01.12.2020 година
1564339898.swf
З
еленчуци
  16681  |   0  
Манголд (листно цвекло)
Наричат го още спанаково цвекло, защото листата му се използват като спанака. Те са богати на витамини и минерални соли, както и на белтъчни вещева.
Манголдът (Beta vulgaris sulsp. cicls Garke) е двегодишно растение от семейство Лободови (Chenfpfdiaceae). През първата година образува листна розетка, която представлява кулинарен интерес, а през втората развива цветоносно стъбло, цъфти и плодоноси.
По изискванията си към климатичните и почвените условия манголдът прилича на салатното цвекло, отглежда се не много по-различно от него. Може да се отгледа чрез предварително произведен разсад, но най-често семената се засяват направо на постоянно място при междуредово разстояние 20-25 см. Прорежда се на два пъти – първия път на разстояние 8-10 см, а втория – на 20-30 см. При второто прореждане има листа, които може да се използват.
Прибирането започва, когато листата са достигнали пълното си развитие, освен ако за приготвянето на някои ястия не е за предпочитане да бъдат по-млади. Препоръчва се да се отстраняват не повече от една пета до една четвърт от листата, за да не се изтощават растенията. Те продължават развитието си. Преди настъпването на студовете се изваждат, изрязват се външните листа и се засаждат плътно в пясък или върху почва в изба при достъп на светлина. При такива условия през зимата растенията продължават да растат. При оскъдната светлина листата стават по-нежни и по-вкусни, а домакинството разполага през цялото време с прясна храна. Вместо в избата, някои засаждат манголда в полиетиленова оранжерия, където успешно го отглеждат през зимата.
31.10.2011 г. / Тома Христов
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020