05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  754  |   0  
Пазете розите от кладардиса
Кладардисът (Cladardis elongatulus) e много опасен неприятел по розата. Той нанася щети най-вече на младите растения в новите розови насаждения.
Неприятелят е малко насекомо, което развива едно поколение годишно и зимува като лъжегъсеница в землисто пашкулче плитко в почвата на дълбочина 5-8 см, за разлика от розовия стъблопробивач, който зимува в основата на стъблото, в пашкул, разположен в края на хода. През пролетта лъжегъсениците какавидират и осите летят през април, като началото на летежа е първата десетдневка, а масовия летеж –през втората. Възрастните индивиди са топлолюбиви и летят активно през най-топлите часове на деня. Няколко дни след началото на летежа започва яйцеснасянето. Масовото яйцеснасяне и началото на излюпването на гъсениците съвпада с масовия летеж. Женските снасят яйцата си поединично в основата на листните дръжки. Те правят прорез като джобче и вътре вмъкват по едно яйце. Яйцето е продълговато овално, млечнобяло. Над мястото на яйцеснасяне се образува лека подутина, а впоследствие тъканта около нея придобива тъмнокафяв цвят. Възрастното е светлолюбиво насекомо, поради което снася яйцата си по горния етаж на розовите храсти. Освен това е установено различно предпочитание за яйцеснасяне към отделните сортове. Най-предпочитаните сортове за яйцеснасяне са Теодора и Диамент, където и степента на повредата по летораслите е най-силна. По-слабо се нападат сортът Миниголд. Началото на излюпването на лъжегъсениците е около средата на април.
Борбата срещу този неприятел трябва да се проведе с инсектициди срещу лъжегъсениците в началото на излюпване, преди да са се вгризали в летораслите.
13.05.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021