01.03.2021 година
1564339898.swf
Б
олежки
  6426  |   0  
Полезни съвети към хронично болните
Съветът към хипертониците,
чието състояние се влошава от циклони и магнитни бури е да се придържат към щадящ режим и да се пазят от физически натоварния.
• Препоръчва се използването на валериана: 7,5 г от билката се заливат с 200 мл вода. Вари се на водна баня 30 мин. Охлажда се и се прецежда. Долива се вода до първоначалния обем. Приема се по 1 с. л. 3 пъти дневно 30 мин преди ядене. Курсът на лечение е 3 седмици.
• Ефективна е отварата с дяволска уста – 16 г от билката се заливат с 200 мл вода. Вари се на водна баня 15 мин и се прецежда. Пие се по половин чаша 2 пъти дневно – сутрин и вечер.
• Настойка с бял смил – 2 с. л. от билката се заливат с 200 мл кипяща вода. Престоява 30 мин и се прецежда. Приема се по 1 с. л. 4 пъти на ден 30 мин преди хранене.

Препоръката към исхемично болните
е да не излизат навън при рязка промяна на времето и силен вятър.
• Ефикасно е да се приема настойка от глог. Може да се вземе от аптеката. Приемат се по 20 капки 3 пъти дневно преди хранене.

Ако имате атеросклероза на съдовете на главния мозък
При понижение на атмосферното налягане ограничете физическото натоварване.
• Пригответе си отвара от 20 г бял смил, 10 г мента, 20 г маточина, 10 г жълт кантарион. 1,5 с. л. от сместа се залива с 200 мл вода със стайна температура. Кипи на водна баня 15 мин, после се охлажда и прецежда. Допълва се с вода до първоначалния обем. Приема се по 1 с. л. 3 пъти на ден преди хранене.

При кашлица и хроничен бронхит
Внимание при рязко застудяване, силен вятър, висока влажност на въздуха, бури. При подобно време болните по-малко да бъдат на улицата. Трябва обаче да се следи помещението, в което се намират, да се проветрява добре.
• Приготвя се билкова смес от 15 г евкалипт, 20 г градински чай, 15 г брезови пъпки, 20 г бял оман, 10 г лайка и 10 г мента. Сместа се разбърква добре. 2 с. л. от нея се заливат с 200 мл вода със стайна температура. Вари се на водна баня, докато кипне. Диша се над парите 5-10 мин, 2-3 пъти дневно. Курсът на лечението е 10 дни.

При бронхиална астма
Състоянието се влошава при намаляване на температурата, понижение и повишение на атмосферното нарягане, висока влажност на въздуха, силен вятър. Влиянието на тези промени е много индивидуално, затова трябва да се наблюдава как болният реагира и тези реакции да се имат пред вид в бъдеще.
• Полезно е при негативно влияние на промените във времето да се направи настойка от по 20 г лайка и живовлек с по 10 г див розмарин , бял оман, мента и бабина душица. След като се разбърка добре, от сместа се взема 1 с. л. Залива се с чаша кипяща вода. Кисне 30 минути. Приема се по ¼ чаша 3 пъти на ден преди хранене.

Хората със ставни заболявания
особено се влияят от високата влажност и рязкото понижение на температурата. В периода на обостряне препоръката е по-малко движение.
• Ще помогне и билкова настойка от по 10 г лайка, бъз, бреза, листа от черно френско грозде. 1 с. л. от сместа се залива с кипната вода, охладена до стайна температура. Кипи на водна баня 15 мин. Охлажда се и се прецежда. Добавя се вода до първоначалния обем. Приема се по 1 с. л. 3 пъти дневно 30 мин преди ядене не повече от 2 седмици.

При радикулит
Състоянието се влошава при вятър и силно застудяване. Добре е в такъв момент да се направи физиопроцедури. Помага и следната билкова рецепта:
• Смесват се 30 г листа от толкнянка, 30 г овчарска торбичка, 30 г бял равнец, 30 г валериана и 50 г репей. Суровината внимателно се разбърква. 2 с. л. от сместа се заливат с 500 мл кипяща вода. Кипи на водна баня баня 5 мин, прецежда се и се охлажда. Приема се по 100 мл 3 пъти на ден преди хранене 7-10 дни.

Промените във времето влияят негативно и при проблеми с червата (гастрит, язва)
Особено зле се отразява понижението на температурите. При силно обостряне на болестта се препоръчва болнично лечение.
• Като допълнително средство може да се използва билкова смес от 20 г живовлек, 20 г лайка, 20 г бял смил, 10 г бял равнец и 10 г шипкови плодове. Сместа се разбърква и 1,5 с. л. от нея се залива с 200 мл вода със стайна температура. Кипи на водна баня 15 минути. Охлажда се и се прецежда. Добавя се вода до първоначалния обем. Приема се по 1 с. л. 3 пъти на ден преди хранене не по-малко от 4 седмици.
18.11.2011 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021