12.07.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  5566  |   0  
Мога ли да размножа разкошния си клематис?
Има доста видове декоративен клематис, но всички те се размножават трудно. Това, разбира се, не бива да ви тревожи. Ако спазвате правилата, ще успеете. Клематисите се размножават чрез семена и по вегетативен начин.
Семенният начин никак не е за любители. Семената задължително се стратифицират и въпреки това никнат много бавно, най-малко за 2-3 месеца, а при някои видове за повече от година, въпреки оранжерийните уславия.
Вегетативните начини са по-достъпни за любителите градинари. През юни може да поставите за вкореняване зелени резници с 1-2 пъпки. Долният отрез трябва да е на 3-4 см под пъпката. Листата се отстраняват, за да се намали изпаряващата повърхност. За вкореняването се използва смеска от почва, торф и пясък. Резниците се засаждат на разстояние 5 на 5 см. Образуването на корени се стимулира, ако потопите 1-2 мм от долния край на резника във вкоренител за цветя. Продава се под формата на пудра. Най-важните условия за нормалното протичане на вкореняването обаче са влагата и температурата. Трябва да поливате редовно и да покриете вкореняващите се резници с полиетилен или с друг прозрачен материал, за да поддържате висока въздушна влажност. Поддържайте и благоприятната температура от 20-22 градуса. Това ще постигнете чрез проветряване, което ще предотврати и загниването на резниците. През лятото резниците ще пуснат корени и ще развият стъбла. В късна есен с настъпването на студовете трябва да зазимите младите растения, като ги покриете с изолационен материал.
Клематисът се размножава и с отводи. Това се прави през март и април. Избират се силни стъбла, полагат в предварително изкопани ямки и се покриват с почва, като върховете се оставят свободни и изправени да се развиват. Ако стъблата са много дълги, може да се вкоренят на няколко места в отделни ямки. Така всяка покрита част от стъблото се следва от непокрита. През лятото на непокритите места се образуват коренчета, а на свободните – стъбла. През есента новите растения се отделят от майчиното и се засаждат на желаното място. И при този начин високата влажност на почвата е задължително условие за образуването на корени. Това означава, че ще трябва да поливате редовно, но така, че да избегнете и преовлажняването. Имайте предвид, че преовлажняването може да е причина за загниването на корените дори и на възрастните растения.
Има още един начин и той е сигурен, но растението трябва да силно, много добре развито. Тогава в ранна пролет коренището може да се извади, да се раздели на няколко части, които да дадат началото на нови храсти.
18.04.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020