Дивият анасон е многогодишно растение, което вирее по ливади, долове, около пътищата, между храстите и на горските пътеки. Може да се познае по горчивия дразнещ мирис и горчиво-острия вкус. За лечебни цели се използват корените на растението. Те се изкопават, промиват, разрязват се по дължина и се окачват да съхнат в тъмни помещение. Корените се доизсушават в пещ при около 50 градуса. Това е старинно и проверено от времето лечебно растение. Препаратите, приготвени от него, се прилагат при запек и лошо храносмилане като средство регулиращо стомашно-чревния тракт, при коклюш - като отхрачващо и болкоуспокоя-ващо средство, при кашлица и хрипливост. Чай от корените на дивия анасон се пие при подагра и ревматизъм, при възпаление на гърлото и за промивки при пришки и рани на венците. Корените на дивия анасон съдържат неразтворими във вода вещества, затова се препоръчва да се използват във вид на настойки.
Полезни рецепти:
• 2 с. л.изсушени и смлени корени са заливат с 250 мл лечебно вино (кагор или каберне). Престоява 8-10 дни, като рядко се разклаща. Вместо с вино нас-тойката може да се приготви с водка.
• 4 с. л. корени се заливат с 200 мл водка и също престоява 8-10 дни. От лечебните настойки се приемат по 30 капки 4-5 пъти дневно.
• От смлените и изсушени корени може да се приготвя и отвара. 2 с. л. се заливат с 1/2 л хладка вода. Престоява едно денонощие, после се оставя да кипи за 10 минути. Приема се до 3 чашки на ден при бронхит и астма.
За проблемите през климактериума разговаряме с д-р Евелина Желязкова, потомствена лекарка, доказан специалист в областта на диагнозата и лечението на гинекологичните заболявания при жената.Занимава се...
Периодът ще бъде относително неблагоприятен за здравето на страдащите от хроничен и често повтарящ се цистит. Изключително важно място в профилактиката и лечението на пикочните инфекции заема ежедневн...
Микозите на кожата и в частност на ноктите се причиняват от редица несъвършени гъбички (дерматомицети или дерматофити). Какво знаем за тях? Основната група патогенни гъбички са нишковидните...
През есента и пролетта традиционно се обострят проблемите от здравословно естество при много от хората с язвена болест. Важно за тях е да ограничат консумацията на дразнещи стомашната лигавица храни и...