Градина » Хелиотропът ще парфюмира градината

 Хелиотропът ще парфюмира градината

Хелиотропът (Heliotropium) е популярно растение, всеобщ любимец на градинските майстори, които често го използват за декориране на паркове и дворове. Наричат го още “черешов пай” заради изключително сладкия аромат на цветовете му, които се усеща много особено вечер.
Този ниско растящ храст е родом от Перу. Има широки яйцевидни до копиевидни листа в наситен тъмнозелен цвят. На височина растението достига до 50 см. Цъфти от май до септември с малки, но събрани в гъсти връхни китчици цветове. Те са оцветени в интензивно синьо-виолетово, а у някои сортове в белезникаво бяло, но всички с превъзходен аромат.
Хелиотропът изисква грижи и отглеждане сходни с тези на много популярните фуксии. Също, като на тях му е необходима богата на хранителни вещества почва, например смес от равни части глинеста, парникова и горска почва с добавка на пясък.
Важно за доброто развитие на хелиотропът е мястото, което сте му отредили. Той обича слънчеви или полусенчести участъци, добре защитени от вятър и силен дъжд. Поливането също е от значение – не понася преовлажняване, защото това води до бързото загниване на корените, а пък при засушаване листата губят декоративността си.
По време на цъфтежа трябва своевременно да се отстраняват прецъфтелите цветове с цел стимулиране появата на нови цветни пъпки.
Бледолилавите и сини цветове на хелиотропа са доста ефектна гледка, но за да й се насладите трябва да порявите търпение. Той расте доста бавно, освен това се нуждае и от укрепване на стбълото. Тогава вече наистина може да се похвалите с изящен и ароматен питомник.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Барбадоската череша не е само украшение

Барбадоската череша (Malpighia punicifolia, Malpighia glabra) е известна още и под името ацерола. Тя произхожда от Централна и Южна Америка. Представлява гъст вечнозелен храст или малко дърво с височи...

Чрез филизене се регулира силата на лозата

Някои работи в лозето са направо задължителни, други в зависимост от климатичните особености на района, формировката на отглеждане или подобряване качествата на гроздето се правят по желание. Филизене...

Дойде време кайсиите

Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...

Защитете луковиците от болести

Извадени са вече луковиците на лалета, нарциси, зюмбюли и кокичета и се съхраняват по мазета и прохладни помещения. За да имате и през следващата година обилен цвят, трябва да ги преглеждате внимателн...

Начало