20.10.2020 година
1564339898.swf
Б
олежки
  1491  |   0  
Наследствена ли е астмата?
Бронхиалната астма може да бъде онаследена, но не винаги следва наследствената линия. Тоест ако вие страдате от този проблем, не е задължително да се прояви и при вашите деца. Това е възможно да стане през поколение. Но при много астматици не се открива проследима наследственост. Най-вероятно става дума за далечен прародител, страдал от хроничен бронхит, който сега се проявява като астма.
Присъствието на ген за астматичен отговор в хромозомите на даден индивид не означава, че той непременно ще се разболее. Много братя и сестри носят гена без някога да проявят признаци на болестта. Някои смятат, че първородните бебета от мъжки пол са предразположени да развият астма, но тази теория няма научна основа.

Как се поставя диагнозата?

Това е съществен въпрос. Ранните симптоми на болестта се лекуват обикновено от личния лекар. Когато обаче заболяването се усложни и започне да създава ежедневни проблеми в работата, в училище и в дома, е необходима експертната помощ на специалиста – на алерголога и на пулмолога (специалист по белодробни болести). Те изработват целогодишна индивидуална програма за лечение, която пациентът представя на домашния си лекар, а контролните посещения при специалистите могат да се ограничат на два или три пъти годишно.
Внимание! При възрастните има болести, които наподобяват астма. Това са хроничният бронхит и емфиземът. Възможно е симптомите на хроничния бронхит, емфизем и астмада са налице у един пациент по едно и също време.
15.12.2017 г. / д-р Галина Тодорова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020