През студените зимни месеци една от грижите ни е да поддържаме най-подходящата въздушна влажност в стаите, където са нашите любимци. Въпреки че изискванията на отделните видове са различни, всички страдат в помещения с парно отопление, където влажността винаги е ниска. Това с особена сила важи за листно-декоративни видове с пъстри листа, като антуриум, азалея и много други. За да се избегнат нежелани състояния, се препоръчва наблизо до цветята да се оставя съд с вода за изпаряване. Още по-сигурно е растенията да се пулверизират с фина струя. Важно е водата да е мека или предварително преварена и изстудена. При това се внимава да не се мокрят цветовете. Видове с листа, осеяни в власинки, не трябва да се пулверизират.
Показателите за ниска влажност са няколко. За да установите това, наблюдавайте растенията. При едни от видовете връхчетата на листата покафеняват и се набръчкват. При други периферията на листата започва да пожълтява, а по-късно те да опадат. Най-неприятно е, когато пъпките и цветовете започнат да повяхват и да опадат.
Когато прекалите и допуснете влажността да е опасно висока, по листата започва да се развива т. нар. “брашнеста мана”. Може да се появяват воднисти гнили петна. Цветовете се покриват с плесен и загиват. За да не допуснете всичко това, регулиайте въздушната влажност в помещенията и редовно проветрявайте.
Богородичките, известни още като астри (callistephus chinensis), са едни от най-популярните едногодишни цветя. Родовото име произхожда от думите калос - хубост, и стефос - венче, което напомня за крас...
След приключване на бурната алкохолна ферментация във виното протича и тиха и виното започва спонтанно да се избистря. На дъното на съда се образува различна по обем утайка, която повечето стари винар...
Лозарите често със страх оглеждат зреещото грозде. Защото знаят - харесат ли го осите, асмите ще служат само за сянка. Но обикновената оса (Vespa vulgaris L.) напада също и повечето овощни градини с я...
Прочутият гъбар Владимир Куц пред recepty.bg - Г-н Куц, казват, че кладницата е най-вкусната гъба, но много хора не я познават добре. Разкажете нещо повече за тази гъба. - Опитните гъбари см...