01.03.2021 година
1564339898.swf
Б
олежки
  6684  |   0  
Симпатикова активност и хипертония
От известно време повишавам кръвното налягане. Направиха ми изследвания, нямам диабет и бъбречно заболяване. Казаха, че е от нервната система. Никога не съм се оценявала като нервна. Безпокои ме само ускореният пулс, изчервявам се лесно.
Наистина ли е само от нервите?


Въпросите за участие на различни важни системи на организма при появата хипертония е многостранен и сложен. Когато говорим за важната роля на нервната система, често забравяме, че освен мозък има и друг вид нервна система - автономна-невровегетативна. Тя се състои от вагус и симпатикус. Няма орган в тялото, който да не е свързан с тяхното влияние! През последното десетилетие учените обръщат специално внимание върху ролята на симпатиковата нервна система при хипертонията. Доказано е, че повишената симпатикова активност има водещо значение за развитието на хипертонията. Чрез увеличаване на веществата катехоламини в кръвта (норадреналин) във веригата от причини за възникването на хипертония се включват и други важни органи: мозък (главно стволът), бъбреци, някои жлези с вътрешна секреция (хипофиза, надбъбреци). Така се обяснява и връзката между повишената симпатикова активност, инсулиновата резистентност и други метаболитни нарушения. Известно е, че комбинацията хипертония, наднормено тегло и диабет е честа.

Как да разпознаем повишената симпатикова активност?

Има много и сложни методи на изследвания: лабораторни (нивото на катехоламините в кръв и урина), спектрален анализ на сърдечната честота, микро-неврография и др. Но най-просто за установяване е появата на тахикардия (ускорен пулс) и игра на кръвното налягане. Достъпно е и лабораторното изследване на катехоламини в кръвта и урината.
Много често тахикардията (сърцебиене) предсказва с години бъдещата хипертония (ако няма друга причина за нея).
Установяването на повишена симпатикова активност определя и начина на лечение на хипертонията. Ако се прекъсне образуваният болестен кръг и се намали повишената симпатикова активност, хипертонията се лекува успешно. Доказано е, че при този вид хипертония най-добре е да се приемат лекарства от групата на бета блокерите и АСЕ инхибитори (те са много: енприл, лизиноприл, диротон и др.).
Специалистите предупреждават, че само медикаменти не са достатъчни. Голям ефект за намаляване на повишената симпатикова активност имат: редовното движение и подходящи физически упражнения, редукцията на телесното тегло и правилното хранене.
19.05.2014 г. / д-р Емил Георгиев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021