27.01.2021 година
1564339898.swf
Б
олежки
  8580  |   0  
Циститът
Според статистиката всяка пета жена страда от неприятното заболяване един път годишно, а всяка втора се сблъсква с него поне веднъж в живота си. За разлика от другите здравословни проблеми, които могат да се пренебрегнат заради липсата на ясно изразени симптоми, циститът причинява немалко страдания.


Как започва?

Болестта представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур, протичащо светкавично бързо. Отначало се усеща лек дискомфорт при уриниране, който впоследствие прераства в чести позиви за посещение на тоалетната. Урината става мътна, понякога е примесена с кръв. Към тъпата болка в долната част на корема се прибавя мъчително парене в областта на влагалището и външните полови органи. Телесната температура се покачва до 38 градуса. Ако не се вземат спешни мерки, заболяването става хронично и лечението му се затруднява.

Какво го причинява?

В повечето случаи циститът се провокира от микроорганизмите, обитаващи правото черво и влагалището, разположени в непосредствена близост с пикочния канал. Преминавайки през него, микробите отиват безпрепятствено нагоре, в пикочния мехур. Можете да се заразите и по време на секс, когато пенисът пренася болестотворните микроби.

Рисковите фактори

Хроничните ангини, зъбните кариеси, не докрай излекуваните гинекологични заболявания, дори обикновената настинка са главните виновници за слабата съпротива на организма. Още по-благоприятна среда за развитието на бактериите създава застоят на кръвта в малкия таз. Носите ли стягащо бельо, тесни клинове и панталони, прекарвате ли дълги часове зад бюро, страдате ли от хемороиди или пък прекалявате с пикантните храни - вие също попадате в рисковата група.

Профилактиката

След секс се изпишквайте, за да може урината да отмие евентуално попадналите в пикочния канал бактерии.
Веднага след акта взимайте душ, като насочвате струята към влагалището в посока отпред назад.
Пийте не по-малко от 2 л течности на ден - вода и прясно изцедени сокове.
По време на месечния си цикъл сменяйте тампоните на всеки 2 часа. За предпочитане пред тях обаче са дамските превръзки.
Изключете поне част от рисковите фактори - редовно недоспиване, непрестанен стрес, умора, които отслабват имунитета.
Консумирайте повече плодове, зеленчуци и храни, богати на фибри. След като сте хапнали нещо пикантно, пийте много вода.
Пазете се от настинки.
• Следвайте правилото да лекувате всяка болест докрай. Посещавайте гинеколога и стоматолога си два пъти годишно.
Изпразвайте докрай пикочния си мехур. За целта, след като уринирате, наклонете силно тялото си напред и натиснете долната част на корема. Изправете се и се изпишкайте още веднъж.
Посещавайте тоалетната през 3- 4 часа, като имате предвид, че дългото задържане и прекалено честото уриниране са еднакво вредни.
Ако целият ден сте приковани на работното си място, отделяйте по пет минути на час, за да станете и да се раздвижите.

Лечението

Наблегнете на храните, които влияят благотворно на отделителната система - компоти, билкови чайове, извара, кисело мляко, салати, зеленчукови супи, плодове, дини. Добре ще ви се отрази всекидневното изпиване на чаша вода с разтворена лъжичка сода за хляб. Вредни за вас са минералната вода, алкохолът, лютите блюда, солените храни, сосовете, подправките, консервите.
Топлата грейка върху долната част на корема или горещата вана ще облекчат страданията ви. Въздържайте се от тях обаче, ако в урината ви има кръв -топлината усилва кръвотечението.
Който и да е антибиотик ще ви избави от неприятните симптоми на заболяването, но при следваща настинка или грип циститът веднага ще ви напомни за себе си.
Помнете, че само специалист може да ви предпише точния медикамент, след като ви изследва.
12.01.2011 г. / д-р Веселина Петрова, уролог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021