24.11.2017 година
А
ртрит
  5952  |   0  
АРТРИТ
Рецепта 1

Стръкове от бял равнец 20 г
Стръкове от камшик 20 г
Плодове от хвойна 20 г
Корени от репей 20 г
Стръкове от глухарче 20 г
Цветове от иглика 20 г
Стръкове от лайка 30 г

Съставките се смесват. 2 с.л. от сместа се варят 10 мин. в 600 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл, размесени с 1 супена лъжица лимонов сок, 4 пъти на ден преди ядене. Едновременно с това вечер се прави разтривка на засегнатото място със смес, приготвена по следния начин: Слага се едно прясно яйце с черупката в 200 мл винен оцет и се чака да се разтвори, като често се разклаща. След това се прибавят 200 мл камфоров спирт и 50 мл йодна тинктура. Сместа се разбърква добре.

Рецепта 2

Цветове от иглика 50 г
Цветове от бъз 50 г
Цветове от липа 50 г
Листа от бреза 50 г
Листа от коприва 50 г

Съставките се смесват. 2 с.л. от сместа се залива с 500 мл вряла вода и се оставя да кисне 1 час. След това запарката се прецежда и се пият по 100 мл, размесени с 1 супена лъжица лимонов сок, 4 пъти на ден преди ядене. Външно засегнатото място се налага със смес, приготвена по следния начин: 1 печена глава лук се счуква и се смесва с 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка царевично брашно и 1/4 чаена лъжичка с боров кантран. Целта е да се предизвика прилив на кръв към засегнатото място, без обаче то да се разрани.

Рецепта 3

Корени от кисел трън 100 г
Стръкове от полски хвощ 60 г
Листа от мечо грозде 60 г
Стръкове от червен кантарион 60 г
Цветове от бял равнец 40 г
Листа от коприва 40 г
Плодове от хвойна 40 г

Съставките се смесват. 2 с.л. от сместа се варят 10 мин. в 600 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл размесени с 1 супена лъжица лимонов сок 4 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 4

Плодове от офика 40 г
Цветове от трицветна теменуга 40г
Цветове от конски кестен 25 г
Кори от конски кестен 25 г
Листа от коприва 30 г

Съставките се смесват. 2 с.л. от сместа се варят 5 мин. в 400 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден между яденето.

Рецепта 5

Смесват се 50 г стръкове от жълт кантарион, 50 г листа от маточина, 50 г микс от части на полски хвощ , 50 г корени от репей, 25 г цветове от трицветна теменуга и 10 г стръкове от бял равнец.

2 с. л. от тази смес се кипват с 10 срязани на две плода от шипки и 1 плодче от хвойна. Запарват се с 650 мл вряла вода. Щом кипне, огънят се намалява и се оставя още няколко минути. Пие се подсладено с пчелен мед и лимонов сок.

Рецепта 6

Смесват се 50 г стръкове от коприва, 40 г листа от бреза, 30 г цвят от черен бъз, 30 г смляна пача трева и 30 г корени от хрян.

За всяка доза се вземат по 2 с.л. от сместа, заливат се с 500 мл вряла вода и се варят на слаб огън. Течността кисне се 30 минути и се прецежда. Пие се на гладно 3 пъти на ден. Може да се подслади с мед и лимонов сок.

Рецепта 7

Смесват се 100 г листа от коприва, 40 г листа от боровинка и 30 г пъпки от върба.

2 с.л. от получената смес се сипват в 500-600 мл кипяща вода.Получената течност се подслажда с пчелен мед и лимонов сок и се пие продължително време. Няма странични действия.

Рецепта 8

Смесват се 50 г стръкове от жълт кантарион, 50 г плодове от глог, 30 г стръкове от маточина, 30 г стъбла от мащерка, 30 г стръкове от риган, 20 г стъбла от трицветна теменуга, 20 г пъпки от обикновен бор, 20 г листа от евкалипт 20 г, 10 г стъбла от черно кучешко грозде.

За 1 ч. ч. са нужни 3 щипки от разбърканата смес. Кипва се за 3-4 минути, похлупва се и се изпива, когато поизстине. Препоръчва се по време на храна, състояща се от зеленчуци или плодове, може с добавка на мед или лимонов сок.

Рецепта 9

Вземат се 40 г стъбла от блатен ледум, 40 г пъпки от бяла бреза, 30 г шишарки от хмел, 30 г цветове от лайка, 30 г стъбла от коприва, 30 г стъбла от жълт кантарион, 20 г корени от конски кестен, 10 г стъбла от лютива мента и 5 г семе от копър.

Всички билки се смесват добре. Приемат се като чай в ударни дози в период на обостряне на артрита. Дозата за 1 ден е 5 с.л. от сместа на 1 литър вода. Прилага се в продължение на няколко седмици. После количеството се намалява, примерно чаят се прави с 2-3 с. л. от сместа на 500 мл вода. След около 6 месеца отново се повтаря. Може да се правят почивки и да се пие коприва през останалото време. За нея все повече се твърди, че има особено добър ефект при артрит.

Рецепта 10

Смесват се 25 г листа от коприва, 25 г листа от бреза , 25 г стръкове от полски хвощ, 25 г кори от върба, 20 г цвят от черен бъз, 10 г цвят от невен , 5 г кори от зърнастец , 5 г плодове от хвойна, 5 г цвят от синя метличина, 3 г листа от бръшлян, 3 г клонче от кучешко грозде, 3 г цвят от божур.

3 с. л. от сместа се сипват в 1/2 л вода. Течността се кипва и оставя за 10 минути, след което отварата се прецежда. Пие се по 1 ч. ч. топла напитка, подсладена с мед и лимонов сок 2-3 пъти дневно. Това е популярна рецепта от 50-60 години от миналия век.

Рецепта 11

Смесват се 15 г листа от градински чай, 15 г от коприва, 15 г цвят от лайка, 10 г стръкове от изсипливче, 10 г стръкове от калуна, 10 г стръкове от жълтуга, 10 г стръкове от звъника, 10 г коренище от акорус и 10 г цвят от лавандула.

2 с. л. от сместа се заливат с 1/2 л вряща вода. Чаят се изпива на два пъти за един ден. Прилага се при хронични ставни заболявания. Действа и диуретично.

Рецепта 12

Смесват се 30 г стръкове от коприва, 25 г цвят от лайка, 20 г листа от глухарче, 20 г листа от бреза 20 г стръкове от хвощ, 15 г цвят от бъз, 15 г кори от върба, 15 г бобови шушулки, 10 г плод от хвойна, 10 г кори от върба и 5 г цвят от лавандула.

1 с. л. от сместа и се залива с 1/2 л вряща вода, вари се 1-2 минути, прецежда се и подслажда на вкус с мед и лимонов сок.
16.05.2010 г. / recepty.bg
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017