Кулинарни рецепти » Зимнина » Компоти

Зимнина:

Екзотичен компот от ягоди

Продукти: (за 1 кг ягоди) • 1 кг захар • 1 прах ванилия • сокът от 1 лимон • 5-6 капки оцет • 500 мл вода Начин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта, който ароматизираме с ванилията и подкиселяваме с лимоновия сок. Отделно възвирам...

Компот от дюли

Продукти: (за 1 буркан) • 1-2 дюли • 6 с.л. захар • 2-3 листенца индрише Начин на приготвяне: Подбираме зрели и ароматни дюли и ги нарязваме на парченца заедно с кората. Махаме семенната част. Насипваме ги в бурканите до 2/3 от обема им, наръсваме със захарта,...

Компот от кайсии

Продукти: • 3 кг кайсии • 1 л вода • 800 г захар Начин на приготвяне: Почистените от костиликите и разполовени кайсии нареждаме в буркана. От водата и захарта приготвяме сироп и с него заливаме плодовете в бурканите. Стерилизираме 15 мин. ...

Компот от круши

Продукти: • 4 кг круши • 300 г захар • 4-5 бр. карамфил • 2 с. л. оцет • 1/2 пръчица канела • кората на 1 лимон Начин на приготвяне: В голяма тенджера смесваме 1 л вода със захарта, карамфила, канелата и лимоновата кора. Слагаме ври 5 мин и оставяме да и...

Компот от малини

Продукти: (за 1 буркан от 800 мл) • малини • 6 с.л. захар За сиропа: • 800 мл вода • 6 с.л. захар Начин на приготвяне: Избираме добре узрели, твърди, яркочервени малини. Насипваме ги в бурканите, така че да стигнат до долното ръбче. Заливаме ги с го...

Компот от праскови

Продукти: (за 6 буркана) • 3 кг праскови • 1 л вода • 600 г захар • 1/2 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Разполовяваме прасковите и отстраняваме костилките. Начупваме костилките, накисваме ги във водата за 3-4 часа и прецеждаме. Добавяме заха...

Компот от сини сливи

Продукти: (за 1 буркан) • 400 г сини сливи • 150 г захар • 250 мл вода Начин на приготвяне: Избираме узрели, но твърди сливи, разполовяваме ги и им махаме костилките. Нареждаме ги в бурканите и ги заливаме догоре с горещ сироп, приготвен от захарта и водата. ...

Компот от череши

Продукти: • 1 кг череши • 2 ч.ч. вода • 200 г захар • лимон Начин на приготвяне: Насипваме черешите в буркани до 2/3 от обема им. От водата, захарта и парче лимон кипваме сироп. Вадим лимона, оставяме сиропа да поизстине и заливаме черешите. Затваряме ...

Компот от ябълки

Начин на приготвяне: Обелваме3 ябълките, нарязваме ги на четвъртинки и ги почистваме от семената. За да не потъмнеят, ги слагаме във вода с лимонтузу (на 1 л вода – 1 ч.л. лимонтузу) или в 2% солен разтвор. След 1 час измиваме ябълките и ги бланшираме, като ги държим 5...

Компот от ягоди

Продукти: • 1 кг ягоди • 1 кг захар • 1 прах ванилия • сок от 1 лимон • 500 мл вода • оцет Начин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимоновия сок. Възвираме 2 л вода с няколко капки оцет. В кипящата вода п...

Круши в червено вино

Продукти: • 1 кг малки здрави круши • 100 г захар • 350 мл силно червено вино • 1/2 пръчица канела Начин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги на половинки и почистваме семките и дръжките. Подреждаме крушите в буркани заедно с парченце канела. ...

Круши и сливи в червено вино

Продукти: • 500 г круши • 500 г сливи • 500 г небет шекер • 1 пръчица канела • 6 карамфилчета • 500 мл силно червено вино • 2 с. л. оцет Начин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги на четвъртинки и отстраняваме семките. Изчистваме костилките ...

Череши без захар

Начин на приготвяне: Добре измитите и почистените от костилките и дръжките череши насипваме в бурканчета от детски храни, затваряме и стерилизираме 20 минути. Така приготвени те са чудесна добавка за кремове, плодови сладкиши или други десерти. ...

Начало