Кладардисът (Cladardis elongatulus) e много опасен неприятел по розата. Той нанася щети най-вече на младите растения в новите розови насаждения.
Неприятелят е малко насекомо, което развива едно поколение годишно и зимува като лъжегъсеница в землисто пашкулче плитко в почвата на дълбочина 5-8 см, за разлика от розовия стъблопробивач, който зимува в основата на стъблото, в пашкул, разположен в края на хода. През пролетта лъжегъсениците какавидират и осите летят през април, като началото на летежа е първата десетдневка, а масовия летеж –през втората. Възрастните индивиди са топлолюбиви и летят активно през най-топлите часове на деня. Няколко дни след началото на летежа започва яйцеснасянето. Масовото яйцеснасяне и началото на излюпването на гъсениците съвпада с масовия летеж. Женските снасят яйцата си поединично в основата на листните дръжки. Те правят прорез като джобче и вътре вмъкват по едно яйце. Яйцето е продълговато овално, млечнобяло. Над мястото на яйцеснасяне се образува лека подутина, а впоследствие тъканта около нея придобива тъмнокафяв цвят. Възрастното е светлолюбиво насекомо, поради което снася яйцата си по горния етаж на розовите храсти. Освен това е установено различно предпочитание за яйцеснасяне към отделните сортове. Най-предпочитаните сортове за яйцеснасяне са Теодора и Диамент, където и степента на повредата по летораслите е най-силна. По-слабо се нападат сортът Миниголд. Началото на излюпването на лъжегъсениците е около средата на април.
Борбата срещу този неприятел трябва да се проведе с инсектициди срещу лъжегъсениците в началото на излюпване, преди да са се вгризали в летораслите.
Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...
За да зацъфти преди Коледа, коледната ви звезда трябва от края на септември да прекарва в пълна тъмнина 14 часа от денонощието в продължение на 8 седмици. Затова трябва да се създадат изкуствени услов...
Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...
Маната е широко разпространена болест по зелевите култури. При много влажно време и при не особено високи температури тя може да нанесе значителни вреди на зелевите растения. Причинява се от гъбата On...