Градина » Подстрижете китайската роза

 Подстрижете китайската роза

За да цъфти обилно китайската роза, трябва да се оформя правилно чрез подходяща резитба. Препоръчва се в края на всяка зима да се отрязват връхчетата на клонките. В зависимост от дължината, която са достигнали, се изрязват различно (2-3 см до 20-25 см), за да се получи симетрично оформено растение, с правилна и гъста корона. След отрязване на връхчето от всяка клонка се развиват по няколко едногодишни клончета, които всъщност дават цветовете.
Правилното оформяне на короната трябва да започне още при младите растения. След засаждането на младо вкоренено клонче, когато растението се развива добре и е достигнало 25-30 см, връхчето се премахва. Това дава възможност да се развият резервните пъпки в основата на листата и да се появят млади клончета, от които по-нататък ще се оформи короната.
Размножаването на китайската роза става през лятото чрез вкореняване на връхни резници. Изрязват се добре развити, започнали да образуват дървесна тъкан връхни клончета, които лесно се вкореняват във вода. Младите растения се засаждат в малки саксии, а през пролетта се прехвърлят в по-големи. Поставени при подходящи условия – ярка светлина, добро огряване от слънцето, умерена въздушна влажност и постоянно влажна почва, те се развиват бързо и дават голям прираст. Поставена на открито обаче китайската роза не понася силното слънчево греене през топлите часове на деня.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Останалите по дърветата плодове разнасят зарази

Те са мъртви, мумифицирани, негодни за нищо, но са източник на заразата от болестта монилия. Тя пък се проявява като ранно кафяво гниене от цъфтежа до узряването на плодовете на прасковите, сливите, ч...

Под дървото натрупайте трева

Обикновено през горещите дни на юли и август градините и отделните овощни дръвчета се поливат по 2-5 пъти и след това се разрохква почвата, за да се запази по-дълго почвената влага. Околостъблените кр...

Кладницата е най-лесна за култивиране

Прочутият гъбар Владимир Куц пред recepty.bg - Г-н Куц, казват, че кладницата е най-вкусната гъба, но много хора не я познават добре. Разкажете нещо повече за тази гъба. - Опитните гъбари см...

Избавете се от зелевата пеперуда

Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуд...

Начало