01.03.2021 година
1564339898.swf
Б
олежки
  2893  |   0  
Ендометриозата води до безплодие
Това е сложно и многолико заболяване, но с него специалистите може да се справят, без да се стигне до отделяне на матката. Ендометриозата представлява патологично състояние, при което клетки на ендометриума се намират на необичайни места: в дълбочината на стената и във външната обвивка на матката, в тръбите, в яйчниците, в пикочния мехур, във влагалището или в други зони на коремната кухина. Болестта може да протече безсимптомно и да се открие случайно, но често е придружена със силни болки преди и по време на месечния цикъл, при уриниране и полови контакти. Ако не се лекува, е възможно да се стигне до безплодие.
Организмът понякога може и сам да се справи, ако навреме се спре менструацията. Точно на това е основан и консервативният метод на лечение - създаване на обратима менопауза. Тя продължава половин година и не вреди на здравето. А за жените е отдих от „червените" дни. Най-доброто е след това веднага да се забременее. Така че на практика се получават 6 месеца терапия, 9 месеца бременност и след това до година - лактация, след което проблемът с ендометриозата изчезва завинаги. В леките случаи се използва лапароскопска хирургия с обща упойка. Лапароскопът се вкарва в корема през малък разрез, направен на нивото на пъпа, и миниатюрните хирургически инструменти коагулират огнищата на ендометриозата.
Само при тежките форми на болестта с ясно определени симптоми може да се наложи осъществяването на хиетеректомия освен премахване на огнището. Тази процедура се прави на жени над детеродна възраст или на тези, при които симптомите са толкова тежки, че се изисква радикален подход. В противен случай при възможност лечението се ограничава до премахване на огнището.
Ендометриозата не може да причини рак.
27.01.2014 г. / д-р Емилия Велева, гинеколог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021