28.05.2017 година
Г
астрити
  4653  |   0  
ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЛИГАВИЦАТА НА СТОМАХА
/ГАСТРИТ/
А/ ОСТЪР ГАСТРИТ

Рецепта 1

• Стръкове от жълт кантарион 50 г
• Стръкове от невен 50 г
• Стръкове от синя жлъчка 50 г
• Грудки от салеп 100 г

Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят 5 мин. в 500 мл вода. След изстиване отварата се прецежда. Пият се по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене. Сутрин се закусва с овесени ядки.

Рецепта 2

• Стръкове от синя жлъчка 100 г
• Листа от маточина 30 г
• Корени от дилянка 30 г
• Стръкове от бял равнец 30 г
• Стръкове от жълт кантарион 30 г
• Листа от мента 20 г
• Цветове от глог 20 г
• Стръкове от мащерка 25 г
• Цветове от лайка 25 г

Съставките се смесват. 1 чаена лъжица от сместа се залива с 400 мл вода. След 1 час течността се прецежда. Пият се по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 3

• Стръкове и кора от заря 30 г
• Корени от очиболец 30 г
• Листа от мента 25 г
• Цветове от лайка 25 г
• Коренища от пирей 20 г
• Стръкове от синя жлъчка 20 г
• Стръкове от великденче 20 г
• Семена от кориандър 35 г

Съставките се смесват. 1 чаена лъжица от сместа се залива с 400 мл вода. След 1 час течността се прецежда. Пият се по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 4

Смесват се 20 г стръкове от бял равнец, 10 г листа от блатен трилистник, 10 г стръкове от червен кантарион, 10 г цвят от лайка, 5 г листа от мента, 5г анасон, 5 г плодове от резене, 3-5 г стръкове от синя тинтява, 3-5 г коренище от акорус, 3-5 г корени от дилянка, 3-5 г плодове от ким.
1 с.л. от сместа се запарва в 200 мл вода. Пие се 1 ч.ч. 30 минути преди обяд от стандартно приготвената топла смес, без да се подслажда.


Рецепта 5

Смесват се по 15 г корени и стръкове от глухарче, 15 г стръкове бял равнец, 15 г стръкове от червен кантарион, 15 г листа от коприва, 15 г цвят от лайка, 10 г листа от къпина, 10 г листа от мента и 5 г стръкове от камшик. Запарва се 1 с.л. от сместа в 250 мл вряща вода. Захлупва се и се оставя за 15 минути. Пие се като топла напитка 3 пъти дневно преди хранене.

Рецепта 6

Смесват се 15 г стръкове от червен кантарион , 15 г стръкове от лютива мента, 15 г стръкове от бял равнец, 15 г цветове от планинска липа, 15 г цвят от лайка , 10 г коренище от блатен аир, 5 г корени от жълта тинтява, 5 г корени от валериана, 5 г плодове от резене, 5 г анасон, 2 г цветове от бял смин. В 2 ч.ч. вода се слагат 2 с.л. от сместа и се варят 5-10 минути. Прецежда се и се пие по няколко глътки преди хранене, примерно 3 пъти с основните и с 2 допълнителни закуски.

Б/ ХРОНИЧЕН ГАСТРИТ

Рецепта 1

• Стръкове от камшик 100 г
• Семена от анасон 100 г
• Листа от живовлек 60 г
• Корени от черен оман 60 г
• Корени от ружа 40 г
• Семена от лен 30 г

Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят 5 мин. в 500 мл вода. След изстиване отварата се прецежда. Пият се по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 2

• Стръкове от полски хвощ 60 г
• Листа от бреза 60 г
• Цветове от глог 50 г
• Стръкове от бял имел 40 г
• Корени от бял оман 40 г
• Корени от гръмотрън 40 г
• Корени от черен оман 40 г
• Корени от перуника 25 г
• Корени от жълта тинтява 25 г
• Корени от кисел трън 25 г
• Стръкове от овчарска торбичка 25 г
• Корени от сапунче 20 г
• Корени от бъз 20 г
• Стръкове от росопас 20 г
• Стръкове от изсипливче 20 г
• Плодове от конски кестен 20 г

Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят 10 мин. в 500 мл вода. След изстиване отварата се прецежда. Пият се по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 3

• Листа от мента 30 г
• Корени от дилянка 30 г
• Листа от градински чай 20 г
• Цветове от лайка 40 г

Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят 5 мин. в 400 мл вода. След изстиване отварата се прецежда. Пият се по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 4

Смесват се 30 г стръкове от жълт кантарион, 20 г стръкове от градински риган, 20 г стръкове от бял пелин, 20 г бял равнец, 20 г корени от жълта тинтява, 20 г коренища от цикория.
3 ч. л. от сместа се сипват в 3 ч.ч. вода и се варят 5-10 минути, а после отварата се прецежда. Изпива се всекидневно 3 пъти по 1 ч.ч. топла отвара.

10.05.2010 г. / recepty.bg
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017