Кулинарни рецепти » Гръцка баница

 Гръцка баница

Продукти:

• 5 яйца
• 1 пакетче мая
• 250 мл прясно мляко
• 1 щипка сол
• брашно за меко тесто
• олио за мазане

За плънката:

• 1 шепа какао
• 1 шепа захар
• 1 шепа счукани орехови ядки

За сиропа:

• 700 мл вода
• 700 г захар
• 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Тестото се замесва и се оставя да втаса. От него излизат три рула - всяко от 6 кори. Тестото се прави на 18 топки.

От всяка се точат по 3 кори и корите се мажат обилно с олио. Нареждат се една върху друга. Отгоре се намазва с плънка от изброените продукти. Навиват се на руло и се оставят да втасват на водна баня (слага се плитък съд с вода на котлона и върху него - тавата с рулата). Докато втасва, се разточват следващите 6 топчета.

Когато първото руло омекне, се изпича в умерена фурна. Последователно се изпичат и другите две и като изстинат, се заливат с горещия сироп. Баницата трябва да престои 1 нощ.

Автор: Боряна Радева

Представяме Ви:

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Начало