14.08.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  7327  |   0  
Подстрижете китайската роза
За да цъфти обилно китайската роза, трябва да се оформя правилно чрез подходяща резитба. Препоръчва се в края на всяка зима да се отрязват връхчетата на клонките. В зависимост от дължината, която са достигнали, се изрязват различно (2-3 см до 20-25 см), за да се получи симетрично оформено растение, с правилна и гъста корона. След отрязване на връхчето от всяка клонка се развиват по няколко едногодишни клончета, които всъщност дават цветовете.
Правилното оформяне на короната трябва да започне още при младите растения. След засаждането на младо вкоренено клонче, когато растението се развива добре и е достигнало 25-30 см, връхчето се премахва. Това дава възможност да се развият резервните пъпки в основата на листата и да се появят млади клончета, от които по-нататък ще се оформи короната.
Размножаването на китайската роза става през лятото чрез вкореняване на връхни резници. Изрязват се добре развити, започнали да образуват дървесна тъкан връхни клончета, които лесно се вкореняват във вода. Младите растения се засаждат в малки саксии, а през пролетта се прехвърлят в по-големи. Поставени при подходящи условия – ярка светлина, добро огряване от слънцето, умерена въздушна влажност и постоянно влажна почва, те се развиват бързо и дават голям прираст. Поставена на открито обаче китайската роза не понася силното слънчево греене през топлите часове на деня.
16.04.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020