пролетни дни изнасяте сандъчето на балкона или в градината и трябва да го защитите от преките слънчеви лъчи. Ако се очакват студове, резниците се внесят обратно в помещението Към есента растенията вече са образували стебло с 15-20 възела, които, като правило, през следващата година ще бъде обкичено с цветове и плодове.
През зимата лозата хвърля листата си и покоят продължава 2-3 месеца. През това време растението трябва да се постави в мазе на тъмно, с температура 2-8°С или в краен случай в неотопляема стая. След листопада правите резитба, за да премахнете плодоносилите и слабите клонки. Лозата се скъсява до 5-10 очи, а заместващите филизи до 1-2. Ежегодно в края на периода на покой, без да нарушавате почвата около корените, премествате растението в сандъче, което е с 5-8 см по-широко от предишното и подсипвате с почва.
Лозата се внася вътре през януари-февруари. В началото на вегетацията се окършват слабите филизи, а от силните се отделят лакомниците и мустачките. По време на цъфтежа два пъти на ден е необходимо леко да почуквате ресите, за да се опрашат. Можете да вземете и прашец от други растения и да го нанасяте с четка.
Плододаващата лоза трябва да се подхранва на всеки 10-20 дни с комплексен минерален тор и шербет.
След узряването на реколтата през април-юни растението се подкастря, пресажда се и се пренася за почивка за 2-3 месеца в хладното мазе. Втората реколта се събира в края на есента-началото на зимата.
При наличие на 6-10 екземпляра от различни сортове в стаята можете да имате свежо грозде през цялата година.
За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...
Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...
Черният кимион (Nigella Sativa) е известeн от 2500 години и има много имена - черно семе, посевна челебитка, полска челебитка, чернушка, къзха, Habbat al-baraka (благословено семе), калонджи, „фараонс...
Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...