01.04.2020 година
1564339898.swf
К
озметика
 1972 |  0 
Хубост от зеленчукова зимнина
Приготвили сте зимнина за ядене? Отделете мъничка порция от някои зеленчуци и за вашата хубост. Зеленчуковата козметика през зимата е божи дар за кожата. Зеленчуците са натурални "козметици" - съдържат витамини, въглехидрати, желязо, минерални соли, растителни, хранителни и биологичноактивни вещества, незаменими за подмладяване на кожата. При това директно се всмукват от кожните клетки (при добре измито и подсушено лице) и бързо действат. Опитайте.

Кисело зеле - парижка маска

100 г листа от кисело зеле се наслагват гладко по лицето за 10-15 минути. Може и ситно надробено на кашица. Прилага се при мазна, загрубяла и нечиста кожа, блед маската, която се изплаква със студена вода, кожата се почиства и добива кадифена мекота.

Зелен грах - римска маска

Каша от 2 с. л. намачкан зелен грах (консервиран или слабо подварен) и 2 с. л. млечна суроватка (може и кисело мляко). Маската се оставя за 25-30 мин в легнало положение и се изплаква с хладка струя. Добре е за всяка кожа, особено за мазна и за кожа на диабетици (подхранва я).

Доматена маска

Лицето и шията се натриват с доматена каша или пюре (без подправки) около 10 минути. Тази маска основно почиства кожата, избелва потъмняла кожа и цветни петна, стяга разширените пори, обезмазнява кожата.

Маска от салатена салца (авторска)

Приготвена смесена салца от каша на пресни смлени домати (без люспите), настъргани зелени чушки и моркови, малко магданозени свежи листа, е отлично мазило за всеки тип кожа, хранителна, витаминозна, подмладяваща. При мазната и груба кожа може да бъде и малко подсолена. След сваляне се оставя да изсъхне. Сухата или застарена, с бръчици кожа се намазва с олио или зехтин след това. Прави се 2-3 пъти седмично.

Кисели краставички

Отцеждат се и се изплакват краставичките. Нарязват се на много ситно. Поставят се върху лицето за 15 минути. Да се пазят очите. Прилага се при мазна, пореста кожа. Маската премахва лъскавината и свива разширените пори.

Лютиви чушлета - при косопад

Консервирани чушлета се намачкват на рядка кашичка, която се втрива в корените на косите и престоява 15 минути, докато се появи лек сърбеж или топлина на кожата. Измива се с топла вода, а след това е добре да се намаже със зехтин с престой около 1 час. Внимание при алергиите.
09.01.2013 г. / Неделка Митрева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020