03.12.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1525  |   0  
Блатна хризантема може да завъдите и през зимата
Блатната хризантема (Chrysanthemum paludosum) може да ви радва с цвят от средата на годината до настъпването на мразовете. Тя представлява нискорастящо, почвопокриващо растение от семейство Сложноцветни. Родина й е Южна Испания, Юона Португалия, Северна Африка
Блатната хризантема е силноразклоняващ се храст, който със своите бели съцветия-кошнички с жълта среда малко прилича на обикновената хризантема. Тя се използва в цветоводството аналогично на многостъблената хризантема. В балконски сандъчета, насадена в предния им край, може да изпълнява ролята на ампелно растение. Блатната хризантема се разраства настрани и обикновено не превишава височина от 20-30 см. Заради силното развитие на клоните е необходимо да предвидите при засаждането достатъчно място в контейнера за развитието на растението.
Блатната хризантема може да се използва и като съпътстващо растение. Засейте я на редички край бордюра или на групи в предната част на пъстрата леха. А ако нямате голяма градина, то тогава можете да я настаните край оградата.
Това растение обича слънчевото местоположение и леко увлажнената почва. Блатната хризантема е устойчива на вятъра. Обича богата на хумус смес за цветя или почва за балконни растения.
Размножението на блатната хризантема се извършва със семена през март-април. Прорастването им става при температура от 15-18 градуса.
Най-удивителното свойство на това растение е способността му да се самозасява и бързо да се развива. Ето защо можете да ги разсаждате по всяко време, без да се безпокоите, тъй като те преживяват много добре и до започването на цъфтежа почти не изостават от засятите през пролетта растения. Между другото, наличието на саморасляци говори за това, че растението е по-добре да се сее през зимата. Посевите в този случай се появяват по-рано, растенията ще бъдат по-здрави, а цъфтенето – обилно и продължително. Така че спокойно можете да засеете тези хризантеми и по-рано от пролетта, направо в лехата, като след това проредите растенията на разстояние 25-30 см. Засаждането в контейнери обаче трябва да стане след като премине опасността от замръзвания, на разстояние 25-30 см. Почвата в контейнерите се поддържа леко увлажнена и до средата на август ежеседмично растенията се подхранват с течен тор.
Когато към края на август растенията отслабнат, можете да направите резитба за стимулиране на образуването на нова цъфтящи издънки.
16.12.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021