23.09.2020 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  3854  |   0  
Мимулус
Mimulus
Мимулусът може да се види на няколко места градината - в лехата с едногодишни растения, в цветния бордюр, в алпинеума, във влажната земя около водния басейн, дори и в самия него. Всички видове обичат влага и сянка, но не всички многогодишни са издръжливи, затова избирайте внимателно. Едногодишните са най-популярни, виреят в сянката на стена със северно изложение. Но въпреки ярките цветове на F1-хибридите на мимулуса, за сенчести места най-предпочитани растения остават импасиансът и бегониите за лехи.
Сортове: Сортовете на М. хибридус се отглеждат като полуиздръжливи едногодишни. Новосъздадените сортове са много по-добри от старите. Malibu е компактно джудже (15 см) с дребни цветове. Magic също е джудже в различни багри. Calypso (22,5 см) е с най-разнообразни багри, a Viva (30 см) е най-големият и ефектен F1-хибрид. Цветовете на тези едногодишни мимулуси са с диаметър 2,5-5 см и цъфтят от юни до септември. Многогодишен вид за бордюра е М. кардиналис - височина 90 см, тръбести червени цветове (5 см) през юни - септември. М. левизии (60 см) е с розови или магента цветове с бели гърла. За алпинеума има няколко многогодишни хибрида като М. Whitecroft Scarlet, М. Red Emperor, М. Highland Red и т.н. - височина 22,5 см, цъфтеж през юни - септември. М. Andean Nymph (кремаво-розов) не е напълно издръжлив. М. бурнетии е с жълти цветове с медни петънца. За влажно място са подходящи М. бартонианус (розовочервен), М. рингенс (бледолилав), М. гутатус (жълт) и М. лутеус (жълт).
Място и почва: Почва, която задържа влагата. Добре е да има някаква сянка.
Размножаване: Едногодишни: засейте семена през март при 8-10°С - разсадете в края на май. Многогодишни: засейте семена под стъкло или разделете туфите напролет.
10.11.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020