16.01.2021 година
1564339898.swf
Б
олежки
  3439  |   0  
Поясната дискова херния
Простуда или инфекция е причина за лумбалната (поясната) дискова херния?

Лумбалната дискова херния възниква на основата на остеохондроза на прешлените. Това е хронично невъзпалително заболяване на гръбначния стълб и неговия свързочен апарат. Болестният процес засяга преди всичко междупрешлените дискове. Страничната лумбална дискова херния се проявява с болестната картина на лумбо-сакрален радикулит. Тя започва остро, най-често след физическо усилие. Достатъчно е да вдигнете нещо по-тежко или да направите рязко движение – например да се изправите, когато почувствате нар. “секване”. Болката в кръста най-често е едностранна, силна, остро режеща или стрелкаща. Обикновено преминава за 4-5 дни. В други случаи тя се спуска надолу по седалището и задно страничната повърхност на крака.
Ако пазите няколко дни постелята - със или без лечение болката стихва и изчезва. След няколко месеца обаче отново се появява главно при резки движения или физическо натоварване. За появата й наистина известна роля играят простуда, огнищна инфекция и други възпалителни или токсични причини.
Лечението на дисковата херния е консервативно, с поставяне на болния на твърдо легло и прилагане на обезболяващи медикаменти. При неуспех се прибягва до хирургическо лечение.
01.12.2015 г. / д-р Христо Петков

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021