12.08.2020 година
1564339898.swf
Б
олежки
  3294  |   0  
Народната медицина лекува сърцето
Сърцето е помпа, която изтласква кръвта в най-големия съд – аортата. С вълнообразни движения на своите стени тя изтиква кръвта по всички органи и тъкани. На работата на сърцето помагат всички мускули. От състоянието на сърдечните мускули зависи работата на нашия мотор. Колкото по-нетренирани са те, толкова по-трудно работи сърцето - вреди му всякакво натоварване: както физическо, така и емоционално.

Масажи

Добра защита от претоварването е ежедневният масаж на кутретата на ръцете. Ръката се държи надолу и пръстчето се масажира с палеца (отгоре) и показалеца (отдолу) на другата ръка. Започва се от основата на кутрето и постепенно се придвижва до нокътя. Интервалите върху пръста не трябва да са повече от 1-2 мм. След като се масажира всяко кутре от вътрешната и външната страна, се прави масаж и отстрани.

Билкови рецепти

Билките, които се препоръчват при сърдечните болести са стръкове от дяволска уста, плод и цвят от глог, стръкове от горицвет, листа от маточина, стръкове от бял смил, от бял имел, от момина сълза и от жълта комунига и корени от валериана.

• Смесват се 4 части корени от валериана, 3 части листа от дяволска уста, 1 част цвят от глог и 1 част цвят от лайка. 2 чс.л. от сместа се заливат с 400 мл кипяща вода и се варят 10 мин. Приема се по 1 с. л. 3-4 пъти дневно. Използва се както за лечение, така и за профилактика.
• При сърдечносъдова недостатъчност: смесват се по равни части цвят и плод на глог, листа на дяволска уста и шипкови плодове. 7 с. л. с връх от тази смес се заливат със 7 чаши силно кипяща вода. Налива се в термос или в добре увит емайлиран съд, където престоява 2 часа. При прецеждането билките се изстискват много добре. Полученият сок се съхранява в хладилник. Пие се по 1 чаша на ден преди хранене.
• При сърцебиене (тахикардия): 4 г горицвет се заливат с 250 мл вода. Кипи на бавен огън под капак 3 мин. Кисне 30 мин и се прецежда. Прие се по 1 с. л. 3 пъти дневно.
27.06.2015 г. / д-р Севдалина Цанева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020