05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 3612 |  0 
Малките гризачи на нокти
Неприятният и трудно преодолим навик най-често се проявява с пълна сила между 8 и 11-годишна възраст. Обикновено е израз на вътрешно напрежение, притеснение и стрес. Все пак изход има - макар и трудно, ще успеете да накарате детето си да забрави
за гризането на нокти.
Всичко започва съвсем безобидно. В началото детето гризе само един нокът, и то от време на време, след това минава на втори. Дори и да забележат поведението му, родителите се задоволяват с молби или по-настойчиво подканяне да престане. Това, естествено, няма никакъв ефект. А веднъж затвърдил се, лошият навик може да остане чак до зряла възраст, с крайно неприятни психически и естетически последици.

В началото е стресът

Изгризаните нокти са признак за несигурност и безпокойство. Според психолозите децата, които имат този навик, са отговорни личности, стремящи се винаги да са на ниво. Освен това те искат на всяка цена да доставят удоволствие на другите, стремят се да не ги разочароват. Този несъзнателен жест обаче може да придобият и хлапета с напълно разкрепостена психика. В такъв случай причината се крие във взаимоотношенията им с родителите перфекционисти, които непрекъснато товарят наследниците си с извънучилищни занимания, упражняват строг контрол върху подготовката на домашните и върху оценките. Засегнатият обикновено е първо или единствено дете, върху което са съсредоточени всички семейни амбиции.

Не драматизирайте

Макар че навикът може да се появи още към 3-4-годишна възраст, той се засилва към края на първото десетилетие. В началото родителите не го приемат на сериозно. И дълбоко грешат, защото колкото по-рано се започне борба с него, толкова по-лесно ще се изкорени.
Решението? То е колкото просто, толкова и трудно за изпълнение, Детето трябва да се освободи от психическото напрежение, на което е подложено. На първо място от близките се иска да престанат да му натякват и да го упрекват. Не бива и да го натоварват прекалено много с извънучилищни занимания. И не на последно място - нужно е да го окуражават непрекъснато: щом ноктите му започнат да растат нормално - с около милиметър на седмица, това ще е допълнителен стимул за него.
30.06.2013 г. / Весела Гигова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021